Zagrebačka poznata poduzetnica, 48-godišnja Snježana Mehun, na svojem Instagram profilu pohvalila se fotografijom domaćeg kruha. Za Story.hr otkrila je kako je riječ o recepturi staroj nekoliko tisuća godina, a ona ju je naslijedila od svoje majke, koja je bila profesorica zemljopisa, povijesti i pedagogije stoga je, kako kaže Mehun, uvijek bila puna zanimljivih priča iz davnina.

Iako je naglasila da ju je recept naučila mama koja ga je preuzela od bake, te da one nikada nisu točno mjerile sastojke kao i mi danas, napisala je količine, koliko toliko, od prilike. Za fini domaći kruh bit će vam potrebno:

  • 1 kg brašna
  • 2 vrećice kvasca u prahu
  • 1 i pol žlicca śećera
  • 1 žlica soli


U vodi je potrebno prvo razmutiti kvasac nakon čega se dodaje veći dio brašna. Postepeno miješajući dodajte sećer i sol nakon čega uz dodavanje još malo vode, tek toliko da pokrije, promiješate sve sastojke. Ostatak brašna, manje od polovice mijesi sve dok se ne dobije čvršća tekstura, točnije, kako Snježana kaže- 'loptica tijesta'. Iznimno je bitno da pazite da ne bude prerijetko.

Ostaviti tijesto u većoj zdjeli u kojoj ste prethodno miješali sve sastojke, pokriti krpom i ostaviti dok tijesto ne naraste do samog vrha zdjele. Nakon otprilike sat vremena možete izvaditi tijesto iz zdjele i zamijesiti u 'loptu'.

U konačnici, 'loptu tijesta' izrežete na manje komade po želji ili jedan veći komad, ali izrezan u kockice na samom vrhu. Kruh stavljate u pećnicu na 200 stupnjeva, a možete ga izvaditi nakon približno pola sata.

Što se tiče kvasca, prenijela je i staru recepturu, ukoliko ste dovoljno hrabri isprobati je. Naime, želudac divljeg zeca nekada se koristi u svrhe izvora kvasca. Bilo je potrebno prvo očistiti želudac u koji stavite malo vode, brašna i octa. Nakon nekog vremena, trebali bi imati 'homa made' kvasac, otkrila nam je Snježana.