Dok neki napici ubrzavaju starenje, prirodni sokovi dobro utječu na zdravlje cijelog organizma, a neki od njih mogu čak i usporiti proces starenja jer sadrže specifične antioksidanse, vitamine i minerale.

Napitci koji usporavaju starenje i utječu na zdravlje cijelog organizma
Shutterstock 

Sok od nara

između ostalog, sadrži molekulu koju naš crijevni mikrobiom pretvara u nešto što se zove urolitin A. Ovaj kemijski sastav održava naše mitohondrije zdravima, a poznato je da je disfunkcija mitohondrija jedno od obilježja starenja.

Sok od nara
Instagram 

Sok od mrkve

Mrkva je namirnica koja se najčešće spominje kada je u pitanju usporavanje starenja. Sok od mrkve sadrži brojne antioksidanse koji usporavaju taj proces. Neki od njih su lutein i beta karoten, a istraživanja su pokazala i da beta karoten smanjuje rizik od raka prostate.

Sok od mrkve
Instagram 

Sok od cikle

Zahvaljujući visokoj koncentraciji nitrata, sok od cikle održava zdrave krvne žile i poboljšava kognitivne funkcije. Utvrđeno je da je sok zdraviji od kuhanog oblika ovog povrća.

Sok od grejpa

Grejp sadrži posebnu vrstu karotenoida koji se zove likopen. U stručnom časopisu 'Food Science & Nutrition' navedeno je da likopen djeluje pomlađujuće na kožu ljudi srednje dobi.

Sok od grejpa
Instagram