Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

što kažete?

CICA ŠALICE PRAVI SU INSTAGRAM HIT 'Jedinstvene su kao i svaka žena'

Autor Karmen Miletić
Autor Karmen Miletić

Ručno rađene šalice s motivom ženskih grudi ideja su 29-godišnje grafičke dizajnerice Martine Martin iz Iloka koja je svoj hobi pretvorila u posao

Izvor: Matea Brajdić i Planina Studio

Kako je svaka žena posebna, tako je, kaže Martina Martin, i svaka Planina šalica jedinstvena. Ova zaljubljenica u planine i prirodu tako je prije godinu i pol odlučila svoj hobi, izradu keramike, pretvoriti u posao i otvoriti Planina studio, a glavni hit na Instagramu ubrzo su postale njene šalice sa ženskim grudima. Zašto, otkriva nam u razgovoru! Kako joj je osnovna misao ljudima približiti ručnu izradu, Martina svakog mjeseca organizira i radionice keramike pa se u njenu ljubav prema glini možete uvjeriti i uživo te naučiti izrađivati vlastita unikatna remek djela. 

Koliko dugo već izrađujete predmete i posuđe od keramike te kako ste došli na ideju izrade šalice sa ženski grudima?

Predmete i posuđe od keramike izrađujem nekoliko godina, a brand Planina predstavila sam prije godinu i pol. Šalice sa ženskim grudima su nastale vrlo spontano. Na početku sam izrađivala skulpture ženskog tijela, no kako sam vidjela da se više traže uporabni predmeti ili posuđe, došla sam na ideju vaza za cvijeće s grudima, pa preko njih i do šalica. Zavoljeli su ih prvenstveno pratitelji na Instagramu diljem Hrvatske, a i šire, i tako su malo po malo postale iznimno tražene.

Je li to vaš najpopularniji proizvod?

Šalice sa ženskim grudima, od milja nazvane 'cica šalice' ili 'boobies mugs' su najprodavaniji proizvod. Mislim da su iznimno simpatične, nose čvrstu poruku o poštivanju i voljenju ženskog tijela i super su poklon. Posebnost im je i to što je svaka unikat, jedinstvena je baš kao i svaka žena. Cica šalica je u isto vrijeme umjetničko djelo i uporabni predmet i mislim da je to nešto što privuče dosta ljudi. Koristim neutralne boje, estetski ugodne koje se lako integriraju u svaki dom, jer svaka šalica treba biti uporabna, ali i domu pružili toplinu. Cica šalica uljepša svako sneno jutro, umorno popodne i večer, uz najdraži napitak.

Kako izgleda i koliko traje proces izrade keramike?

Predmete izrađujem od gline koja se peče na visokim temperaturama. Gotov predmet pečen na temperaturi od 1240 stupnjeva naziva se kamenina (engl. Stoneware) i vrlo je otporan te ga je moguće prati u perilici posuđa. Proces izrade jedne šalice traje oko dva tjedna. Predmete ručno modeliram 'pinch' tehnikom, bez uporabe kalupa ili stroja, nakon modeliranja predmeti se suše pet dana. Kada je predmet suh slijedi prvo pečenje, nakon kojeg se predmet ukrašava glazurama u boji te se suši 24 sata. Za kraj slijedi drugo pečenje i tek tada vidimo kako predmet izgleda. Kod keramike, svakim otvaranjem peći postoji 'efekt iznenađenja'. Nekada je to stresno, a nekada mi uljepša cijeli dan, možda i tjedan.

Gdje nastaje vaša keramika i gdje se sve može kupiti?

Planina keramika nastaje u malom studiju na Trešnjevci u Zagrebu, može se naručiti preko weba www.planina-studio.hr te preuzeti u studiju ili čekati dostavljača. Osim direktno od mene, keramiku za sada možete pronaći u suvenirnici Nautilus u Zagrebu (Bakačeva 10), i u Trogir experience u Trogiru (Budislavićeva 14).

Je li vam u planu otvaranje showrooma?

Studio na Trešnjevci je mjesto gdje stvaram i mali showroom. Posjet je moguć po dogovoru, ali planiram i organiziranje evenata.

Ukoliko netko poželi i sam naučiti izrađivati keramiku, može li kod vas doći na edukaciju? 

Radionice održavam oko dva puta mjesečno, u svom studiju na adresi Nova cesta 122 u Zagrebu. Radionica je podijeljena u dva termina gdje se na prvom terminu modelira keramički set, a na drugom oslikava. Na radionici sudjeluje četiri polaznika koji se dođu upoznati s glinom koja je izrazito meditativna i, u ovom užurbanom vremenu, idealna za opuštanje od stresa na nekoliko sati. Nova radionica je u pripremi, odvit će se u lipnju. 

Najčitanije

Najnovije