Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAKON 11 GODINA SE VRATILA IZ PARIZA: Jelena Orešković za Story otkrila razloge povratka i tajne svojih vježbi za lice

Jelena Orešković se vratila iz Pariza u Zagreb sa suprugom i dvije kćeri te drži treninge lica na kojima koristi metodu koju je sama razvila.

Jelena Orešković Izvor: Pixsell

Jelena Orešković (43) bila je nekadpopularno i često lice na domaćim modnim pistama, a danas ima svoju metodu za vježbanje lica i učiteljica je pilatesa.

Nakon manekenske karijere okrenula se svojoj ekonomskoj struci i radila u Zagrebu, a potom ju je ljubav odvela u Pariz. 'Tamo zbog jezika nisam mogla nastaviti raditi ekonomski posao pa sam dugi niz godina bila posvećena djetetu. U tom sam se razdoblju, negdje u ranim 30-ima, pomalo nezadovoljna vidljivim znakovima umora na licu, boricama oko očiju i gubitkom čvrstoće kože na istom području, sasvim slučajno susrela s metodom vježbanja lica', prisjetila se Jelena za Story.hr.

Zaintrigiralo ju je lice britanske promotorice fitnessa za lice Eve Fraser, koje je imalo predivnu formu, a koža joj je bila zategnuta, iako je bila u 80. godini života. Kasnije je otkrila Cynthiju Rowland i njenu metodu 'Facial Magic' koja je bazirana na izometričnim mišićnim akcijama.

'Njih dvije su privukle moju pozornost na ovu metodu, naprije sam po njihovim programima vježbala lice s ciljem osobne njege, a onda sam se posvetila istraživanju kroz dostupnu literaturu na temu starenja lica, akcija mimične muskulature i njihovih utjecaja na stvaranje nabora na koži i slično. Puno mi je u shvaćanju svega toga pomogla škola za instruktora pilatesa u kojoj sam naučila osobine raznih vrsta kontrakcija što je u metodi vježbanja lica vrlo važno da bi se znalo vježbu prilagoditi cilju koji želimo postići: istezanju, skraćivanju mišića ili opuštanju mišića', objasnila je.

Kaže kako vježbe za lice navodno vuku svoje korijene još iz ayurvede, odnosno tehnika akupresure lica. 'Pedesetih godina prošlog stoljeća je američki bodybuilder i glumac Jack Lalanne na televiziji pokazivao vježbe za lice, Joseph Pilates je još onda o njima pričao, no pravi boom se dogodio s pojavom društvenih mreža koje su omogućile vrlo brzo širenje informacija', istaknula je Jelena.

U Parizu se otišlo korak dalje s time pa je otvorena Akademija za facialiste, a nije joj poznato ima li u Hrvatskoj tog zanimanja ili se i dalje gura pod struku kozmetičara. 'Na Akademiji se može odabrati tečaj joge za lice čime zanimanje 'trener lica' dobiva nešto ozbiljniji karakter', pojasnila je.

Jelena je stvorila vlastitu metodu vježbanja lica, a razvila ju je nakon što je pratila razne promotore. Birala je vježbe koje su joj se s vremenom pokazale najdjelotvornije i na temelju svega naučenog ih je mijenjala pri čemu je primjenjivala znanje o tome gdje je mišićima polazište, a gdje hvatište, u kojem se smjeru kontrahiraju, na koji način koja mimika skraćuje mišić, a kako djeluje na druge mišiće na licu, kakva je propriocepcija na području lica, kakva je neuromuskularna povezanost i druge važne informacije. I upravo zadnje smatra vrlo važnim.

'Uvijek naglašavam svojim klijentima koliko je važno da ne kopiraju moj pokret već da ga shvate, da naredbu daju iz glave točno određenom mišiću, odnosno skupini mišića koji djeluju u sinergiji jer učenjem da mišić svjesno koristimo, učimo kako ga svjesno i ne koristiti čime izbjegavamo nepotrebnu mimiku koja dovodi do nastanka bora na koži. U proteklih sam 12 godina dosta naučila, a još puno toga želim naučiti o licu. Zato čitam i dalje, radim i unapređujem svoje vježbe', ispričala je Jelena.

Ističe kako se metoda vježbanja pokazala upravo idealnom kada je riječ o prevenciji pojave znakova starenja poput dinamičkih nabora i opuštanja lica, no njezine klijentice u dobnoj skupini pedeset plus su joj dokaz da je i u korektivnoj domeni vrlo učinkovita. Najveći su joj kompliment i nagrada za trud upravo zadovoljstvo zbog vjernosti tih žena.

Jelena Orešković Izvor: Privatni album

Otkrila je koje je stvari moguće poboljšati na licu i spada li u to primjerice podbradak ili na tome treba raditi i s pravilnom prehranom i mršavljenjem. 'U korektivnom smislu, iz mog iskustva, vježbama se mogu ublažiti ili potpuno ukloniti dinamički nabori na licu, učvrstiti kapci (i zagladiti koža na tom području), podići jagodice i zategnuti područje oko usana, vratiti volumen usnicama, ublažiti nazolabijalni nabori, zategnuti koža na vratu, a sve ovo će utjecati i na stanje neestetskih jastučića na licu jer djelujući na tonus i dužinu mišića direktno djelujemo i na okolna tkiva te izgled kože', objasnila je.

Jelena sama za sebe nikada ne provode na dan duže od deset minuta vježbajući lice, često joj se zna dogoditi da to uspije odraditi u samo pet minuta. Ponekad onda zna to nadoknaditi navečer uz film. 'Ne radim stres oko toga da nešto moram i koliko moram. Redovita jesam, no više pažnje posvetim kvaliteti pokreta nego ponavljanju. Bolje i dva kvalitetna nego dvadeset bezveznih pokreta', naglasila je.

Kada ima online satove, onda i sama više vremena vježba, no ni tada to ne radi cijelo vrijeme uz svoje klijentice nego im pokaže, objasni pa ih promatra. 'Online treninzi u početku traju nekih 45 minuta, a kad se pohvataju principi, vježbamo 30 minuta. Licu zaista nije potrebno više od toga. Koliko će netko biti zadovoljan rezultatima i u kojem će ih roku vidjeti ovisi o osobnoj disciplini i ustrajnosti, a naravno utjecaj ima i stil života poput prehrane, sna, gubitka ili dobitka kilograma i slično', ispričala je.

Jelena je i učiteljica pilatesa pa je to u kombinaciji s metodom vježbanja lica vjerojatno tajna njezine vitke linije i mladenačkog izgleda jer nije se puno promijenila od manekenskih dana.

'Vitku liniju mogu zahvaliti više faktora: genetici, zdravoj prehrani i fizičkoj aktivnosti. Tu mislim na to da sam preko dana stalno u pokretu: što oko djece, što kad hodam i penjem se stepenicama umjesto da koristim lift, što kad umjesto auta odaberem šetnju. Možda je najvažnije što sam naučila kad je izgled u pitanju je da je za njega osnovni preduvjet zdravlje. A zdravlje nije jedan ili tri sata pilatesa, niti brojanje kalorija niti šaka vitamina dnevno. Zdravlje je vratiti se što prirodnijem načinu prehrane i življenja, kretati se, raditi, pozitivno misliti, ulagati u sebe fizički i duhovno i u svemu tome pronaći radost', pojasnila je.

U Parizu je završila Polestar pilates, jednu od najpriznatijih pilates škola u svijetu čime je postala učiteljica pilatesa. 'Mislim da u Hrvatskoj kao i u Francuskoj, titulu trenera imaju samo kineziolozi. Pilates ne spada u istu struku, u Francuskoj se zapravo pilates više gura u rehabilitaciju pa tako se na pilates satove kod kineziterapeuta može ići na liječničku uputnicu. To smatram velikim uspjehom ove divne vještine koja je u svojem stogodišnjem postojanju prošla dug put: od omalovažavanja do priznanja od strane medicinske struke. Vjerujem da će se isto dogoditi i s metodom vježbanja lica. Zapravo, već se događa', ispričala je.

Jelena nam je otkrila i da se nakon 11 godina života u Parizu, vratila u Zagreb, a otkrila je kako su se ona i suprug Hermidas Atabeyki odlučili na taj veliki korak s kćerima Tessom i Pantheeom.

'U Zagreb smo se vratili ove jeseni. Za mene je to povratak, za ostale nova životna avantura u puno manjem gradu od Pariza , no upravo to je jedan od razloga zbog kojih smo ovdje došli. Život u svjetskoj metropoli ima brojne ljepote i prednosti, ali ima i onu tamniju stranu medalje: puno kriminala, buke, gužvi. Ova velika ekonomska kriza utjecala je na porast nekvalitete života uopće, a u velikim gradovima to znači puno više nezadovoljnih ljudi, štrajkova, vandalizma, a o terorizmu da i ne govorim. Muž i ja smo jednom čuli stariju kćer kako prijateljicama u Parizu objašnjava kako u Hrvatskoj nema policije. Na moje pitanje otkud joj takva pomisao, ona odgovori: 'Mama, pa ne čuju se sirene'. Ta rečenica nam je bila zvono za uzbunu', rekla je.

Otkrila je i kako izgleda njezin život u Zagrebu s mužem i njihove dvije kćeri, ali i je li joj lakše baratati s vremenom uz fleksibilniji posao.

'Još smo u fazi seljenja, prijavljivanja, raspakiravanja kutija. Suprug će poslovno biti između dva grada, ja nastavljam sa svojim treninzima, lica i tijela, a posebno se veselim suradnji s Aktivnom Hrvatskom, sportsko-edukativnim projektom, koji je posljednjih godina aktivirao više od 38 tisuća građana u brojnim gradovima diljem Hrvatske. Taj projekt savršeno odražava moju osobnu životnu filozofiju jer promovira prirodan,zdrav i aktivan način života', zaključila je Jelena.

Koliko se Jelena promijenila od manekenskih dana, pogledajte u galeriji.

Povezane vijesti

Magazin

Royals