Kuharica i blogerica Rachel Khoo već nas je oduševila s nekoliko slasnih knjiga i TV serijala, a sada se posvetila mnogima omiljenoj namirnici - neodoljivoj čokoladi. U serijalu ‘Čokolada Rachel Khoo’ traži inspiraciju posjećujući najbolje čokolatijere u Europi, istražuje fascinantnu povijest čokolade i njezine dobrobiti te dijeli recepte koje svatko može pripremiti kod kuće. “Kakao sam po sebi nije sladak nego gorak. O kakau i čokoladi počnite razmišljati kao o začinima. Ne treba ih uvijek mnogo da bi jelo bilo ukusno i bogato. Kakao je sjajan i u slanim jelima - uvijek ga dodam malo u mesne okruglice u umaku od rajčice”, otkriva Rachel.

ČOKOLADNI MOUSSE S KOMADIĆIMA KAKAA

Sastojci

ZA SLASTIČARSKU KREMU:

3 žumanjka
50 g šećera, sitno mljevenog
20 g kukuruznog brašna
250 ml punomasnog mlijeka
1 vrhom puna žlica kakaa u prahu

ZA ČOKOLADNU MERINGU:

3 bjelanjka
50 g šećera u prahu
nekoliko kapi limunova soka
prstohvat soli
150 g tamne čokolade, sitno sjeckane
200 ml vrhnja za šlag

ZA POSLUŽIVANJE:

2 žlice omekšalog maslaca
50 g kakaa u komadićima

Neodoljivi čokoladni mousse za kojeg će se tražiti porcija više
Instagram 

Priprema

Za slastičarsku kremu dobro istucite žumanjke sa šećerom sve dok smjesa ne postane svjetlija. Umiješajte kukuruzno brašno. Dodajte kakao u prahu i mlijeko te ugasite vatru kad zavri. Vrelo mlijeko u tankom mlazu ulijevajte u smjesu žumanjaka te istodobno žustro miješate pjenjačom. Prelijte smjesu u čistu posudu i stavite na srednje jaku vatru uz neprestano miješajte pjenjačom. Stalno skupljajte ono što se uhvati za dno i rubove posude kako ne bi zagorjelo. Kad se krema počne zgušnjavati i počnu se stvarati mjehurići, maknite je s vatre. Izlijte u plitku posudu, pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena. Za meringu mutite pola količine bjelanjaka s limunovim sokom i šećerom sve dok se ne zabijeli. Dodajte ostatak bjelanjaka i nastavite miješati pjenjačom do željene čvrstoće. Čokoladu rastopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Vrhnje istucite u šlag. Ohlađenu slastičarsku kremu dobro izmiksajte i dodajte joj rastopljenu čokoladu. U to umiješajte po trećinu meringe i šlaga, a potom dodajte ostatak. Čaše za serviranje premažite maslacem pa po njemu rasporedite komadiće kakaa. Mousse je najbolje pojesti isti dan, a ne bi smio stajati dulje od dva dana u hladnjaku.