Pojačivači okusa, razni drugi aditivi, šećeri i sl. ono što će vas, ako uopće čitate deklaracije na proizvodima i ako vam je stalo do zdravlja, zasigurno odvratiti da uživate u majonezi onoliko često koliko biste to željeli. Takva majoneza primjerice mnogima omiljenu Francusku salatu, koja se većinom sastoji od povrća, za čas pretvori u nezdrav obrok. A to ne mora biti tako ako se odlučite na domaću majonezu. Ako dodamo da vam je za nju potrebno samo dvije minute vremena, vjerujemo kako ćete prvom prilikom u svojoj kuhinji isprobati ovaj recept food blogerice Andree Cukrov s njezinog bloga Cukar. Tamo (tj. ovdje) možete pogledati i video u kojem priprema svoju domaću majonezu! SASTOJCI: 1 jaje dobar prstohvat soli 1 vrhom puna žličica dijon senfa 2 – 3 žličice limunovog soka 2 – 3 žličice octa od bijelog vina 200 ml hladno prešanog suncokretovog ulja 50 ml hladno prešanog sezamovog ulja PRIPREMA: Razbijte jaje u visoku i usku posudu. Dodajte sol, senf, limunov sok, ocat i ulje. Uronite štapni mikser na dno i uključite ga. Miksajte na početku samo po dnu, a kad se smjesa zabijeli i krene zgušnjavati lagano podižite mikser prema gore. Za nekih minutu i pol imati ćete gotovu majonezu. Prebacite je u staklenku i čuvajte je u hladnjaku do sedam dana. Andreine napomene: - Za majonezu uvijek koristi hladno prešana ulja kako bi ona bila nutritivno što kvalitetnija. - Bira ulja blažeg okusa, uglavnom suncokretovo pomiješano sa sezamovim ili nekim drugim. No budite oprezni s maslinovim, jer bi takva majoneza mogla biti nejestiva. - Vodite računa o jajima koja koristite za majonezu - neka budu apsolutno svježa i po mogućnosti iz slobodnog uzgoja. Autor: J. S. Fotografije: Andrea Cukrov/Cukar