Poznata splitska slastičarka Tea Mamut, za čije se slastice ne otimaju samo njezini sugrađani nego i svi drugi gosti, majstorica je deserata te njihova sljubljivanja s raznim pićima. Jedno je od njih i kava s kojom Tea, kao istinska ljubiteljica tog čarobnog napitka, savršeno zna povezati svaki desert, a nisu joj strane ni slastice u kojima je ona jedan od sastojaka. O kavi i svemu što ide uz nju popričali smo s Teom, članicom stručnog tima StoryGourmeta, za koji marljivo smišlja razne recepte, baš kao što je osmislila i one za zdravi cupcakes i ricciarelle, prva dva u seriji sjajnih recepata koji se savršeno sljubljuju s tim napitkom.
Na tvom profilu na Instagramu često možemo vidjeti kako piješ kavu. Jesi li velika ljubiteljica tog čarobnog napitka?
O, da! Velika sam obožavateljica kave! Čak mi je teško odlučiti volim li više okus i miris prvog gutljaja kave ili trenutak kada me iznenadi njezina aroma u nekom kolaču.
Možeš li započeti dan bez jutarnje kave?
Iako oduvijek ujutro prvo popijem šalicu čaja, rekla bi da moj dan i sve veselje oko njegova početka zapravo započinje uz kavu. To su trenuci koji mi oboje dan i označuju neko moje vrijeme.
Kad je riječ o sljubljivanju slastica s kavom, možeš li nam kao slastičarka dati neke savjete - na što treba obratiti pozornost?
Uvijek se vodim kvalitetom kave i slastice, odnosno namirnica. Preferiram koristiti kavu što jačeg okusa uz suhe kolačiće, primjerice ricciarelle za koje sam podijelila recept. Za mene je savršen kraj obroka kratka i jaka, ni u kojem slučaju zaslađena kava uz suhi ili kremasti desert.
Kako se snalaziš sa slasticama od kave? Imaš li neke svoje recepte u kojima je koristiš?
Apsolutno! Jedan od mojih omiljenih deserata s kavom je tiramisu, obožavam takve slastice. Neke od njih uskoro ću podijeliti na svojim društvenim mrežama.
Zdravi cupcakes (za 12 kom)
Za podlogu: 150 g badema 10 svježih datulja (oko 80 g) 15 g kakao nibsa (drobljena zrna kakaa) 3 g soli 15 g otopljenoga kokosova ulja 1 žlica vode Za kremu: 360 g indijskih oraščića, natopljenih preko noći 300 g kokosova mlijeka (1 limenka) 150 g agavina sirupa 100 g kave Barcaffé Classic, ocijediti da bude bez taloga 100 g otopljenoga kokosova ulja Za podlogu u multipraktiku usitnite bademe, kakao i sol (ne previše). Dodajte datulje i lagano promiješajte. Na kraju ulijte vodu i ulje te sve povežite. Utisnite u silikonske kalupe za muffine. Za kremu stavite sve sastojke u blender i miješajte dok ne dobijete glatku kremu. Ulijte u kalupe na prethodno utisnute podloge. Zaledite (najbolje preko noći). Dio kreme ostavite sa strane, podijelite po pola i u jednu polovicu dodajte žličicu kakaa. Ostavite u hladnjaku. Idući dan ili kada se smrzne, izvadite iz kalupa. Stavite obje kreme iz hladnjaka u dresir vrećice i ukrasite. Pospite kakaom te zrnima kakaa i kave.
Koliko je kvaliteta kave važna u izradi slastica? Primjerice, kakvu bi odabrala za tiramisu?
Za pripremu tiramisua koristim svježe mljevenu, odnosno tursku kavu.
Kao kavopija, jesi li klasičarka ili si sklonija kavama s okusom, dodatkom začina ili aroma, poput vanilije, cimeta...?
Definitivno sam klasičarka. Za mene je ispijanje kave uvijek doživljaj! Ona zaokuplja svu moju pozornost, primjećujem svaku njezinu notu i stvarno uživam u tome.
Vječna dilema - ide li u kavu hladno ili toplo mlijeko?
Kako tijekom dana popijem barem dvije kave, prva mi je uvijek s toplim mlijekom i ona me na neki neobičan način istodobno razbudi i ugrije. Najčešće koristim sojino mlijeko i to je savršena kombinacija za prvu jutarnju kavu koju pijem nakon doručka.
A u svijetu? S obzirom na to da si svjetska putnica, gdje si popila najbolju kavu?
Na putovanjima se uvijek potrudim pronaći specijalizirana mjesta za kavu, mikropržionice, mjesta na kojima se njezin miris osjeti i na terasi. Toliko sam dobrih kava popila na putovanjima i na tako zanimljivim mjestima, da mi je nemoguće odabrati samo jedno.
Ricciarelli (za 13 kom. po 30 g)
250 g bademova brašna 60 g bjelanjaka (2 kom.) 100 g šećera 3 g soli kora jedne naranče 10 g amaretta ili ekstrakta gorkih badema Pjenjačom izmutite bjelanjke dok ne postanu pjenasti. Dodajte ostale sastojke i formirajte kompaktno tijesto. Ostavite najmanje 4 sata u hladnjaku, ili preko noći, zamotano u foliji. Formirajte lađice i svaku izvažite. Pospite ih šećerom i pecite na 160 °C oko 15 minuta (ne smiju jako potamnjeti!). Kada ih izvadite iz pećnice, ostavite da se potpuno ohlade.