Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE: Kad na prvu mamografiju i što morate izbjegavati prije pregleda?

 mamografija Izvor: Shutterstock

Mamografija je zlatni standard u otkrivanju raka dojke, jer ga može detektirati i dvije godine prije nego što postane opipljiv ili prije pojave bilo kakvih znakova i simptoma bolesti. Obavlja se na rendgenskom aparatu, mamografu, koji radi na principu ionizirajućih ili tzv. X-zraka. U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, svi nekako više promišljamo o ovoj bolesti od koje, prema statistikama, svake godine u Hrvatskoj oboli oko 3.000 žena. Znamo da je otkrivanje bolesti u ranoj fazi ključno za uspjeh u liječenju, pa su tako – zahvaljujući, dakako, i javnim kampanjama – žene postale znatno osvještenije po pitanju prevencije. Samopregled jednom mjesečno, kao i redovite ultrazvučne kontrole, već su nekako postale dio rutine koja se ne propitkuje, no ono što mnoge žene, ipak, još sa sigurnošću ne znaju je – kad na prvu mamografiju?

'Prvu mamografiju preporučuje se obaviti s navršenih 40. godina života. Najbolje ju je obaviti kad dojke nisu osjetljive, a to je obično tjedan dana nakon menstruacije', savjetuje Ksenija Štekić Novački dr. med., specijalist radiologije u Croatia Poliklinici, gdje svakom pacijentu nastoje pružiti najvišu kvalitetu medicinskih usluga. Naime, Croatia Poliklinika opremljena je novom, visoko soficticiranom radiološkom aparaturom, u njoj rade stručnjaci s dugogodišnjim bolničkim iskustvom u području dijagnostike dojke, a - ukoliko se otkrije sumnjiva kvržica u dojci - komplenta dijagnostička obrada, uključujući punkciju i biopsiju tvorbe u dojci, može se učiniti na jednom mjestu.

 Ksenija Štekić Novački Izvor: Croatia Poliklinika

'Kad žena dolazi na mamografiju jako je važno da ne koristi dezodoranse, antiperspirante, losione, kreme ili parfeme prije mamografije, jer metalne čestice koje se nalaze u tim sredstvima mogu se vidjeti na mamografu', upozorava Ksenija Štekić Novački dr. med., specijalist radiologije, napominjući kako je kod njih nalaz mamografije gotov isti dan, što je psihološki vrlo olakotno.

Ako žena ne dolazi po prvi puta na mamografiju, svakako je potrebno donijeti prijašnje mamografske slike i nalaze kako bi ih liječnik radiolog mogao usporediti sa novim snimkama.

Mamografski nalazi očitavaju se prema BIRADS kategorizaciji. Evo što koja kategorija znači:
BIRADS 0 – nejasan nalaz, potrebna dopunska obrada
BIRADS 1 – normalan nalaz
BIRADS 2 – lezija sigurno benignih karakteristika
BIRADS 3 − prisutna abnormalnost neodređene važnosti, koja je vjerojatno benigna
BIRADS 4 – svojstva suspektna na malignost
BIRADS 5 – maligna svojstva

 samopregled grudi Izvor: Shutterstock

Osim mamografije i mamografiju s tomosintezom, U Poliklinici Croatia u svrhu prevencije raka dojke mogu se obaviti i UZV dojki, MR dojki jačine 3T, punkcija i biopsija tvorbe u dojci radi citološke dijagnoze. Na pretrage se ne čeka dugo i svi nalazi gotovi su obično isti dan. Preporuka je UZV dojki prvi puta učiniti s barem 25 godina života, ali i ranije ako postoje neke indikacije i rizici. Pregled je potpuno bezbolan, traje 20 do 30 minuta i nije potrebna nikakva priprema. Tijekom listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke, u Poliklinikama Croatia moguće je obaviti mamografiju i UZV dojke po 20% povoljnijim cijenama.

 croatia_osiguranje_croatia_poliklinika_story_pink_20220928_1200x1200 (6).png Izvor: Poliklinika Croatia

*Sadržaj nastao u suradnji s Croatia Poliklinikom.

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image