Napetosti na granici između Ukrajine i Rusije već su mjesecima svjetska tema broj jedan, ako zanemarimo pandemiju koronavirusa i činjenicu da je sve poskupjelo te da će cijene i dalje rasti. U moru informacija, ali i dezinformacija, pojavi­la se vijest da se ikona boksa Vladimir Kličko pridružio bratu Vitaliju u ukrajinskoj vojsci kako bi obranio zemlju od napada Rusije.

No braća Kličko nisu jedine slavne osobe koje su odlučile, ako treba, dati život za svoju zemlju i braniti je od neprijatelja. Jedan od nevjerojatnih primjera jest prelijepa glumica Gal Gadot koja je čak rekla da joj je fizičko pripremanje za snimanje jednog od filmova bilo teže od vojske u kojoj je služila u Izraelu, gdje je vojni rok obavezan i za žene. Hrvatski glumac Žarko Potočnjak sudjelovao je u obrani Hrvatske tijekom Domovinskog rata, a jednom je govorio o svim strahovima te činjenici da je jednom suborcu spasio život.
Spomenimo i megapopularnoga glumca Toma Sellecka koji je služio tijekom Vijet­namskog rata, a jednom je prilikom izjavio da je ponosni veteran. Primjera ima mnogo - u vojsci su bili i Ice-T, Jimi Hendrix, Morgan Freeman, MC Hammer, Jimmy Stewart, Charles Bronson, Adam Driver, Sidney Poitier, Clint Eastwood..., a izdvojili smo neke najzanimljivije ili najnevjerojatnije vojničke priče slavnih.

Složna braća u obrani Ukrajine

Vladimir i Vitalij Kličko

Vladimir i Vitalij Kličko branit će Ukrajinu
Profimedia 

Ikona boksa Vladimir Kličko pridružio se bratu Vitaliju u ukrajinskoj vojsci kako bi obranio zemlju u slučaju napada Rusije koji se na kraju dogodio. Izvještava se da su se braća pridružila dobrovoljnom odredu teritorijalne obrane, jedinicama koje se nalaze u svakom većem gradu i urbanom području. Prema brojnim pisanjima medija, bivši prvak u teškoj kategoriji Vladimir upisao se u rezervni postav vojske Ukrajine. Vitalij Kličko, pet godina stariji brat, povukao se iz boksa u 2013. kako bi nastavio stalnu političku karijeru, a trenutačno je gradonačelnik Kijeva.

Vješta snajperistica

Dr. Ruth

Dr. Ruth je bila vrsna snajperistica
Profimedia 

Svjetski poznata seksualna terapeutkinja slavnih osoba posljednja četiri desetljeća oduševljavala je sluša­telje radija, TV gledatelje, studente, čitatelje i vlastite pacijente iskrenim savjetima o ljudskoj seksualnosti. No jeste li znali da je ona bila snajperistica u paravojnoj organizaciji Haganah koja se borila za uspostavu Izraela? Rođena je kao Karola Ruth Siegel u Bavarskoj 1938., a njezino idilično djetinjstvo završilo je kada su joj nacisti zarobili oca. Navodno je bila jako dobra snajperistica, no priz­nala je da, srećom, nije morala nikoga ubiti.

Vojnik maneken

Elvis Presley

elvis presley je suprugu upoznao u vojsci
Profimedia 

Dvije godine nakon što je postao kralj rock and rolla, u prosincu 1957. pozvan je da se pridruži američkoj vojsci. Bio je stacioniran u Fort Hoodu u Texasu prije nego što je prešao u 1. srednji tenkovski bataljun, 32. oklopni u Friedbergu u Njemačkoj. Ondje je upoznao Priscillu Beaulieu s kojom se kasnije vjenčao. Iz vojske je otpušten 1960. godine.

Elitna vojna obuka

Mel Brooks

mel brooks je deaktivirao mine u ratu
Profimedia 

Tijekom Drugoga svjetskog rata glumac i komičar pridružio se vojnom korpusu inženjera gdje su njegovi zadaci uključivali deaktiviranje neprijateljskih mina. Brooks je pozvan u vojsku Sjedinjenih Američkih Država 1944. godine. Nakon što je dobio visoke ocjene na testu generalne klasifikacije vojske, onom IQ tipa Stanford–Binet, poslan je u elitni program specijalizirane obuke vojske na Vojnom institutu Virginije kako bi ga podučavali vještinama kao što su vojno inženjerstvo, strani jezici i medicina.

Iskustvo koje širi vidike

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger imao je obavezni vojni rok
Profimedia 

Arnold Schwarzenegger rođen je 1947., dvije godine nakon što je Drugi svjetski rat završio, ali njegov se utjecaj još mogao osjetiti u cijeloj Europi. Tada je još bilo obavezno da austrijski muškarci odsluže godinu dana vojnog roka nakon što navrše 18 godina. Schwarzenegger se pridružio godinu dana ranije zahvaljujući očevim vojnim vezama i nadao se da će mu to iskustvo proširiti vidike. Vojna služba dobro je došla mladom Arnoldu jer je hranila njegovu glad za snagom, moći i kontrolom. Bio je maloljetan kada je dobio zadatak da vozi tenk, a njegova ljubav prema oklopnim vozilima traje i danas. Na kraju je časno otpušten 1965. godine.

Problem s ovlastima

Steve McQueen

Steve McQueen se pridružio marincima sa 17 godina
Profimedia 

U 1960-im i 1970-ima nije postojao američki glumac koji je bio toliko cool poput Stevea McQueena. Bez obzira na to je li bio vozač trkaćih automobila, detektiv, ratni zarobljenik – nema tog što nije mogao utjeloviti, stoga i ne čudi što je bio jedan od najbolje plaćenih glumaca u Hollywoodu. Godine 1947., sa 17 godina, McQueen je od majke dobio dopuštenje da se pridruži marincima. Prošao je osnovnu obuku na Parris Islandu u Južnoj Karolini. U početku je bio promaknut u redovnu prvu klasu u oklopnoj diviziji, ali imao je problema s ovlastima i degradiran je u ‘obične’ redove. Jednom je prilikom otišao bez dopuštenja kako bi proveo dva tjedna s djevojkom i završio u zatvoru više od 40 dana.

Spasio ranjenog suborca

Žarko Potočnjak

Žarko Potočnjak u Domo­vinskom ratu proveo je 14 mjeseci.
Pixsell 

Žarko Potočnjak u Domo­vinskom ratu proveo je 14 mjeseci. “Nakon povratka u Zagreb spasili su me tadašnji ravnatelj Gavelle Ivica Kunej i Zlat­ko Vitez. Upregnuli su me predstavama, morao sam kreirati uloge, ali tako sam potisnuo crne misli”, rekao je jednom glumac koji je bio pripadnik 106. osječke brigade u protuzračnoj obrani, a prenio je 24sata. “Nakon što sam neko vrijeme proveo s Tigrovima, zbog akcija koje su bile prekrvave i preteške za 45-godišnjaka, zamolio sam da me prebace na neki lakši borbeni položaj. Poslali su me pukovniku Čebiću u Osijek koji me svrstao u protuzračnu obranu 106. brigade”, rekao je tada Potočnjak kojemu je najve­ća želja bila da sruši barem jedan zrakoplov JNA. Iako se nauživao straha, prisjetio se tada i kako su se s Kričkog brda morali hitno povući iz diverzantske akcije i spasiti ranjenog suborca.

Spriječio svjetski rat

James Blunt

James Blunt bio je britanski vojnik na Kosovu
Profimedia 

Pjevač James Blunt ispričao je za BBC kako je odbio izvršiti zapovijed za napad na ruske trupe dok je bio britanski vojnik na Kosovu. Podržao ga je britanski general Sir Mike Jackson koji je rekao: “Neću dopustiti da moji vojnici budu odgovorni za početak Trećega svjetskog rata.” O zbrci oko zauzimanja aerodroma u Prištini 1999. pisalo se u političkim memoarima, a o njoj se tada naširoko izvještavalo. Blunt, koji je sa svojom jedinicom bio na čelu kolone od 30.000 NATO‑ovih vojnika, rekao je da je to bila luda situacija. Tada je imao 25 godina. Blunt je napustio vojsku 2002. kako bi nastavio glazbenu karijeru.

Dobra obuka za Hollywood

Gal Gadot

Gal Gadot nije bilo teško u vojsci
Profimedia 

Tko bi rekao da je ova ljepotica bila u vojsci! U intervjuu za Fashion Magazine 2015. Gadot je objasnila da njezin boravak u vojsci nije bio tako težak kao što se čini. “Vojska mi nije toliko teško pala, to mi je iskustvo pružilo dobru obuku za Hollywood”, slegnula je ramenima. Zapravo, prema njezinim pričama, obuka za Wonder Woman bila je zapravo mnogo intenzivnija od borbe u stvarnoj bitki. Kako je priznala bivša Miss Izraela u jednoj emisiji: “Nikada nisam planirala biti glumica. To mi se nekako dogodilo i zaljubila sam se u profesiju.”

U vojsci naučio svirati gitaru

Johnny Cash

Johnny Cash je u vojsci naučio svirati gitaru
Profimedia 

Mnogi slavni glazbenici služili su u oružanim snagama, ali malo je vjerojatno da je bilo kakav angažman u Europi utjecao na povijest rock ‘n’ rolla i country glazbe kao kad je Johnny Cash naučio svirati gitaru. Sa 19 godina Cash se dobrovoljno pridružio Air Forceu tijekom Korejskog rata. Otišao je iz rodnog Arkansasa u Texas kako bi počeo trenirati, a zatim je većinu vremena proveo u službi u Landsberg am Lechu u južnoj Bavarskoj. Baza u Landsbergu u Njemačkoj bila je poprište teških vojnih aktivnosti SAD-a u desetljeću nakon Drugoga svjetskog rata i održala se do 1980-ih. Sada je to baza njemačkog zrakoplovstva. Godine 1951., s obzirom na to da nije mogao putovati, daleko od prijatelja i obitelji i uz dopušten samo jedan telefonski poziv kući godišnje, mladi Cash osjećao se usamljeno i izolirano od svijeta. Kada je u tamošnjem kinu pogledao film ‘Inside Folsom Prison’, napisao je istoimenu pjesmu koja ga je proslavila. Pjesma je bila o pismima koje je poslao svojoj prvoj ženi Vivian Liberto.

Ponosni veteran

Tom Selleck

Tom Selleck je ponosni veteran
Profimedia 

Tom Selleck dobio je vojni poziv tijekom Vijetnamskog rata i pridružio se Nacionalnoj gardi Kalifornije. Služio je od 1967. do 1973. u 160. pješačkoj pukovniji kalifornijske nacionalne garde, prije nego što je nastavio glumačku karijeru. Potpisao je za Studio Fox 1967., ali kasnije iste godine pridružio se Nacionalnoj gardi Kalifornije i odradio šest mjeseci aktivne dužnosti. “Ja sam veteran, ponosan sam na to. Bio sam narednik u pješadiji američke vojske, Nacionalnoj gardi, vijetnamskoj eri. Svi smo mi braća i sestre u tom smislu”, rekao je jednom prilikom.


U borbi izgubio sluh

Buster Keaton

buster keaton je u borbi izgubio sluh
Profimedia 

Komičar i zvijezda nijemog filma pozvan je u vojsku tijekom Prvoga svjetskog rata. Uvjeti života u Francuskoj nisu bili idealni. “Spavali smo u kružnim šatorima”, prisjetio se u svojoj knjizi ‘My Wonderful World of Slapstick’. “Naša stopala spojena u sredini, a glave blizu propuha”, opisao je. Prema njegovim riječima, iskustvo u vojsci razvilo mu je prehladu koja je ugrozila njegov sluh. Tvrdi da je ostao gluh na jedno uho do kraja života.

Slavni nadimak dobio u vojsci

Chuck Norris

chuck norris je nadimak dobio u vojsci
Profimedia 

Carlos Chuck Norris rođen je 10. ožujka 1940. u Ryanu u Oklahomi, a za člana ratnog zrakoplovstva prijavio se 1958. nakon završetka srednje škole te postao zračni policajac. Zračne snage stacionirale su Norrisa u zračnoj bazi Osan u Južnoj Koreji. Ondje mu je kolega zrakoplovac dao nadimak Chuck. Zračna baza Osan također je mjesto gdje je Norris naučio borilačke vještine i stekao crni pojas u tang soo dou, obliku korejskoga karatea. Norris je trenirao s velemajstorom Jae Chul Shinom, osnivačem Svjetske tang soo do udruge, kao i velemajstorom Do Sik Munom. Nakon službe u Južnoj Koreji Norris je služio u bazi zračnih snaga March, sada March Air Reserve Base, u Kaliforniji. Nastavio je služiti kao zračni policajac do otpusta iz službe u kolovozu 1962. u činu zrakoplovca prve klase.

Neuništivi topnik

Sean Connery

sean connery je bio topnik
Profimedia 

Kada se Sean Connery prijavio u Royal Navy, školovao se u pomorskoj streljačkoj školi u Portsm­outhu u Engleskoj. Zatim je dodijeljen posadi protuzračnog topništva, zaduženoj za iskorjenjivanje neprijateljskih zrakoplova. To mu je bio prvi brodski zadatak, a na kraju je bio i posljednji. Drugi svjetski rat upravo je bio završio, a Connery je ostao u mornarici tri godine prije nego što je otpušten iz zdravstvenih razloga - čira na želucu. Nakon vojske radio je čak i kao stražar, ali i kao dadilja, a onda je otkrio ljubav prema glumi.

Sjajan na nišanu

Hugh Hefner

hugh hefner bio je odličan na nišanu
Profimedia 

Dobro je poznato da je Hugh Hefner bio osnivač jednog od najpoznatijih svjetskih brendova u povijesti - Playboya. Međutim, manje je poznat njegov doprinos ratnim naporima tijekom Drugoga svjetskog rata. Samo sedam godina prije nego što je stvorio slavni časopis Hefner se pridružio vojsci kao dio pješadije i crtajući karikature za razne vojne novine. Služio je kao neborac nakon što je završio srednju školu u siječnju 1944. sve do otpuštanja 1946. godine. Za Hefnera se priča da je osvojio značku odličnog strijelca za ispaljivanje iz puške M1 tijekom osnovne obuke, kao i da je prošao obuku u Killer Collegeu, u kojem su vojnici izvodili manevre, poput bacanja pravih granata.

Dio pričuvne jedinice

Bea Arthur

bea arthur bila je rijetka žena u oružanim snagama
Profimedia 

Prije nego što je izašla na pozornicu Broadwaya i postala voljena ‘Zlatna djevojka’, Bernice Frankel, danas poznatija kao Bea Arthur, pridružila se tisućama drugih žena koje su utirale put ženskoj populaciji u oružanim snagama. Pojedinosti o njezinu vremenu službenice američkih marinaca mogu se pronaći u njezinu vojnom dosjeu. Dana 13. veljače 1943. ženama diljem Amerike stigao je poziv da postanu članice marinaca, pa tako i njoj. Američki marinski korpus osnovao je Ženske pričuvne jedinice, čime je korpus postao posljednja grana službe koja je omogućila pristup ženama u svojim redovima. U javnosti je favoriziran privlačan nadimak za nove ženske snage u marincima, s prijedlozima imena poput Glamarine i Femarine.