Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Tradicija, poezija i igre mozgalice obilježili su današnji dan sa Superseniorima

Autor Josipa Scotti Čavlina
Autor Josipa Scotti Čavlina

Story Super Božić sa Superseniorima, u organizaciji Adriamedije, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, u Preobraženskoj ulici u StorySupercafféu ide dalje. Počeo je treći adventski tjedan, a samim time i treći tjedan bogatog programa i odličnih radionica. Danas je prva na rasporedu bila radionica izrade narodnog nakita u izvedbi Šestinskih švelja, treća u sklopu Storyjeva programa u Preobražanskoj. Okupljeni Superseniori u ugodnom ambijentu StorySupercafféa do sada su sudjelovali u radionicama na kojima su izrađivali kuglice, ukrašavali torbice s čipkastim vezovima te izrađivali ruže od krep papira. No ovaj je ponedjeljak na rasporedu bilo izrađivanje šestinskih šeširića, šestinčanke lavande i opanaka. Majstorica za šestinčanku lavandu je Brakna Šomođi, a kako napraviti šestinski šeširić odnosno škrlak okupljenima je pokazala Đurđica Danko, koja nam je kazala: "Šestinski šeširić je tradicija grada Zagreba, dio naše klururne baštine i naše narodne nošnje. No danas rijetko gdje možete pronaći prave šestinske šešire. Mi ga danas heklamo i radimo kao suvenir. Naše društvio je zove HSP Sljeme Zagreb, imamo sedam sekcija, a jedna od tih su Šestinske švelje, radimo na očuvanju kulturne baštine. Moram se pohvaliti da smo dobile prvu nagradu u Trnjanima, to je manifestacija koja ocjenjuje sve hrvatske narodne nošnje, a osim toga dobile smo i priznanje od Ministarstva kulture. Imamo i sekciju opančara koji izrađuju originalne šestinske opanke pod vodstvom našeg glavnog opančara Branka Pavlića, zatim remenje koje ide na nošnju i koje je posebno atraktivno jer može imati i izvezene inicijale osobe. Radimo i tradicionalne cipele od čiste kože, koje izrađuju Magdica Štorek, Suzana Golenko, Slavica Čičko i Đurđica Bokunić te Kruno Vuk koji izrađuje i remenje. A Superseniori su danas imali priliku vidjeti kako nastaje ta tradicionalna narodna obuća koja se nosi uz šestinsku narodnu nošnju, o čemu nam je više kazao Branko Pavlić, koji se time bavi još od davne 1987. godine. "Za jedan par opanki mi treba i do tjedan dana. Obično radim i do deset sati dnevno i to otprilike četiri dana jedan par, no  ne mogu biti gotove ranije jer je potrebno 24 sata da se koža dobro namoči. Radimo i male opanke kao suvenire, dok su velike namijenjene za plesače folklora. Mene opanke naučio izrađivati Rudolf Somun i uz dobrz volju i zalaganje nije mi bilo teško. To mi je zapravo upisano u genima, jer su i moja mama i moje baka i prabaka izrađivale opanke".

Izvor: Story
Nakon radionice na red je došlo čitanje poezije pod vodstvom gospođe Rozine Jukić iz Zaklade Zajednički put. Okupljeni Superseniori uživali su slušajući odabrane pjesme, ali i glazbu. Gospođa Rozina ispričala nam je ponešto o svom malom 'književnom klubu' koji vodi u sklopu Zaklade. "Vodim literarnu grupu na Jarunu i uvijek dođe otprilike desetak žena, muškarci za sada nisu zaintereirani. Okupimo se svakog ponedjeljka od 12 i 30 do 13 i 30, pročitamo neki dio knjige i onda o tome raspravljamo. Uvijek se razvije diskusija i bude nam jako lijepo i zanimljivo. Svi sudjeluju i sada već donose svoje knjige, bila to proza ili poezija. Tek smo nedavno počeli s ovom grupom i do sada smo se okupile desetak puta, no svaki pute se veselimo novom ponedjekjku, jer smo se već dobro upoznale, znamo što tko od nas voli i donosimo si knjige za čitanje".
Izvor: Story
Posljednja današnja radionica naziva je Zlatne vijuge i to baš zato što je za slaganje slagalice Tangram podrijetlom iz Kine, potrebno upregnuti moždane vijuge. Više o tome ispričao nam je voditelj radionice Ivan Lipanović iz Udruge Neki novi klinci. "Slagalica Tangram sastoji se od 7 dijelova i već stoljećima se koristi u Kini. Pomoću njih se može složiti na tisuće različitih oblika, a zanimljiva je jer se može koristiti kod npričanja priča, slaže se u obliku životinja, kuća, brodova, ljudi u raznim položajima tijela... Sjajna je za održavanje moždanih vijuga u dobroj kondiciji, jer povezuje razmišljanje s finom motorikom pokreta prstiju." Da je projekt Zlatne vijuge koristan i važan, prepoznao je i Grad Zagreb koji ga financijski podupire.
Izvor: Story
Izvor: Story
J. S. Fotografije: Robert Gašpert

Najčitanije

Najnovije

loader