Kolagen - glavno oružje u borbi protiv bora, usporava starenje djelujući izravno na elastičnost kože. Prirodno prisutan u tijelu, kolagen počinje opadati od 40. godine života (uz gubitak do 1 posto godišnje).
No, jeste li znali da fokusiranjem na hranu bogatu sumporom možete potaknuti njegovu proizvodnju?
To uključuje hranu bogatu vitaminom C (agrumi, zeleno povrće, kupus, crveno voće itd.) koja pomaže u jačanju kolagena i smanjuje oksidacijska oštećenja. Također, važni su oni koji sadrže vitamin E (ulje argana, špinata, badema i dr.) jer omogućuju koži da zadrži svoju elastičnost. Konačno, cink (plodovi mora, crveno meso, žumanjci, itd.) također je neophodan za proizvodnju kolagena.
U nastavku otkrijte 10 najboljih namirnica protiv starenja koje potiču kolagen i čine kožu mlađom i čvršćom.
1. Avokado
Osim što je bogat antioksidansima, avokado je bogat vitaminom E koji pomaže u sprječavanju razgradnje kolagena.
2. Losos
Losos sadrži cink, element u tragovima koji aktivira proteine potrebne za sintezu kolagena. Kao bonus, ova je riba prirodno bogata esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu njegovati kožu i održavati njezin mladenački izgled.
3. Češnjak
Uz višestruka protuupalna svojstva, češnjak je bogat sumporom. To doprinosi stvaranju kolagena, uz održavanje prirodne pigmentacije kože.
4. Kivi
Vitamin C prisutan u velikim količinama u kiviju potiče proizvodnju kolagena. Ovo voće također sadrži vitamine A i E koji pomažu u borbi protiv starenja kože.
5. Mliječni proizvodi
Jogurti i sirevi sadrže aminokiseline koje potiču stvaranje kolagena.
6. Šuplja kost
Kosti su uglavnom građene od kolagena. Bogate su glicinom i prolinom, vrlo važnim proteinima za kožu, ali i kosti i zglobove. Provjerite recepte poput juhe od kostiju.
7. Klice
Koncentrirane u vitaminu C, proklijale sjemenke sudjeluju u sintezi kolagenih vlakana.
8. Crveno voće
Crveni plodovi bogati su likopenom, antioksidansom koji potiče lučenje kolagena.
9. Jaja
Jaja su bogata aminokiselinama koje potiču proizvodnju kolagena.
10. Orašasti plodovi
Bademi, orasi, lješnjaci ili sjemenke lana, dobre masnoće iz uljarica štite stanice od slobodnih radikala.