Hladniji dani, oblaci i kiše karakteristični su za jesen, koja itekako može biti vedra i lijepa, a boljem raspoloženju svakako će pomoći - ukusan desert. Zato je domaća slastičarka, 23-godišnja Nina Šarić s nama podijelila svoj 'adut', koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
'Probala sam puno različitih recepata i metoda dok nisam došla do najboljeg recepta za savršenu meringue smjesu. S ovim možete napraviti puslice, beze kore ili kao u receptu koji slijedi poznati voćni kolač - Pavlovu. Pavlova je jedna od najpoznatijih hrskavih slastica koja je napravljena u čast ruskoj balerini Ani Pavlovoj, prema kojoj je slastica dobila i ime', rekla nam je.
Ovu balerinu karakterizirale su vitkost,nježnost i krhkost pa je i prema tome ovaj osvježavajući kolač toliko lagan da se često zna i pretjerati s kriškama. Torta, odnosno kolač, se najčešće dekorira s nekom laganom kremom budući su ove kore od bjelanjaka vrlo lagane pa da torta ne potone. Recept je uistinu jednostavan, samo se trebaju pratiti koraci i sve će ići lako', garantira Nina.
100 g bjelanjaka
200 g šećera
Žlica limunovog soka
20 g škroba
Dekoracija:
200 g slatkog vrhnja za šlag
Postupak:
Maknite s pare i nastavite miksati mikserom oko 5 minuta dok se smjesa ne prohladi i dok vrhovi smjese na lopaticama miksera ne budu čvrsti. Dodajte limunov sok i još kratko izmiksajte.
Na kraju ručno umješajte škrob špatulom.
Dresir vrećicom ili žlicom oblikujte manje krugove ili jedan veći na plehu prethodno obloženim papirom za pečenje.
Pećnicu podesite na funkciju ventilacije i pecite na 100 stupnjeva sat vremena.
Dekorirajte izmiksanim slatkim vrhnjem i sezonakim voćem po želji.
Na kraju Pavlove možete posipati kakaom,šećerom u prahu ili prahom maline za ljepši vizualni efekt.
Uživajte!