Svake godine u listopadu u Zagrebu se održava jedna sasvim posebna modna revija na kojoj domaći dizajneri pokazuju svoje kolekcije, a koju – uz osobe iz javnog života – nose i žene oboljele od karcinoma dojke. Ovaj događaj postao je svojevrsni brend grada, jer svi znaju da je ta druga subota u listopadu posebna, dan prepun emocija, pozitivne energije i, najvažnije, nade. Kad je prije sedam godina, uz podršku Adrije Medije Zagreb, po prvi puta organizirala Pink Day, s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti prevencije bolesti i očuvanja cjelokupnog zdravlja, predsjednica Udruge PINK Life Nives Moric znala je da je to tek početak jedne lijepe priče kojom se slavi život. S ovom entuzijasticom, ženom koja s tolika žara vodi Udrugu PINK Life, razgovarali smo o novom projektu, online edukacijama koje priprema s vrhunskim liječnicima, psiholozim i nutricionistima, kao i o njezinoj viziji prave skrbi za oboljele, a sve uoči najljepšeg osobnog događaja – rođenja njezina prvog djeteta.

Nives Moric
Robert Gašpert 

'Mi smo se fokusirali na javno-zdravstvene kampanje te pomažemo sustavu u osvještavanju građana kako bi se što više odazvali na preventivne preglede i sudjelovanje u nacionalnim programima. Svaka osoba starija od 55 godina dobije na kućnu adresu poziv za preventivni pregled. Nažalost, brojke još uvijek nisu kakve bismo htjeli da budu, međutim, za dojku možemo reći da je odaziv iznad 60%, što je zasluga svih udruga, organizacija i rada HZJZ-a', kaže Nives i naglašava kako u PINK Life-u vrlo rijetko, zapravo, pričaju o gubitku bitke za život.

'Naravno, imamo pacijentica koje su izgube tu bitku, ali imamo puno više onih koji se izbore za život, pa slobodno mogu reći kako je naša bit slavlje života i ozdravljenja. Od samog početka vjerujemo kako, zajedno sa zdravstvenim sustavom, možemo učiniti da bude bolje i da osobe suočene s najtežim dijagnozama žive kvalitetnije', kaže Nives, koja je još kao vrlo mlada počela volontirati u jednoj velikoj organizaciji, no kako je sazrijevala i rasla, tako je shvatila kako je moguće dati još puno više onkološkim bolesnicima nego što se davalo do tada.

naslovnica Storyja s Ivanom Popović
Story 

'Rodile su se nove ideje, a ideje – zar ne? - mogu biti i snovi. Kako ih nisam mogla realizirati u tadašnjoj organizaciji, odlučila sam osnovati vlastiti udrugu. Bilo je to u lipnju 2016., a već u listopadu iste godine uspjeli smo organizirati event na kojem su oboljele žene i osobe iz javnog života nosile modnu reviju, prošetali smo gradom za potporu oboljelima i tada je po prvi puta na jednu takvu aktivnost došao i premijer', prisjeća se Nives. Tada je nastala i poznata naslovnica magazina Story o kojoj se i danas priča, a za koju se pokojna dizajnerica Ivana Popović slikala nakon mastektomije. Sve do danas nebrojeno je puno žena dobilo potrebnu pomoć Udruge PINK Life, baš kao brojne zdravstvene ustanove kojima je ova udruga kupila neophodne aparate.
'Prva naša velika akcija bila je kupnja aparata za limfnu drenažu, koje smo donirali u sedam bolnica. Tako smo krenuli, a onda su akcije išle jedna za drugom za bolnice diljem Hrvatske. Čak i u vrijeme najvećeg lock downa, uspjeli smo isporučiti opremu za bolnicu u Petrovoj. Mogla bih dugo nabrajati što sve kupujemo, no dovoljno je reći da smo postali produžena ruka samom zdravstvenom sustavu, pa se oni nama sada direktno obraćaju i pišu što im treba', kaže Nives, ali i upozorava na 'neobičnu' hrvatsku praksu. Naime, u svijetu je nepoznanica da neprofitne organizacije kupuju zdravstvenom sustavu; u Americi ili Belgiji, koje su im svojevrsni uzori, udruge poput PINK Life-a prije svega su servis za onkološke bolesnike, gdje oni mogu dobiti skrb koju ne uspijevaju dobiti u zdravstvenom sustavu: psihološku pomoć, različite radionice, projekte osnaživanja, beauty usluge, primjerice besplatno iscrtavanje obrva nakon kemoterapije i sl.

U sklopu EU projekta za kojeg je Udruga Pink Life aplicirala uskoro na Facebook stranici Udruge PINK Lige kreću i online radionice na kojima će dr.sc. Davor Kust, dr.med.,specijalist onkologije i radioterapije, koji je zaposlen na Klinici za onkologiju KBC-a "Sestre milosrdnice“ u Zagrebu, govoriti o prevenciji malignih bolesti; potom će se održati i ciklus od 10 psihoedukativnih radionica (od važnosti mentalnog zdravlja, preko tehnika nošenja sa stresom do socijalne podrške i njezine važnosti za zdravlje); kao i osam nutricionističkih predavanja i radionice zdravog kuhanja.

I dok su u velikim sredinama ljudi, ipak, više osviješteni o važnosti preventivnih pregleda, a i medicinska skrb im je dostupnija, ruralne sredine jako su zapostavljene i to ne samo kad je borba protiv karcinoma u pitanju. Tu su i moždani udari, dijabetes i razne druge bolesti koje se ne otkriju na vrijeme.

Nives Moric
Robert Gašpert 

'Što građanin živi dalje i zabačenije, to mu je teže doći do liječnika. No na tome treba raditi; treba liječnike dovesti k njima', kaže Nives i naglašava kako joj je stoga, a po uzoru na talijansku organizaciju Susan Komen, velika želja u budućnosti nabaviti kombi s mamografom i ultrazvukom, kojim bi liječnici putovali po ruralnim krajevima, pregledavali ljude i širili svijest o važnosti prevencije.
Iako Udrugu PINK Life mnogi povezuju primarno s borbom protiv raka dojke, ovdje intenzivno rade na osvještavanju važnosti prevencije svih malignih oboljenja, pa i prevencije raka debelog crijeva, od kojeg u Hrvatskoj godišnje prosječno obolijeva oko 3500 osoba, a njih 2200 i umire. Tako su nedavno obilježili i Dan plave zvijezde, koji se u Hrvatskoj po uzoru na manifestaciju "Dress in Blue Day“, koja se već niz godina održava u SAD-u u organizaciji Colorectal Cancer Alliance, održala po šesti puta.
'Bolesnik nema znakova ove teške bolesti i ne zna da ima rak, sve dok bolest ne dođe u poodmaklu fazu. Stanovništvo treba podučiti da je ovu vrstu raka moguće i spriječiti otkrivanjem pre zloćudnih izraslina unutar debelog crijeva (polipa)', upozorili su tada, napominjući kako je jako važno odazvati se pozivima da naprave kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici, koje svake dvije godine na kućnu adresu dobiju sve žene i muškarci u dobi od 50 do 74 godine starosti. Snimku predavanja "Program potpore namijenjen osobama s karcinomom probavnog sustava" dr. med. Irme Goršić, specijalistice interne medicine, uže specijalistice internističke onkologije, kao i predavanje dr.sc. Davora Kusta o prevenciji i ranom otkrivanju raka probavnog sustava, možete pogledati na Facebook stranici Udruge PINK Life, koja će i u idućim mjesecima biti referalno mjesto za sve koji žele znati više o prevenciji malignih bolesti, jer je u pripremi čak 40 predavanja i radionica.

Nives Moric
Robert Gašpert 

*Sadržaj nastao u suradnji s Udrugom PINK Life.