Ljeto je za nama, a vruće ljetne dane i izležavanja na plaži zamijenile su kiše, oblaci i - niže temperature. Međutim, jesen ne mora biti siva, a što će bolje 'zasladiti' ove dane od slatkog i ukusnog deserta? Sezona je kestena, a domaća slastičarka, simpatična 23-godišnja Nina Šarić za Story.hr otkrila je svoj recept za slasticu upravo od kestena, pod nazivom 'cremeux od kestena', s kojim ne možete pogriješiti. 

U ČAŠI Slastičarka Nina Šarić otkrila nam je recept za desert od kestena
privatna arhiva 

'Cremeux od kestena idealan je za posluživanje u desertnim čašama, a s malo tučenog slatkog vrhnja i posipan kakaom ili cimetom može učiniti i najtmurnije dane vedrima. Cremeux je vrsta kreme koja je okusom između ganache-a i mousse-a. U pravilu se kuha creme anglaise, koji se može obogatiti čokoladom ili drugim dodacima, u našem slučaju to je kesten pire. Također se dodaje i želatina radi stabilnije teksture', rekla nam je Nina. 

U ČAŠI Slastičarka Nina Šarić otkrila nam je recept za desert od kestena
privatna arhiva 

RECEPT ZA PET ČAŠA: 
400 g slatkog vrhnja
korica pola naranče
korica pola limuna
45 g žumanjaka (cca 3 žumanjka srednje veličine)
80 g bijele čokolade
150 g kesten pirea ili kesten kocke
4 g želatine u prahu
20 g vode
Rum po želji
U ČAŠI Slastičarka Nina Šarić otkrila nam je recept za desert od kestena
privatna arhiva 
POSTUPAK:
U loncu do vrenja zagrijemo slatko vrhnje i dodamo naribane korice agruma. Prekrijemo vrh lonca prozirnom folijom i pustimo da se smjesa infuzira 20 minuta.
Za to vrijeme pripremimo želatinu tako da ju prelijemo s 20 g hladne vode, dobro pjenjačom izmiješamo i ostavimo u hladnjaku.
U odstajalu infuziju dodamo žumanjke, kao i količinu ruma po želji, te kuhamo creme anglaise do 83 stupnja.
Maknemo s vatre i lagano miješajući dodamo otopljenu želatinu.
U drugu posudu izvažemo bijelu čokoladu i kesten pire.
Kuhanu kremu od žumanjaka prelijemo u tri puta preko čokolade i kesten pirea, miješajući pjenjačom cijelo vrijeme.
Na kraju sve izmiksamo štapnim mikserom.
U čašu ulijevamo po 130 g smjese i pustimo u hladnjaka minimalno 2 sata da se cremeux stisne.
*Za dekoraciju istučemo malo slatkog vrhnja i pospemo mješavinom cimeta i kakaa. Dobar tek! :)