Svatko od nas ima svoje jelo koje budi emocije, vraća u djetinjstvo, donosi mirise doma, obiteljskog okupljanja i zajedništva. Za veliku većinu juha je upravo to jelo. Topla, mirisna, okrepljujuća, bogatog, a tako jednostavnog okusa, juha je jelo bez kojeg ne možemo, posebice s dolaskom hladnijih dana, kad tijelo traži toplinu. Ako bi se vodili onom poznatom Hipokratovom “Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana”, juha bi svakako toj izreci dala puni smisao.
Juha kao superobrok
Kada bi pitali nutricioniste, oni bi rekli da juhu trebamo jesti svaki dan, bez obzira na godišnje doba. Zimi posebice, jer topla juha često pomaže da se tijelo oslobodi virusa i bakterija. Juha također pomaže da ostanete hidrirani i podiže temperaturu dišnih puteva, što, kad ste prehlađeni, pomaže oslobađanju sekreta. Dodate li u juhu povrće jarkih boja, koje sadrži blagotvorne biljne pigmente i antioksidanse, svom ćete organizmu pomoći da se odupre mnogim bolestima.
Juha kao predjelo i glavno jelo
Mnogo je još korisnih razloga zašto juhu već od danas uvesti na jelovnik. I to svakodnevno! Nema opravdanja da to ne učinite, jer je pripremiti toplu i mirisnu juhu, doista, jednostavno, posebice ako se odlučite za neku od bogatih Podravka juha s žitaricama. One su nutritivno bogate, ukusne i okrepljujuće, a imaju onaj poznati domaći okus juhice kakvu pripremaju mame i bake. Njihova je priprema brza i jednostavna, mogu biti samostalni hranjiv obrok ili predjelo, te su idealan saveznik za uravnoteženu prehranu.
Bogata juha s pet žitarica
Ječam, pir, zob, heljda i quinoa čine ovu juhu bogatu nutrijentima, a pomno birani začini i povrće daju joj vrhunski okus. Odlična kao predjelo, a za one koji u nedostatku vremena traže brz, ukusan i lagan obrok spremna je za svega dvadesetak minuta. Spoj ovih žitarica u toploj juhi svakom će od nas okrijepiti tijelo, ali i dušu. Ječam s iznimno visokim sadržajem vlakana obiluje neophodnim mineralima i vitaminima, a ističe se i po niskom glikemijskom indeksu, što ga čini pravim izborom za sve koji teže uravnoteženoj prehrani. Lagana tekstura. Laka probavljivost i ugodan okus pira pojačava osjećaj sitosti, dok zahvaljujući visokom udjelu bjelančevina, kvinoja je alternativa mesu. Uz to, ne sadrži kolesterol i u potpunosti je bezglutenska namirnica. Bogatstvu okusa pridonosi i iznimno hranjiva zob te heljda koja se s pravom smatra super-žitaricom zahvaljujući svojem visokom sadržaju minerala i antioksidansa.
Bogata juha s ječmom i povrćem
Bogatstvo ove juhe je u ječmu koji je odličan izvor minerala, a pomno birano povrće, poput poriluka, krumpira, luka, rajčice i još mnogih drugih, čine ju odličnim izvorom nutrijenata. Za one koji ne priznaju juhu bez mesa, nenadmašnu mesnu notu ovoj juhi daje sušena mesnata slanina. Odlična je kao predjelo, ali i za sve one koji u nedostatku vremena traže brz i ukusan lagani obrok.
Bogata juha s vrganjima i heljdom
Heljda i sušeno povrće s nenadmašnim okusom sušenih vrganja čine ovu juhu idealnim predjelom ili samostalnim obrokom u bilo koje doba dana. Ova nutritivno bogata juha zasitit će svakoga, a vrganji i birano povrće zadovoljit će i najveće gurmane među vama. Ako tražite savršenu juhu za svako doba dana, potraga je završena!
Suvremeni način života 'krade' nam vrijeme od naše obitelji i prijatelja, a upravo su trenuci s njima, ono što izaziva toplinu oko srca i dobro raspoloženje. Za samo 20 minuta, Podravka bogata juha spremna je za posluživanje, a dok se juha priprema OVDJE se zabavite: napravite svoj kolaž najljepših obiteljskih fotografija, uredite ga jesenskim motivima, ilustracijama i inspirativnim porukama te tako najdražima pošaljite toplu poruku ljubavi i zajedništva.
Sadržaj donosimo u suradnji s Podravkom