Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOZA MOTIVACIJE

Jelena Katarina: 'Rekla bih da je stav prema mršavosti često neozbiljan'

Autor Nika Romek
Autor Nika Romek

Dok svi pričaju o skidanju kilograma pred ljeto, ona smatra da je bitno govoriti i o drugoj strani medalje

Izvor: Privatni album

'Mršavost kao i pretilost u nekim slučajevima izaziva dodatne zdravstvene probleme i smatram da bi se na istoj razini trebao sagledavati taj problem', rekla nam je Jelena Katarina Kapa. Bivša Miss turizma, nekadašnja košarkašica i djevojka voditelja 'Potjere' Joška Lokasa trenutno ima jedan cilj - dobiti na kilaži. Upravo je zato krenula redovito trenirati. Kako je oduvijek aktivna i sport je u njezinom životu odmalena, ovakva joj disciplina nije strana. Nakon nedavne ozljede i operacije koljena, Jelena Katarina je uporna. Cijelu je priču ispričala za Story.hr. Vjerujte nam, motivacija je nešto što ćete sigurno osjetiti kada pročitate njezinu priču. 

jelena katarina kapa Izvor: Privatni album

Znamo da ste oduvijek aktivni, ali kada ste se odlučili na ovaj korak - kada se javila želja za dobivanjem na kilaži?

Posljednje dvije godine zbog zdravstvene situacije bila sam primorana stati na loptu i posvetiti se sebi u smislu očuvanja i poboljšanja zdravlja. Nakon operacije koljena nastupila je i atrofija mišića, a takvo stanje samo po sebi zahtjeva vježbu kako bi se oporavila.
Ne bih rekla da sam nezadovoljna svojom kilažom, ali osjećam potrebu za dobivanjem na mišićnoj masi i težini kako bi se osjećala još bolje, zdravije i komotnije u svojoj koži. Nakon tako duge stanke, u meni se napokon javila želja da se nanovo pokrenem i svom sportskom duhu vratim sjaj. U velikom žaru se vraćam svojoj prvoj ljubavi - sportu.

Imam dvije godišnje težine, ljetnu i zimsku

Često se priča o problemu skidanja kilograma pa se samim time dobivanje na kilaži smatra manje ozbiljnim/bitnim. Kako to komentirate?

Mršavost kao i pretilost u nekim slučajevima izaziva dodatne zdravstvene probleme i smatram da bi se na istoj razini trebao sagledavati taj problem. Kao što je nekim punašnijim ljudima problem skinuti kilograme, tako je i meni problem dobiti i zadržati željenu kilažu. Rekla bih da ljudi često imaju neozbiljan stav prema mršavosti, pogotovo mi žene vodeći se tezom da nikad nismo dovoljno mršave. Takvo stanje se često komplimentira, a radije bih da se priupitamo, što je pravo stanje nečije mršavosti i kako se osoba nosi s time?

jelena katarina kapa Izvor: Privatni album

Koji Vam je cilj? Kojoj kilaži težite?

Cilj mi je generalno ojačati muskulaturu, povratiti gipkost i dobiti na kilaži. Nemam točno plan koliko je kilograma potrebno dobiti, ali vjerujem da bih trebala probiti granicu od 60 kg što do sada u životu nisam imala, a na moju građu tijela i visinu od 178 cm, ta bi težina dobro i zdravo pristajala.

Sport je izvrsna terapija i za psihičku stranu zdravlja pogotovo u ovo vrijeme kada je stres nezaobilazna stanica

Jeste li oduvijek bili mršavi?

Rekla bih da sam oduvijek vitka, zahvaljujući genetici i načinu životu. Moja vitkost je imala oscilacije u mijenjanju težine tijekom odrastanja, a najdeblja faza se događala u vrijeme puberteta što je i normalno dok se tijelo razvija. Imam dvije godišnje težine, ljetnu i zimsku. Ljeti znam prirodno dodatno izgubiti kilograme jer se moj apetit s visokim temperaturama ne ljubi, ali najbitnije mi je da ne spadam ispod 54 kg. Zato je vrijeme da svojoj status neuhranjenosti podignem u zdravu uhranjenost.

Jeste li promijenili i prehranu možda? Na što ste fokusirani?

S obzirom na ciljano vježbanje gdje se trenutno nalazim u zadnjoj fazi rehabilitacije, trudim se i pojačati prehranu pogotovo proteinima kako bi olakšala mišićnoj strukturi oporavak i rast. Nakon što sam se uspjela natjerati u povratak vježbanju, u nadi sam i da ću se natjerati pravilno rasporediti i pojačati obroke, s obzirom na to da sam do sada jela samo jednom do dvaput dnevno.

jelena katarina kapa Izvor: Privatni album

Postoji li neka vježba koja Vam je mrska? A koju volite raditi?

Čak i dok sam aktivno igrala košarku nisam bila ljubitelj trčanja, a trenutno poslijeoperativno stanje mi i to strogo zabranjuje tako da sam lišena te „muke“. Najdraže vježbe su mi vježbe nogu uz pomoć elastičnih traka unutar kojih trenutačno osjećam rad mišića i napredak.

Povezane vijesti

Koliko je bitan mindset na ovom putu?

Mindset je najbitniji na ovom putu. Iza čvrste odluke i samosvijesti stoje rezultati. Sport je izvrsna terapija i za psihičku stranu zdravlja pogotovo u ovo vrijeme kada je stres nezaobilazna stanica. Dugo sam se premišljala kad ću se vratiti u sport,i sada, kada sam se pokrenula i junački samoj sebi zainatila, osjećam se bolje i snažnije no ikad, a tek sam krenula…Nešto što sam čekala dugo vremena odjednom se činila kao nagla odluka, ali ovo je odluka s kojom mijenjam sebe u najzdravijem smjeru i ovog puta nema povratka u fizičku statičnost.

Imate li neke savjete za sve mlade dame koje se bore s istim problemom?

Živi u svojoj ideji postojanja, ali prati normu zdravlja, jer to je zasigurno jedino ono što te drži na životu. Ne postoji dobar izgovor za preskakanje svakodnevne tjelovježbe, to je ono što si ponavljam svaki dan. I uistinu, kada se ulovi dobar ritam, svaki preskok je gubitak mogućnosti još boljeg uživanja življenja u svom tijelu.

Najčitanije

Najnovije