Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Kako izbjeći i tretirati maskne, boljku novog normalnog?

Autor Lana Harjaček
Autor Lana Harjaček

Stručni savjeti za rješavanje sve češćeg beauty problema

Izvor: Instagram

Nema se smisla zavaravati, zaštitne maske su sada dio naše svakodnevice i čini se da će još neko vrijeme biti. I dok pokušavamo stvar pogledati s pozitivne strane i prigrliti ovaj novi “modni dodatak”, važno je pozabaviti se i jednom vrlo neugodnom nuspojavom svakodnevnog i dugotrajnog nošenja maske, tzv. masknama, piše Elle.

Maskne su bolne akne koje nastaju na području brade, obraza i nosa, najčešće kao posljedica slabijeg “disanja kože” pod maskom. Iako mogu biti stravično neugodne, nikako nisu dovoljno dobar razlog da usred pandemije odbacimo zaštitu, stoga donosimo nekoliko savjeta kako ih izbjeći i u najgorem slučaju- tretirati prema uputama dermatologice Anne Chien s prestižnog medicinskog učilišta Johns Hopkins. Za početak je bitno istaknuti da su masknama skloniji ljudi s kožnim problemima poput rozaceje, atopičnog dermatitisa, akni i raznih alergija pa ako spadate u tu skupinu, obratite posebnu pažnju na sljedeće savjete.

Maske su danas dostupne na svakom uglu, no nije baš potpuno svejedno koju ćete koristiti. Pod svaku cijenu izbjegavajte one sintetičke, a ako koristite pamučne, preporuka je da ih perete nježnim deterdžentima jer oni jači mogu uzrokovati svrbež, crvenilo i osipe.
Isto tako treba imati na umu da su mnoge komercijalne maske u svrhu dezinfekcije tretirane formaldehidom pa takve obvezno izbjegavajte ako ste alergirčni na tu kemikaliju.

Važno je svoje višekratne maske održavati čistima jer ulja koja luči naša koža, slina i znoj koji se nakupljaju na maskama mogu biti glavni krivci za pojavu maskni.

Ako ste se već susrele s masknama, koristite nježne sapune i vodu za čišćenje lica (ništa s mirisima ili antibakterijsko), a noću nanesite neku nježniju kremu za hidrataciju. Za vrijeme nošenja maske važno je stvoriti barijeru između kože i materijala, stoga se preporuča korištenje petrolejskih masti poput Vazelina ili krema s cinkovim oksidom. Budući da nam nitko ionako ne vidi donji dio lica, nije loša ideja odreći se dekorativne kozmetike na području koje pokriva maska i time spriječiti začepljivanje pora.

Tagovi

Najčitanije

Najnovije

loader