Patite od nadutosti i grčeva u trbuhu? To bi moglo biti posljedica netolerancije na laktozu, tj. nemogućnosti ili smanjene sposobnost probave mliječnog šećera – laktoze – i to zbog nedostatka crijevnog enzima laktaze. Učestalost ovog poremećaja značajno se razlikuje u pojedinim dijelovima svijeta. Netolerancija na laktozu ovisi o genetskim predispozicijama, ali i zastupljenosti mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani. Procjenjuje se da danas 5% europske populacije, pa tako i stanovnika Hrvatske, ima poteškoća s probavljanjem mliječnog šećera, dok, pak, u Japanu, Kini ili Koreji gotovo 100 posto stanovnika ne podnosi laktozu. Samodijagnoza intolerancije laktoze se ne preporučuje, jer čak svaka treća osoba koja smatra da ima intoleranciju laktoze je zapravo nema. Netolerancija na laktozu očituje se bolovima u trbuhu uz pojavu nadutosti, grčeva, učestalih vjetrova te proljeva. Simptomi se najčešće javljaju 30 minuta do 2 sata nakon konzumiranja namirnica koje sadrže laktozu. Ako sumnjate da i vi patite od ovog poremećaja, što trebate napraviti? Prvo je potrebno javiti se obiteljskom liječniku koji će najvjerojatnije preporučiti eliminiranje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane na kraće vremensko razdoblje kako bi se utvrdilo hoće li se simptomi povući. Da bi se prikupile dodatne informacije, ponekad je potrebno provesti i dodatne testove poput izdisajnog testa vodika, test glikoze u krvi, biopsiju tankog crijeva... Promjena prehrambenih navika, prvi je korak u 'liječenju' ovog poremećaja. To najčešće podrazumijeva zamjenu običnog mlijeka i mliječnih proizvoda s posebnim mlijekom sa smanjenim udjelom laktoze ili bez laktoze. Većina osoba s netolerancijom na laktozu može podnijeti određenu količinu laktoze u hrani bez značajnih simptoma. U prosjeku je to 12 g laktoze odjednom ili 24 g raspoređeno tijekom dana. Primjerice, 12 g laktoze nalazi se u jednoj šalici mlijeka, fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, acidofilno mlijeko) sadrže između 5 do 10 g, dok pola šalice svježeg sira sadrži 2 do 3 g laktoze. Postepeno uvođenje malih količina mlijeka ili mliječnih proizvoda može pomoći nekim osobama da se naviknu na laktozu i da se simptomi ublaže. Slušanjem vlastitog organizma i vodeći se iskustvom, najbolje ćete moći uočiti kako vam tijelo reagira na hranu koja sadrži laktozu te što je potrebno izbaciti iz prehrane. Laktoza je prisutna u mlijeku kao i u drugim mliječnim proizvodima poput, jogurta, mliječnih deserata, sireva i sirnih namaza, ali i u: kruhu i pecivima, procesiranim žitaricama, instant juhama, umacima za salate, grickalicama, mesnim prerađevinama, industrijskim keksima i kolačima te slatkišima. Laktoza se koristi i kao punilo u 20 posto lijekova, receptnih i bezreceptnih (npr. antacidi) te u kontracepcijskim pilulama. Autor: Danijela Petrov Fotografija: Profimedia