Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Lažno samopouzdanje daje osjećaj nesigurnosti i ovisnosti o okolnostima

Autor Lidia Černi
Autor Lidia Černi

Problem sa samopouzdanjem, od kojeg danas pate mnogi, smanjuje našu kvalitetu života, a kako mu uspješno pristupiti i riješiti ga psihoterapeutkinja Lidia Černi otkriva nam u ovotjednoj kolumni

Izvor: Profimedia

Složit ćete se da jesamopouzdanje jako važno u našem životu, zapravo većina nas upravo ima problem sa samopouzdanjem, u većoj ili manjoj mjeri. No valja se upitati zašto nam je samopouzdanje toliko važno, zapravo neophodno? Zato što problem sa samopouzdanjem smanjuje našu kvalitetu života. Kada govorimo o samopouzdanju prvo što trebamo razumjeti je razlika između pravog, prirodnog, istinskog i lažnog, odnosno iskrivljenog. Lažno ili krivo samopouzdanje, koncept sampouzdanja u koji nažalost vjeruje većina ljudi, temelji se na klišeju da kao osoba vrijedim onoliko koliko sam dobra, vrijedna, poželjna, uspješna, voljena, seksii, dopadljiva drugima, onima za koje mislim da su mi važni, vrijedni ili bolji od mene. Temelj tog stava je uspoređivanje s drugima i kriterij na osnovu kojeg se uspoređujemo. Kome smo to vrijedni, dobri, dopadljivi a kome nismo? Kome smo uspješni, a kome nismo? Iskrivljeno samopouzdanje se temelji na uspoređivanju s drugima i društveno usvojenim kriterijima uspjeha, ljepote, ljubavi i tako dalje. Ti su kriteriji posuđeni, odnosno nametnuti od strane drugih, od društva, kulture u kojoj živimo, nasljeđa kojem pripadamo, čak i vjerskog nasljeđa u kojem živimo.

Izvor: Profimedia

 No pravo je pitanje postoji li zapravo neki ‘objektivni kriterij’ za to koliko stvarno vrijedimo? I koji je to kriterij prema kojem bismo mogli procjenjivati sebe? Nema kriterija, nismo roba sa svojom ‘cijenom’ na tržištu, vrijednosti su arbitrirane, ono što je za nekog vrijedno za nekog ne mora biti. No kakvi  god da jesmo  i kakve god kvalitete i mane imamo možemo biti dopadljivi, dobri i vrijedni jedino nekim ljudima, obično članovima svoje obitelji i onim ljudima kojima smo iz nekog njihovog razloga bitni, njima slični ili imamo s njima neke zajedničke interese. Nije realno očekivati da ćemo se dopasti svima i da ćemo svima biti podjednako dragi, vrijedni, atraktivni. I to je u redu. Pa ako odlučimo temeljiti svoj stav prema sebi po principu dopadljivosti drugima, onda ćemo sigurno imati velikih problema sa samopouzdanjem. U ljubavnom odnosu ovo je od presudne važnosti – dva emocionalno zrela pojedinca mogu ostvariti dobru i kvalitetnu vezu, ne obrnuto, kad ovisimo o partneru na bilo koji način. Danas je to vidljivo više nego ikad, jer će kvaliteta našeg odnosa sa sobom zrcaliti naš odnos s partnerom i manifestirati se u svim odnosima.

Izvor: Profimedia

Pravo, realno i autentično samopouzdanje je naš osobni stav prema sebi u svakom trenutku života i ogleda se u tome da kako se odnosimo prema sebi tako ćemo se i osjećati

 U ljubavnoj vezi kao i u svakom odnosu najvažniji je vlastiti osjećaj vrijednosti, vlastita stabilnost, zadovoljstvo sa sobom koje onda implicira i zadovoljstvo sa svijetom oko sebe. Postoje mnogi ljudi koji su izuzetno atraktivni, pametni, zgodni, uspešni, a imaju nisko samopouzdanje, ovisni su o drugima, nesretni, stalno se  nekome dokazuju, ovisni su o podršci drugih, nesigurni. To je upravo najveći problem u vezama danas. Ovisnost o odobravanju, prihvaćanju i voljenju partnera. Ako nemamo pozitivan stav prema sebi i ako nismo svjesni svojih pozitivnih osobina, svojih vrijednosti, vrlina i talenta, ako nemamo snagu u sebi, svoj osobni integritet kao osoba, bit ćemo ovisnici o partnerovim stavovima, mišljenju, odlukama i slično. To implicira da samopouzdanje nema veza s našim objektivnim karakteristikama već sa time kako se sami odnosimo prema sebi. Većina živi u toj paradigmi ovisničkog osjećaja vrijednosti. Pravo, realno i autentično samopouzdanje je naš osobni stav prema sebi u svakom trenutku života i ogleda se u tome da kako se odnosimo prema sebi tako ćemo se i osjećati. Vrlo je važno znati da svi mi prirodno imamo pravo, istinsko samopouzdanje, ali je ono kod većine blokirano zbog ovog štetnog usvojenog  koncepta samopouzdanja - usporedbe s drugima - pa ono blokira našu prirodnu sposobnost pravog, istinskog prihvaćanja i poštivanja sebe. Za razliku od lažnog, pravo samopouzdanje nije varijabilno, ne ovisi o drugima niti ikakvim okolonostima, ne temelji se na iluzijuma o vlastitoj inferiornosti  ili superiornosti niti osjećajima poput euforije, srama, straha, arogancije, kompleksima manje ili više vrijednosti... Pravo samopouzdanje nije stvar naših trenutnih osjećaja i emocija već stava prema sebi. A kad se osjećamo dobro u svojoj koži onda nismo u konfliktu niti sa sobom niti sa drugima niti želimo ikoga impresionirati.

Izvor: Lidia Černi, Story press

Najčitanije

Najnovije

loader