Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJJEZIVIJI HOTEL NA SVIJETU: U njemu su odsjedali najgori od najgorih, a jedna snimka i smrt su posebno uznemirujući

Autor Jelena Mileusnić

Misteriozna povijest hotela Cecil prepuna je nasilnih zločina, a mnogi ga smatraju ukletim. Posljednji slučaj koji je odjeknuo u javnosti bila je nikad objašnjena smrt studentice Elise Lam.

 Hotel Cecil Izvor: Profimedia

Slučaj nikad objašnjene misteriozne smrti Elise Lam, 21-godišnje studentice koja je otišla na putovanje s kojeg se nikad nije vratila, samo je jedna od mračnih priča koje skriva povijest hotela Cecil.

Upravo zbog svoje uznemirujuće povijesti hotel Cecil, smješten u centru Los Angelesa, postao je glavna tema Netflixove true crime mini serije 'Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel'.

Serija se fokusira na slučaj nestanka i smrti Elise Lam, 21-godišnje kandaske studentice koja je 2013. krenula na odmor u SAD, a onda joj se izgubio svaki trag. Posljednji put je viđena živa u hotelu Cecil, a tamo je na kraju i pronađeno njeno tijelo.

 Elisa Lam Izvor: Neflix

Elisa se u hotel prijavila krajem siječnja 2013., a kad su se njeni cimeri iz sobe počeli žaliti na njeno 'čudno ponašanje', dobila je vlastitu sobu. Početkom veljače Elisa se prestala javljati roditeljima koji su odmah kontaktirali losanđelesku policiju i prijavili njen nestanak.

Slučaj je od samog početka privlačio puno pozornosti, a kad je na internet dospjela snimka s jedne od sigurnosnih kamera na kojoj se vidi Elisa u liftu, društvene mreže i internetski forumi su eksplodirali.

Naime, snimka pokazuje da se Elisa ponaša vrlo neobično. Iako je bila sama u liftu, činilo se da razgovara s nekim koga ne možemo vidjeti i pri tome radi čudne pokrete. U jednom trenutku je užurbano izašla iz lifta i nakon toga joj se izgubio svaki trag.

Njeno tijelo pronađeno je 19 dana kasnije u tanku za vodu na krovu hotela, a nitko nije znao kako je tamo dospjela. Naime, poklopac rezervoara je toliko težak da ga jedna osoba nikako nije mogla sama otklopiti.

 Elisa Lam, hotel Cecil Izvor: YouTube

Elisina smrt je na kraju proglašena nesrećom, no teorije zavjere koje spominju razne stvari, od ubojstva i samoubojstva do nadnaravnih pojava, ne jenjavaju do danas. Inače, u vrijeme Elisina nestanka, Cecil nije funkcionirao kao tipičan hotel. Neki su katovi bili namijenjeni turistima i gostima dok su na drugima živjeli stanari s obližnjeg 'skid rowa' koji su smatrani prilično problematičnima, a oko njega su se okupljali beskućnici.

Prva dva kata u Cecilu su bila rezervirana za stanare, koji su imali i odvojen ulaz, na četvrtom, petom i šestom katu bio je hostel pod nazivom Stay on Main, a od sedmog kata naviše bile su hotelske sobe. Bivši stanar Kenneth Givens u Netflixovu dokumentarcu ispričao kako je nekad sve iznad šestog kata bilo jako opasno.

'Osamdesetih ovdje nije bilo zakona. Obično su viši katovi bili mjesta gdje su ljudi umirali', rekao je. Menadžerica u hotelu Amy Price ispričala je da su iz hotela svaki dan zvali 911 jedan do tri puta.

Elisa nije jedina koja je u ovom hotelu dočekala tragičan kraj. Hotel Cecil izgrađen je 1924. godine, a brzo je stekao zloglasnu reputaciju. Mnoge od njegovih 700 soba raspoređenih na 19 katova bile su poprišta raznih nasilnih zločina.

 Richard Ramirez Izvor: YouTube

Prva zabilježena smrt u hotelu Cecil bila je početkom 1927. kad je 52-godišnji Percy Ormond Cook počinio samoubojstvo od jednoj u soba. Iduće samoubojstvo uslijedilo je 1931. To je bio samo početak mračne povijesti hotela. U hotelu ili oko njega umrlo je 16 ljudi, od kojih je 12 počinilo samoubojstvo. Tu su i dva jeziva ubojstva. Tako je zaradio nadimak 'Hotel Smrt'.

Osim toga, hotel je bio poznat kao mjesto gdje se sastaju preljubnici, dileri, ovisnici i prostitutke. U njemu su odsjeli i dva serijska ubojice. Osamdesetih je u njemu odsjeo serijski ubojica Richard Ramirez, poznat i pod nadimkom Night Stalker (Noćni uhoda) koji je tamo živio upravo u vrijeme svojih ubilačkih pohoda. Inače, Ramirez je osuđen za 13 ubojstava, pet pokušaja ubojstava i 11 silovanja.

Drugi je bio Jack Unterwger koji je u hotelu živio 1991. godine, a za njega se vjeruje da je tijekom svog boravka u hotelu ubio najmanje tri prostitutke.

Ne treba zaboraviti spomenuti niti urbanu legendu o tome da je i slavna Crna Dalija navodno viđena kako ispija piće u hotelskom baru samo nekoliko dana prije svoje tragične smrti. Njeno ubojstvo je također ostalo neriješeno.

Inače, hotel je radio bez prekida sve do 2017., a navodno su postojali planovi da se ponovo otvori 2021. no to se zasad nije dogodilo.

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image