Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preview NEWS

Zašto je sasvim u redu ponavljati odjevne kombinacije?

Autor Marko Banjavčić
Autor Marko Banjavčić

'Modna reciklaža' samo je vrh mnogo dubljeg i važnijeg fenomena, a to je da moramo svojim ponašanjem ukazati na promjene nužne kako bi dugoročno pridonijeli promjeni svijesti i spasili okoliš

Izvor: Profimedia

Promijeniti navike potrošača, naročito onih modnih koji uživaju u svijetu u kojem je dobar i odmjeren stil postao nešto lako dostupno za svega par sto kuna ulaganja, prilično je teško. Naime, godine i godine demokratizacije mode i svijeta odjevnih trendova, koji su postali dostupni klikom u svega par sekundi, razmazilo nas je i pretvorilo u prilično opuštene uživatelje modne industrije. I to je sasvim u redu jer, prije svega, živimo u vremenima kada tehnologija rada i brze kupnje diktira svoj tempo, ljudi su gotovo pa bez prekida dijelom online zajednice, dok je offline svijet trenutno pauziran zbog pandemije koronavirusa.

No takvo ponašanja ima određene posljedice, prvenstveno po resurse koje industrija crpi kako bi zadovoljila potrebe potrošača za novitetima. Upravo zbog toga, valja dobro promisliti o svome ponašanju i usmjeriti pozornost na one dijelove industrije koji mijenjaju svijet nabolje.

Domaća arhitektica koja preferira modnu reciklažu - ovdje!

Kako bi podigli svijest o nekom novom svijetu, u kojem je odgovornost prema okolišu visoko na listi prioriteta, brojne zvijezde okrenule su se modnoj reciklaži, odnosno ponavljaju odjevne kombinacije, ili pak nose svoje omiljene komade u brojnim prilikama, kako bi pokazale da razmišljaju o održivosti modne industrije i smanjuju 'zagađenje' okoliša svojim stilom i stavom.

Izvor: Profimedia

Jedna od popularnijih ljubiteljica modnih repriza svakako je vojvotkinja od Cambridgea, Catherine Middleton, koja je posljednjih 9 godina svog kraljevskog mandata, uz bok princa Williama, iskoristila kako bi svijetu i fashion zajednici pokazala kako se modna reciklaža itekako isplati. Kako Catherine ima brojne obaveze, a njezin ormar u pravilu sadrži komade nekoliko većih brendova, iz čijih kolekcija crpi inspiraciju.

Modna reciklaža vojvotkinje Catherine - ovdje!

Njezina sunarodnjakinja, glumica Emma Watson, koju smo upoznali u filmskom serijalu o Harryju Potteru, također je jedna od onih mladih žena Hollywooda koja svojim djelovanjem čini sve kako bi reciklirala, naročito kada je u pitanju modu, i upravo zbog toga je slavimo kao stilsku heroinu nove svijesti.

Izvor: Profimedia

Kada je riječ o kultnim ženama svijeta filma koje već desetljećima pokušavaju promijeniti svijet, onda bi bio grijeh ne spomenuti JaneFondu, ekološku aktivisticu koja je svojim primjerom pokazala da se može. Tijekom prošlogodišnje dodjele Oscara, Jane se na crvenom tepihu pojavila u istoj haljini koju je nosila nekoliko godina ranije.

Izvor: Profimedia

Crvena kreacija s potpisom libanonskog dizajnera Elieja Saaba bila je njezin stilski adut, a na pozornicu je izašla s crvenim kaputom u rukama. Kako je sama rekla, riječ je o zadnjem odjevnom komadu koji je kupila i nakon kojeg više nije odlazila u šoping. Nije li to fantastično?

H&M
H&M
Izvor: H&M

H&M, kolekcija za jesen 2020.
H&M, kolekcija za jesen 2020.
Izvor: H&M

Upravo zbog tih senzacionalnih žena, odlučili smo proslaviti one modne brendove koji svojim poslovnim modelom mijenjaju pravila igre na tržištu modnih noviteta. Jedan od takvih brendova je i H&M, koji će do 2030. u svojoj proizvodnji koristiti reciklirane materijale iz održivih izvora. Aktualna kolekcija H&M-a, ona za jesen 2020. također je u potpunosti posvećena ljepoti recikliranih materijala i onih koji ne opterećuju naš planet.

U paleti boja nove kolekcije dominiraju nijanse prljavo bijele i intenzivne crne, kao kontrast, dok su čipka, žakard i vuna u kolekciji izrađeni od održivijih materijala, što odražava trajnu predanost H&M-a održivijoj modnoj budućnosti. Kolekcija je dostupna u H&M trgovinama, kao i na www.hm.com

Najčitanije

NAJNOVIJE

Najnovije

Najčitanije

loader