OVA JE DIJETA ZALUDJELA SVIJET, OBOŽAVAJU JE LJUBITELJI MESA, NO IMA I MRAČNU STRANU: Kilograme otapa, ali je opasna

Mesožderska dijeta oduševljava s rezultatima koje daje, ali nutricionisti je nikako ne preporučuju.

Instagram

Karnivorska, odnosno mesožderska dijeta najnoviji je fitness hit koji po riječima mnogih daje nevjerojatne rezultate.

Kilogrami se tope, mišići rastu i poboljšava im se tonus, a ljudi imaju puno energije no nije sve tako bajkovito. Naime, nutricionisti su zgroženi ovim novim hit planom prehrane koji su suštini zagovara konzumiranje samo jedne skupine namirnica – mesa.

Kakva je to mesožderska dijeta? 

Temeljena na jednostavnom pravilu jedenja isključivo mesa i mesnih prerađevina, ova dijeta daje izvanredno brze rezultate, no istovremeno svojim načelima zabrinjava nutricioniste i liječnike. Kako je sve popularnija u svijetu, a osobito među ljubiteljima mesa, odlučili smo istražiti koje su to njezine prednosti, a koje mane.

Dakle, kao što smo rekli, bit ove dijete je da unos namirnica koje konzumirate gotovo isključivo ograničite na meso. Praćenjem ovakvog načina prehrane trebali biste izgubiti i do 14 kilograma za samo dva tjedna, dakle 1 kilogram dnevno! Pobornici mesožderske dijete kunu se kako im se otkako prate ovaj tip prehrane poboljšala koncentracija, povećala energija te da im je metabolizam brži, a uz to ju je i jako lako provoditi.

Međutim, s druge pak strane, nutricionisti tvrde kako na svijetu ne postoji nezdraviji način prehrane od ovog mesožderskog. Zapravo, u pitanju je jedna od najkontroverznijih i najrestriktivnijih dijeta ikada, koju vam nijedan liječnik neće preporučiti.

Sama mesožderska dijeta nastala je na vjerovanju da s naši preci primarno jeli meso i ribu, a da je za današnju visoku stopu kroničnih bolesti kriva prehrana bogata ugljikohidratima. Međutim, za razliku od drugih popularnih dijeta koje se baziraju na unošenju proteina, kao što su keto ili paleo dijeta, karnivor dijeta potpuno isključuje ugljikohidrate.

To je dijeta u kojoj se konzumiraju isključivo namirnice životinjskog porekla, voće i povrće se potpuno ukida, a čak ni začini nisu preporučljivi. Dozvoljene namirnice su crveno meso, piletina, riba, jaja, maslac i mast, sol, papar i voda. Možete jesti i mliječne proizvode, ali u malim količinama.

Zabranjene namirnice su povrće, mahunarke, voće, žitarice, sjemenke, tjestenina i kruh. Zapravo ne smijete jesti ništa što nije životinjskog porijekla. Tako nije dozvoljeno piti ni kavu ni čaj, a ako se podvrgnete ovoj dijeti nužno morate piti razne suplemente i vitamine jer izbacivanjem cijelih skupina makronutrijenata organizmu uskraćujete minerale od ključne važnosti – pa ih morate unijeti putem kapsula.

Primjer mesožderskog jelovnika

Doručak: tri jaja pržena na maslacu, šunka, sir
Ručak: pečeni biftek
Večera: hamburger sa slaninom

Dakle, nema kruha, priloga ni salata. Nema grickalica između obroka. Nema voćnih sokova. Samo meso i eventualno druge namirnice životinjskog porijekla.

Ne morate biti liječnik ni nutricionist da biste uočili koliko je ova dijeta problematična za zdravlje. Prvo, s obzirom na to da se konzumiraju isključivo namirnice životinjskog porijekla, ona može voditi k problemima s kolesterolom i poveća rizik od srčanih oboljenja.

Također, pošto neke mesne prerađevine sadrže velike količine natrija, može dovesti do prekomjernog unosa soli, što se povezuje s povećanim rizikom od visokog krvnog tlaka, bubrežnih bolesti i pa čak i određenih vrsta karcinoma.

Dalje, karnivor dijeta potpuno izbacuje gomilu hranljivih namirnica, poput voća, povrća, mahunarki i integralnih žitarica, koje sadrže vitamine i minerale neophodne za normalno funkcioniranje organizma. Izbacuje vlakna, koja su osnova svake druge dijete jer olakšavaju probavu. U svemu tome stručnjaci upozoravaju da bi zbog svega mesožderska dijeta dugoročno mogla biti jako štetna za ljudsko zdravlje te da ju se treba prestati reklamirati kao magično rješenje za gubitak kilograma.