Sindrom iritabilnog crijeva je kronično stanje u probavnom traktu koje karakteriziraju bolovi u trbuhu i poremećaj u ritmu stolice, a zahvaća jednu od pet osoba. Triput se češće javlja kod žena nego kod muškaraca i to zbog hormonalnih promjena. Stručnjaci vjeruju da do sindroma iritabilnog crijeva dolazi zato što naša crijeva pretjerano reagiraju na neke kemikalije iz hrane, dok stres i anksioznost pogoršavaju simptome. Probavni problemi često su povezani s onim što se događa u našoj glavi, tj. u direktnoj su vezi sa stresom, nemirom i emocionalnim problemima koje možda proživljavamo. Dakle, riječ je o psihosomatskom poremećaju i zato treba biti vrlo oprezan kad se postavlja dijagnoza i poseže za lijekovima. Ipak, većina će ljudi na pojavu prvih simptoma posegnuti za rješenjima iz ljekarne. Jedna od uputa bit će i ta da izbace (ili reduciraju) hranu koja im izaziva neugodne simptome poput mlijeka (zbog osjetljivosti na laktozu) ili kave (jer stimulira rad crijeva), te da u prehranu uvedu više vlakana ili suplemente s vlaknima u sebi. No prof. Peter Whorwell, gastroenterolog iz bolnice u Manchesteru, tvrdi da vlakna mogu biti učinkovita ako osoba pati od zatvora, ali ne i kad je o drugim simptomima iritabilnog crijeva, primjerice kod proljeva. Vrlo je teško odrediti koja je hrana 'okidač' za ove probavne probleme, no uvrijeđeno je mišljenje da su najčešći 'krivci' kruh, češnjak, crveni luk, neko voće i povrće (kruške, šljive, suhe šljive, breskve, kupus, karfiol, brokula...), med i mliječni proizvodi. Problem s ovim ugljikohidratima i vlaknima, znanima i kao fermentirani ugljikohidrati, disaharidi, monosaharidi i polisagarini (skraćeno FODMAP), je taj što se loše apsorbiraju u tankom crijevu. Znanstvenici su razvili i tzv. low FODMAP dijetu koja se pokazala vrlo učinkovitom kod osoba s probavnim problemima – njih čak 74% izjavilo je da su im se simptomi poput nadutosti, bolova u trbuhu, plinova, proljeva ili zatvora smanjili otkad su izbjegavali navedene namirnice. Autor: D. P. Fotografija: Profimedia