Pri svakoj kupovini nastojimo svoju košaricu napuniti svježim i zdravim namirnicama. Ponekad se ta namjera može pretvoriti u pravu pretragu pa i avanturu jer doista je teško naći dobre i zdrave komade voćai povrća. Nažalost, većina jabuka, mrkvi, rajčica..., unatoč svome savršenom izgledu sadrži golemu količinu pesticida. Pranje običnom hladnom vodom prije konzumacije odnosno kuhanja neće uspjeti odstraniti štetne kemikalije, nezdrave za naš organizam. Nudimo vam pet jednostavnih i brzih recepata kako ih eliminirati. I kako bi vaše jabuke bile ono što trebaju biti: zdrave. 1. Pranje toplom vodom Većina već na prvom koraku napravi pogrešku perući namirnice samo s hladnom vodom. Bolje je to svakako učiniti s toplom vodom, jer ćete tako postići svoj cilj. I pritom nećete oštetiti svoje voće i povrće, nego ćete toplim tuširanjem i uz pomoć ruku odstraniti štetne kemikalije. 2. Tretman u slanoj kupelji Namirnice stavite u veliku zdjelu, dodajte pola čajne žlice soli te ulijte vodu dok sve voće i povrće nije prekriveno. Promiješajte da se sol otopi, a zatim rukama operite svaku namirnicu i isperite ga u 'normalnoj' vodi. 3. Kupka u razrijeđenom octu Odstranjivanje pesticida s jabučnim octom funkcionira slično kao i tretman u slanoj kupelji. Stavite sve namirnice u veliku zdjelu, napunite je vodom dok sve nije prekriveno. Dodajte još jednu žlicu jabučnog oca i lagano promiješajte. Ostavite namirnice nekoliko minuta da plivaju u octenoj vodi i onda ih izvadite i isperite čistom vodom. 4. Ogulite koru Najsigurnija varijanta je svakako odstraniti koru s povrća i voća – tako sigurno nećete unijeti štetne kemikalije u organizam. Ali i tada se preporuča da namirnice prije upotrebe operete, jer prilikom guljenja može se dogoditi da pesticidi uđu u unutrašnjost. 5. Brisanje toplom kuhinjskom krpom Za kraj potopite krpu u toplu vodu i njome očistite komade voća i povrća koje ste prethodno isprali čistom vodom. Mokra i topla krpa će ukloniti eventualne ostatke kemikalija. Autor: I.Ć. Foto: Profimedia