STORYJEVA FITNESS KOLUMNISTICA OTKRIVA ČARI ZELENOG PRAHA: 'Daje energiju, a ne čini vas nervoznima'

Storyjeva kolumnistica Daria Ličina donosi nekoliko razloga zašto konzumirati matcha prah te recept za pripremu matcha napitka.

Daria Ličina
Instagram

Za početak saznat ćemo što je ustvari matcha i zašto je dobra, koji su njeni benefiti za naše tijelo, a ne samo za naš fotogeničan feed na Instagramu. 

Zeleni prah matcha čaja prava je superhrana. Ova vrsta čaja izvorno dolazi iz Kine, otkud je pronašla svoj put do Japana, a sada se i ostatak svijeta konačno priključuje.

Matcha nastaje od istih listova čaja kao i zeleni čaj. Glavna razlika u odnosu na obični zeleni čaj je u tome što se matcha priprema od cijelog lista. Ti listovi se čupaju, suše, prže i zatim melju u taj fini zeleni prah. Zahvaljujući korištenju cijelog lista i procesu mljevenja u šalici matcha čaja ima onoliko sastojaka koliko ima u 1,5 litri zelenog čaja.

Osim toga ima puno sastojaka povoljnih za zdravlje, uključujući vitamine A, B, C i E, kao i aminokiseline i antioksidanse poput EGCG-a (epigalokatehin galata), koji djeluje protuupalno i jača imunološki sustav.

Instagram 

Iskreno, prvi put kad sam ju probala to je bilo s namjerom da kavu zamjenim matchom jer se razlikuje od učinka kave. Dok kofein u kavi djeluje brzo, učinci zelenog čaja u prahu kasne i traju duže. To je zbog različitog oslobađanja alkaloida.

Osim kofeina, matcha sadrži i aminokiseline koje nas smiruju, kao što je L-teanin za kojega se smatra da potiče koncentraciju. Zaključak je da nam matcha daje energiju, ali za razliku od kave, ne čini nas nervoznim.

Nije mi bila nimalo fina, no s vremenom se naviknete na taj specifičan okus i počnete uživati u svakom gutljaju. Tako da nemojte ju nakon prvog pokušaja odbaciti, dajte si barem tjedan dana i možda ju zavolite.

U zadnje vrijeme u sve više barova postaje dio ponude, ali vrlo jednostavno ju možete pripremiti i kod kuće. Sve što vam treba je voda, matcha prah (1-2 grama) i bambusova metlica (chasen). Za razliku od ostalih čajeva, nema natapanja jer se cijeli prah otopi i spreman je za konzumaciju.

Matcha prah ne mora se miješati samo u vodu, može se pripremati i s mlijekom kao milkshake koji je također odličnog okusa sa sojinim ili bademovim mlijekom. Osim toga koristi se i u mnogim proizvodima, od jogurta i sladoleda pa sve do čokolade, keksa i muslija.