KRETSKA DIJETA JE ZA SVE KOJI ŽELE IZGLEDATI MLAĐE I MRŠAVIJE: Svi se obroci brzo i lako spremaju

Kretska dijeta savršena je za sve one koji žele izgubiti suvišne kilograme, ali nemaju puno vremena za pripremanje obroka.

Instagram

Volite li prirodne, tradicionalne i lokalne proizvode svakako biste trebali isprobati kretsku dijetu tijekom koje se konzumira 3 puta više masnoća u odnosu na prosjek u zapadnim zemljama, a jedino ulje koje je dopušteno je maslinovo.

Ugodno iznenađenje i ono što ovu dijetu razlikuje od brojnih drugih je i to što se na njoj konzumira tri puta više kruha nego u standardnoj prehrani na zapadu, a meso i riba samo su maleni dio onoga što se jede. U praksi to znači da se posno meso jede jednom tjedno, a riba dva do tri puta tjedno, dok su osnovne namirnice na kojima dijeta počiva voće, mahunarke i povrće.

Dopuštene su sve vrste suhih i svježih mahunarki s povrćem i one se jedu uz gotovo svako jelo, bilo samostalno, bilo uz ostatak zelenog lisnatog povrća. Ono što je najvažnije je da se koriste isključivo svježe namirnice, a sama priprema jela je vrlo jednostavna. Hrani se dodaje začinsko bilje, i to najčešće ono divlje ne bi li hrana imala bolji okus, a ljubitelje vina zasigurno će oduševiti to što je čaša crnog vina obavezan dodatak gotovo svakom obroku.

Budući da cijela priča počiva na ukusnom maslinovom ulju, voću i povrću, kruhu i crnom vinu, ovo je dijeta koja će zasigurno mnogima djelovati primamljivo, a njezine ćete blagodati primijetiti već nakon par tjedana. 

Pravila kretske dijete

U pripremi jela koristite isključivo maslinovo ulje.

Za desert jedite puno svježeg voća, a ograničite konzumacije slatkiša koji sadrže velike količine šećera i zasićenih masnoća.

Jedite što više hrane biljnog porijekla poput povrća, kruha i žitarica, koštunjavog voća, jezgrastih plodova i sjemenki.

Sir i jogurt je dopušteno jesti, ali u malim količinama.

Ribu i meso jedite maksimalno 4 puta tjedno u malim do umjerenim količinama, a crveno meso nemojte jesti češće od eventualno jednom tjedno.

Pokušajte maksimalno koristiti sezonske namirnice lokalnog porijekla, a Izbjegavajte sve ono za što je potreban dugotrajan transport do mjesta u kojem živite.