Lagani biskvitni kolač bio je omiljena poslastica kraljice Viktorije, kojoj i duguje svoj naziv. Naime, kraljica je svakodnevno uživala u osvježavajućoj kombinaciji biskvita, džema i butter kreme, a šalica čaja navodno je za nju bila nezamisliva bez komada ovog kolača. Glavni slastičar Buckinghamske palače otkrio je javnosti ovaj tradicionalni recept i iznenadio mnoge jer je ovaj recept itekako jednostavan i mogu ga napraviti i oni koji ne posjeduju kulinarsko umijeće. 

Sastojci:

Biskvit:
3 jaja
150 g šećera u prahu
150 g maslaca
150 g brašna 
1/2 žličice arome vanilije
100 g džema (najbolje odaberite onaj od jagode ili maline)

Butter-krema:
150 g omekšalog maslaca
220 g šećera u prahu
1/3 žličica vaniije

Priprema biskvita
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podmažite pekač (protvan). Pomiješajte šećer, vanilju i maslac tako da dobijete ujednačenu smjesu. U posebnoj zdjelici umutite jaja i postepeno ih dodajte u smjesu. Uz stalno mješanje, dodajte brašno. Kada je sve sjedinjeno, podijelite na dva dijela. Polovinu pecite dok ne dobije zlatno-smeđu boju, a za to će biti potrebno dvadesetak minuta. Zatim ispecite drugu polovinu smjese (to će biti drugi dio biskvita). Ostavite da se dobro ohladi.

Priprema butter kreme:
Umutite maslac sa šećerom u prahu i aromom vanilije. Prvu koru fnamažite džemom, zatim preko džema rasporedite ovu ovu kremu. Preko toga stavite drugi dio biskvita i na kraju posipajte šećerom u prahu. Tortu poslužite uz engleski čaj.