KAKO SE NAJBRŽE I NAJLAKŠE RIJEŠITI MAMURLUKA? Pratite ove jednostavne korake i bit ćete kao novi prije podneva

Simptomi mamurluka ovise o tome koliko se popilo, a ako se pretjeralo, mogu nastati i bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, čak i depresija, anksioznost, razdražljivost te ubrzan rad srca.

Pixabay

Posebni trenuci u životu, intimna postignuća, slavlja, ali i tuga nerijetko su u znaku zdravica s kojima se zna i pretjerati, a posljedice ispijanja alkohola dolaze do izražaja sljedeći dan.

Alkohol je diuretik pa zbog gubitka tekućine u organizmu nastaje dehidracija koju prate glavobolja, žeđ, vrtoglavica, suhoću usta i loša probava. Simptomi mamurluka ovise o tome koliko se popilo, a ako se pretjeralo, mogu nastati i bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje te loše raspoloženje - depresija, anksioznost i razdražljivost, čak ubrzan rad srca.

Shutterstock 

S godinama mamurluk sve teže podnosimo, a stručnjaci smatraju da su razlog toksini koji su se nakupili u organizmu pa je potrebno više vremena za njegovo izlučivanje. A postoji li hrana koja pomaže da izbjegnemo mamurluk?

Što ako vas ipak svlada mamurnost?

Treba se dobro naspavati te piti što više vode ili voćnih sokova kako biste spriječili dehidraciju. Kako je i loša probava često posljedica mamurluka, dobro je u prehranu uključiti papaju i ananas ili dodatke na bazi tih namirnica jer sadrže korisne enzime papain i bromelin. Dobar su izbor i fermentirani mliječni proizvodi sa živim staničnim kulturama koji će obogatiti crijevnu mikrofloru. U smirivanju želuca pomažu kim, cimet, kao i bistra juha. Tu je i dobra stara soda bikarbona, izvrsna za ublažavanje žgaravice.

Shutterstock 

Namirnice koje je najbolje jesti prije konzumacije alkohola

Zbog visokog udjela vlakana banane su izvrstan obrok prije konzumacije alkohola jer usporavaju njegovu apsorpciju u krvotok. Osim toga, bogate su kalijem što može spriječiti narušavanje ravnoteže elektrolita povezane s unosom alkohola. Grčki jogurt sjajan je izvor kvalitetnih proteina, masti i ugljikohidrata pa je jedan od najboljih izbora prije večeri u kojoj se piju žestoka pića. Ključ su opet proteini koji se polako probavljaju i usporavaju apsorpciju alkohola, a tijekom večeri držat će vas sitima kako bi se izbjeglo prejedanje nakon konzumacije opojnog pića.

Shutterstock 

Grejp sadrži naringenin i naringin, antioksidanse koji sprečavaju oštećenje jetre i poboljšavaju njezino zdravlje koje je ugroženo prekomjernom konzumacijom alkohola. Avokado pak sadrži mast koja se jako sporo probavlja, što će znatno usporiti apsorpciju alkohola u krvotok. Zobene pahuljice izvrstan su izvor vlakana i proteina koji podjednako daju osjećaj sitosti i olakšavaju utjecaj alkohola. Jaja su iznimno nutritivno bogata i zasitna, izvrstan su izvor proteina koji usporavaju pražnjenje želuca i odgađaju apsorpciju popijenog.

Treba se dobro naspavati, piti što više vode ili voćnih sokova kako bi se spriječila dehidracija, a tu je i dobra stara soda bikarbona.