Kao medijski lider u promicanju ideje održivog življenja, National Geographic Hrvatska svečanu nagradu dodjeljuje u 17 kategorija radi promicanja i nadahnuća stanovnika

Republike Hrvatske na djelovanje. Žuti okvir dodjeljuje se u sklopu sveobuhvatnog projekt Održiva Hrvatska koji se provodi uz podršku Ureda predsjednika Republike Hrvatske, pokroviteljstvo Grada Zagreba, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te partnere projekta JANAF i RTL.

„Smatram da je posvećenost održivom razvoju jedini mogući put za sve nas – tvrtke, društva i pojedince. Uloga medija u tome, kao stvaratelja javnog mijenja, ne samo da je nezamjenjiva nego je i iznimno odgovorna. Svjesni smo svoje odgovornosti i upravo zato svojim djelovanjem već treću godinu zaredom odabiremo one koji su nas najviše inspirirali svojim radom i predanošću istim vrijednostima - i zbog kojih vjerujemo da je održiv suživot ljudske vrste i planeta doista moguć“, tom je prilikom izjavila Ivana Krajinović, predsjednica Uprave Adria Medije Zagreb.

Magazin National Geographic Hrvatska proteklih je mjeseci pozivao čitatelje da nominiraju svoje kandidate, a stručni žiri odabrao je dobitnike u navedenim kategorijama za 2021. godinu. Dodjelu je vodila Katarina Moškatelo, a ocjenjivački sud Žutog okvira za održivi razvoj, znanost i obrazovanje sastojao se od glavne urednice stručnog časopisa Hrvatske vode, Marije Vizner, znanstvenog eksperta ekotehnologije i održivog razvoja Roberta Kakarigija te Hrvoja Prćića, urednika magazina National Geographic Hrvatska.

„Proteklo razdoblje pokazalo je nužnost striktnog poštivanja svih ciljeva održivog razvoja želimo li sigurnu i dobru budućnost – pogodili su nas požari, poplave, epidemija, glad, rast cijena energenata, prijepori oko svjetonazora, mjera zaštite okoliša, bioraznolikosti i očuvanja resursa, problemi s radom institucija, pravosuđem. Nominirani u 17 ciljeva održivog razvoja pokazuju da se može, da postoje ideje, želje, sposobnosti i volja da se bori za održivu sadašnjost i budućnost, i malim, ali i velikim koracima. Svaka im čast!“ poručio je Hrvoje Prćić, urednik magazina National Geographic Hrvatska.

Večer je glazbom otvorio poznati gudački duo Vortex Strings, kojeg čine akademski obrazovane umjetnice Ana Gjud i Antonija Barna te su uzvanike oduševile obradama filmske glazbe i klasika. Počasni gosti, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreb,a gospodin Zorislav Antun Petrović te Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, doprinjeli su svečanost, dodijelili priznanja i čestitali dobitnicima. Nagrade su uručene zaslužnim pojedincima, inicijativama, udrugama, tvrtkama i institucijama koje su tijekom godine najviše pridonijele održivosti na prostoru Lijepe Naše, kao i očuvanju budućnosti, održive zajednice i ravnopravnog čovječanstva.

Pogledajte atmosferu svečane dodjele nagrada Žuti okvir!

Dražen Kokorić Uzvanici