Okusi i delicije Mediterana nisu rezervirani samo za ljeto. Štoviše, upravo će oni uljepšati ove tmurne i hladne jesenske dane. U nastavku zato donosimo recept za ukusnu i sočnu talijansku parmigianu, i to po receptu bivše manekenke i autorice najprodavanije kuharice u regiji 'Mama zna', Suzy Josipović Redžepagić.

Za: 5-6 osoba

Vrijeme pripreme: 30-ak minuta

Vrijeme pečenja: 30-ak minuta

Temperatura pećnice: 200C

Sastojci:

1 kg patliđana
20 dag naribanog parmezana
20 dag mozzarelle
20 dag ricotte ili svježeg kravljeg sira (moze i ne mora)
2-3 svježe rajčice tanko narezane
3-4 žlice prezla (krušnih mrvica)
1 l umaka od rajčice
1 ljutika (može i ne mora)
2-3 češnja češnjaka
1 žličica šećera
bosiljak
lovor
ulje za prženje i za kalup
sol
papar

Priprema:

1. Pripremite patliđane:
Odstranite krajeve patliđana i narežite ih bez guljenja kore na šnite
debljine oko 1 cm pa ih potopite u hladnu vodu u koju dodajte nekoliko žlica soli, barem na sat vremena, da ispuste gorčinu.

2. Napravite šalšu:
Napravite šalšu (umak): podinstajte ljutiku na maslinovom ulju, dodajte
protisnuti češnjak pa dodajte umak od rajčice, posolite, popaprite,
pošećerite te dodajte lovor i bosiljak. Kuhajte na laganoj vatri, a u
nekoliko navrata promiješajte. Da šalša ne bude prejaka, možete dodati i par žlica vruće vode ili jušnog temeljca.

3. Prepržite patliđane:
Izvadite patliđane iz vode i osušite - prebršite papirnatom salvetom.
Prepržite na malo maslinova ulja pa ocijedite na papirnatoj salveti.

4. Uključite pećnicu na 200C.

5. Narežite sir mozzarellu na kockice.

6. Složite složenac: Nauljite vatrostalnu zdjelu pa na dno stavite 2-3 žlice šalše. Rasporedite
prepečene šnite patliđana jedne do drugih (mogu se malo i preklapati),
pospite prezlama te zalijte s nekoliko žlica šalše, rasporedite ricottu,
mozzarellu i pospite ribanim parmezanom. Zatim složite drugi red patliđana,
pospite prezlama, zalijte sa šalšom te rasporedite mozzarellu, ricottu te
pospite parmezanom. Slažite redove dok god imate sastojaka, a na vrh rasporedite snite paradajza, sloj šalše i pospite parmezanom.

7. Pecite parmigianu u zagrijanoj pećnici 30-ak minuta dok površina ne
dobije lijepu zlatnu boju. Pustite neko vrijeme da odstoji i ohladi se pa
poslužite.
Parmigianu možete pripremiti i unaprijed pa je možete malo zagrijati prije posluživanja.