Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako potaknuti lučenje dopamina, hormona koji sprečava depresiju i stres?

U mozgu postoje kemikalije koje su zadužene da se osjećamo dobro i sretno, čak iako se u našem životu ne događa ništa specijalno. To su hormoni koji potiču osjećaj zadovoljstva, a jedan od njih je dopamin. Evo kako potaknuti njegovo lučenje…

  Izvor: Thinkstock

Istraživanja pokazuju da lučenje dopamina stvara ugodan osjećaj iščekivanja radosti, a proizvodi se putem pozitivne, subjektivne percepcije ličnosti, odnosno putem različitih iskustva, piše Sensa.hr. Na primjer, konzumiranjem ukusne hrane, ugodnog dodira ili čak i od sjećanja na lijepe uspomene i životne događaje.

Kada se razina dopamina u organizmu smanji, povećava se rizik od depresije, stresa, tuge i anksioznosti. Nasreću, postoje prirodni, besplatni i jednostavni načini da pojačate lučenje ovog hormona bez lijekova:

1. Vježbanje

Fizička aktivnost je sjajna za dobro raspoloženje. Tijekom vježbanja razine serotonina, endorfina i dopamina se značajno povećavaju i čine da se osjećate dobro. Bez obzira na vrstu aktivnosti, svaka će u vama izazvati ugodne osjećaje. Trčanje, šetnja u prirodi, vježbanje joge - svaka od ovih aktivnosti donijet će vam sreću.

2. Raskid s lošim navikama

Pušenje, alkohol i drugi oblici ovisnosti stvaraju samo iluziju sreće i zadovoljstva, a donose užasne posljedice po fizičko i mentalno zdravlje. Pokušajte se osloboditi ovih ovisnosti, jer u životu postoji mnogo ljepših i zdravijih stvari koje vam mogu donijeti radost i mir. Također, ove navike nepovoljno utječu po hormone sreće i značajno smanjuju razinu dopamina.

3. Detoksikacija

Čišćenje organizma od toksina putem prehrane je savršen put do sreće i zdravlja. Povremena detoksikacija kroz određeni režim prehrane očistit će vaše tijelo od nakupljenih toksina. Osim što negativno utječu na zdravlje, toksini mogu smanjiti razinu dopamina i učiniti da se osjećate umorno, neraspoloženo i loše.

4. Konzumacija hrane koja sadrži tirozin

Tirozin je jedna od 20 aminokiselina koje se nalaze u proteinima, a jedna je od najvažnijih komponenti za produkciju dopamina. Jedite više badema, banana, tamne čokolade i pijte zeleni čaj. Nedostatak tirozina također može povećati rizik od depresivnog raspoloženja i apatije, nepovoljno utječe na krvni tlak, izazivaju umor, povećanje tjelesne težine i smanjene fizičke i mentalne aktivnosti.

5. Glazba

Slušanje vaše omiljene melodije potiče proizvodnju dopamina. Dok radite, čitate i odmarate - slušajte glazbu i plešite. Dobre vibracije iz vaše omiljene energije probudit će u vama dobru energiju.

6. Planiranje i organizacija dana

Pokušajte organizirati i isplanirati svoj dan što je više moguće. Pišite dnevnik trenutnih zadataka, zabilježite ono što ste uspjeli učiniti, kao i ono što trebate odgoditi za sutra. Svaki put kada precrtate zadatak - razina dopamina će porasti.

7. Kreativnost

Kada ste kreativni i radite nešto što vas inspirira - razina dopamina se oslobađa. Pišite, radite kućne projekte, pjevajte, plešite...

8. Radite ono što radite najbolje

Pomislite na stvari koje ste sjajno učinili u svom životu i budite ponosni na sebe. Kada potvrđujete svoju vrijednost i sposobnost, razina dopamina se luči. Vizualizirajte i svoje uspjehe u budućnosti, razmišljajte kako ćete u budućnosti ostvariti zacrtano i privucite dobre vibracije.

9. Hrana koja donosi sreću

Postoji niz namirnica koje potiču razinu dopamina. Konzumirajte ih često, a to su kurkuma, ginko biloba, ulje origana i hrana bogata magnezijem (avokado, začinsko bilje, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke).

10. Meditacija

Za meditaciju vam je potrebna tišina, pozitivan stav, prostirka i malo mira. Pomoću meditacije oslobađamo se uznemirujućih misli i povećavamo razinu dopamina. Meditacija je jedan od najučinkovitijih načina za suočavanje sa stresom. Nakon 10 minuta meditacije dnevno, osjetit ćete mir i razina dopamina će se povećati.

Izvor: LoveSensa.rs

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image