Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Pet jednostavnih koraka kako već danas početi živjeti održivo

Sitnice koje svakodnevno činimo - od recikliranja i pravilnog odlaganja, preko eliminiranja štetnih proizvoda do onoga što nosimo na sebi - učinit će veliku razliku kad je u pitanju utjecaj na okoliš. Sad, doista, imate priliku biti 'in', i to ne samo u smislu modnog trenda!

Izvor: Story

“Ono što osjećate prema prirodi i kako se prema njoj ponašate uvelike određuje vaš život” poznati je citat koji upozorava na važnost održivosti za život svakoga od nas. Živjeti održivo znači biti sposoban podmirivati vlastite potrebe bez ugrožavanja drugih živih bića, prirode ili budućih zajednica i tog smo načela sve svjesniji. Svatko od nas može početi živjeti održivo već danas – važno je samo odlučiti. Evo što možete učiniti.


Počnite osviješteno reciklirati već danas

Izvor: Shutterstock

Naše rastuće čovječanstvo stvara sve više otpada, koji pak zauzima sve više mjesta, približava se stambenim naseljima i ugrožava zdravlje. Tri su glavna principa održivosti svakog kućanstva: prenamjena postojećeg, recikliranje prošlog i smanjenje budućeg otpada. Takav način razmišljanja donosi brojne prednosti svim korisnicima, poput uštede na građevnim materijalima, promjeni odnosa prema prirodi ili pak biranja novih hobija. Mnogi ljudi nisu svjesni da odvojenim prikupljanjem i odlaganjem otpada direktno smanjujemo troškove odlaganja, povećavamo primarne sirovine te utječemo na smanjenje uvoza takve sirovine i korištenja cjelokupne logistike da je s jedne strane svijeta prevezemo na drugu. Otpad je potencijalna sirovina, novi sljedeći projekt i izazov u današnjem svijetu naučenom na jednokratno.

Dobra ideja: ne bacajte korištene limenke i kartonske kutijice – u njih možete posaditi balkonsko cvijeće ili aromatično bilje ili pak s djecom napraviti odličan DIY projekt u kojem ćete ih kreativno iskoristiti. Ako imate balkon ili živite u kući, možete napraviti mali komposter biootpada. Komposter koji se pravilno slaže i redovito provjetrava, protivno uvriježenome mišljenju, nema mirisa. Nakon nekoliko mjeseci svi oni otpaci krumpira, rajčice i banane postat će plodonosan humus bogat visoko hranjivim nutrijentima koje možete upotrijebiti u balkonskom vrtu i time zaokružiti ciklus.

Izbacite plastiku

Izvor: Adidas

Hrvati godišnje potroše najmanje 830 milijuna plastičnih vrećica, za čiju je proizvodnju potrebno najmanje 2000 tona plastike. Budući da se reciklira samo jedan posto, ostalih 99 posto nezbrinutih vrećica zagađuje mora, rijeke i jezera, vjetar ih raznosi po kopnu, kanalizacija odnosi u vode, a potom ubijaju životinje i truju okoliš. Kada bi samo svaki peti građanin Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice, sljedeća bi generacija u prirodi zatekla 199,588.400.000 vrećica manje, izračunali su u udruzi Prijatelji životinja i istaknuli da se vraćanjem starim navikama nošenja platnenih torbi umjesto plastičnih vrećica građani uče savjesnijem načinu života i odnosa prema prirodi i životinjama.

Dobra ideja: jedna platnena torba mijenja 1000 plastičnih vrećica! Već danas plastične vrećice zamijenite platnenim, ekološkim torbama za višekratnu upotrebu, umjesto plastičnih štapića za uši odaberite papirnate, kartonske ili drvene, a plastične posude zamijenite, na primjer, staklenima.

Štedite energiju

Kada ne koristite računalo, ne gledate TV, ne slušate radio (ili nešto treće), ugasite ih! Bilo bi još bolje kada biste te uređaje isključili iz struje jer troše energiju čak i kada nisu uključeni. U prostoriji u kojoj ne boravite ugasite svjetlo! Koristite danje svjetlo što više možete. Izaberite tuširanje umjesto kupanja jer tako trošite manje tople vode, za čije je zagrijavanje potrebna energija. Obične žarulje zamijenite štednima – razlika je velika. Prilikom kupnje kućanskog uređaja potražite oznaku razreda energetske učinkovitosti. Proizvodi su označeni slovima A, B, C, D, E, F, G - uređaji s oznakom A troše najmanje energije.

Dobra ideja: nešto što svatko od nas može napraviti u svrhu očuvanja kvalitete zraka i manje potrošnje energenata jest rjeđe koristiti automobil, a češće javni prijevoz. Osim toga, što više hodajte i vozite bicikl jer tako ne pomažete samo prirodi nego i očuvanju svog zdravlja.

Odijevajte se održivo

Izvor: Story

Načelo održivosti postalo je iznimno važno pitanje i kada razmišljamo o odabiru odjeće. Više nije važna samo moda nego i njezin utjecaj na društvo, kulturu, okoliš, financije. Želimo biti odgovorno moderni, nositi odjeću i obuću u čijoj se izradi koriste sirovine koje se ne moraju previše obrađivati, koje ne zagađuju okoliš ili su od recikliranog materijala. Jedan od najpoznatijih i najpoželjnijih svjetskih brendova sportske i casual odjeće i obuće adidas upravo je u prodaju pustio održivi model legendarnih tenisica Stan Smith, Forever. Jednu od svojih najdugovječnijih i najuspješnijih silueta adidas je posvetio stvaranju održivije budućnosti. Iako izgled tenisica ostaje isti, od ove sezone Stan Smith postaje eksperimentalni model u adidasovoj misiji prema svijetu sa što manje plastike. Gornjište novih modela Stan Smith izrađeno je od recikliranih PRIMEGREEN materijala visokih performansi, a potplat od reciklirane gume.

Izvor: Adidas


Ženska verzija tenisica ima tiskane grafike inspirirane planetom Zemljom, bijelu onzaku na peti i grafiku u boji slonovače. Nadograđena verzija, pak, ima reljefne grafike, zlatne rupice za vezice i zelenu oznaku na peti, a treća verzija, uz PRIMEGREEN gornjište, ima i zelenu oznaku na peti, a klasični izgled nadograđen je vezovima nadahnutim Zemljom. Kako bi zaokružili ovu održivu priču svaki par u kolekciji dolazi u klasičnoj plavoj adidas Originals kutiji koja je izrađena od recikliranog papira. Adidasovoj inicijativi i misiji u Hrvatskoj su se pridružila i brojna poznata lica, poput pjevačica Lane Jurčević, Nike Turković i Lu Jakelić, DJ dua Vanillaz, sportaša Davida Mandića, Rafaela Spajića i Mirele Kardašević te drugih popularnih instagramskih imena, među kojima su Barbara Vesanović, Marko Vuletić, Ana Bacinger i drugi.

Dobra ideja: neka ove sezone upravo održive tenisice adidas Stan Smith budu neodvojiv dio vašega održivog modnog stila. Najnoviji model Stan Smith dostupan je u adidasu, Buzzu, The Athlete's Footu, Shoosteru i odabranim approved! trgovinama u cijeloj Hrvatskoj. Više informacija o lokacijama dostupno je OVDJE.

Primjereno odlažite otpad

Izvor: Shutterstock

Veliki gradovi imaju posebne spremnike za raznoliki otpad. Plastiku tako možete odvojiti u žute spremnike, papir u plave, biootpad u smeđe, a staklo u zelene spremnike. U žute spremnike trebate odlagati vrećice, folije, filmove, mjehurastu ambalažu (oznake PE-HD, PE-LD, PET, PP), boce od jestivog ulja, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike (oznake: PE- HD, PE-LD, PP), čaše od jogurta, sira (oznake PS, PP), stiropor, tetrapak, boce od sokova, čepove, plastične tanjure, pribor za jelo (oznake: PE-HD, PP, PVC, PS, PET), konzerve od hrane i limenke od pića. No u njih ne smijete odlagati plastičnu ambalažu i limenke s ostacima boja, lakova i motornih ulja, kemikalija, zapaljivih i eksplozivnih tekućina ili pod tlakom (npr. propan/butan boce).
U plave spremnike odlažu se novine, časopisi, bilježnice, knjige, kartonske kutije, no ne i indigo papir, ugljeni papir, fotografije i foto papir, gumirane etikete, pelene i slično.
U smeđe spremnike trebate odlagati kuhinjski otpad (ostatke i koru voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatke kruha, listove salate, blitve, kelja i sl.), vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlju iz lončanica, ostatke voća i povrća i sl.), no ne i ostatke termički obrađene hrane, meso, ribu, kosti, ulja i masti, odjeću, cigarete i slično.
U zelene spremnike trebate odlagati samo staklenu ambalažu (boce, staklenke i sl.), no ne i prozorsko, automobilsko, kristalno ili optičko staklo, armirano ili laboratorijsko staklo, staklenu vunu, žarulje i fluorescentne svjetiljke, porculanske i keramičke predmete. Primjerice, ravno prozorsko staklo odlažemo isključivo u reciklažna dvorišta.

Dobra ideja: izaberite proizvode koji su u povratnoj ambalaži ili su ponovo iskoristivi. Izbjegavajte artikle koji su zasebno pakirani, a za gotovu hranu ponesite vlastite posude kako biste izbjegli korištenje jednokratnih plastičnih. Kupujte netoksične proizvode i višenamjenska sredstva za čišćenje kako bismo reducirali količinu opasnog otpada i manje zagađivali okoliš.

 Sadržaj donosimo u suradnji s adidasom 

Ženska verzija tenisica ima tiskane grafike inspirirane planetom Zemljom, bijelu o

Najčitanije

Najnovije