Serotonin, neurotransmiter poznat i kao hormon sreće odnosno prirodni stabilizator raspoloženja, utječe na svaki dio našeg tijela - od naših emocija do motoričkih vještina. U pitanju je kemikalija koja pomaže pri spavanju, jelu i probavi, a k tome smanjuje depresiju, regulira anksioznost, zacjeljuje rane i održava zdravlje kostiju.
Postoji niz namirnica koje sadrže triptofan. Uz meso, poput puretine ili piletine, ili mliječnih proizvoda poput mlijeka i svježeg sira te jaja, triptofan se nalazi i u voću, povrću, orašastim plodovima, proizvodima od cjelovitih žitarica, soji, čokoladi, sjemenkama sezama, suncokreta i bundeve. Za razliku od mnogih dijetnih režima koji inzistiraju na izbjegavanju ugljikohidrata u širokom luku, pobornici serotoninske dijete vjeruju kako ugljikohidrati brzo podižu razinu serotonina i time poboljšavaju raspoloženje. Ugljikohidrati doista potiču tijelo na oslobađanje inzulina, a što zauzvrat olakšava triptofanu da stigne do mozga, no iako je ugljikohidrate važno jesti, posebno je važno jesti ih umjereno.