Dok srce Dalmatinske zagore, u kojoj buja život uz rijeke i polja, krije tradicionalne gastronomske doživljaje, dalmatinska kuhinja bogata je receptima, a autohtone običaje, vrste namirnica i načine pripreme hrane najbolje upoznajemo u izvorno dalmatinskim restoranima.

Iako dalmatinsku gastronomiju povezujemo s ribom, plodovima mora i maslinovim uljem, zanimljivo je da su glavna jela najčešće - mesna. Dalmatinci vole kvalitetan komad mesa, stoga su popularne bistre juhe s lešo mesom upotpunjenim kuhanim krumpirom. Za svečane prigode poslužuje se pašticada u umaku s njokima. Regionalni specijalitet, posebice u Ravnim kotarima, jest janjetina ispod peke. Kada govorimo o začinima, najvažniji je maslinovo ulje, a od začinskog bilja najviše se koriste lovorov list, kadulja i ružmarin. Dalmatinski tanjur spaja najbolje od kopna i mora.

Stol je mjesto gdje počinje gastro putovanje
promo 

Jedan od gastro kutaka koji njeguje tradiciju jest Cantinetta, restoran nastao pod utjecajem skradinske kulinarske baštine. U njihovoj kuhinji miješa se duh venecijanske kulinarske tradicije, morlačkog zaleđa i orijentalnih utjecaja. Nekad kultna konoba, lokalno nazvana Kod Ane, godinama je održavala na životu tradiciju skradinske gastronomije, a danas chef Tome Računica nastavlja njegovati kultne specijalitete poput skradinskog rižota.

Stol je mjesto gdje počinje gastro putovanje
promo 

Odmaknuvši se od tradicije, gastro putovanje Dalmacijom možete nastaviti u restoranu Didova kuća. Ispod stare loze uz pogled na more poslužuju se domaći pečeni kruh, svježi plodovi mora, povrće iz njihova vrta i istarska tjestenina. Svježe namirnice i autentično uređen interijer glavni su aduti Didove kuće.

Ljubitelji ribe i specijaliteta morskih plodova zasigurno će se zaustaviti na adresi ribljeg restorana Foša, koji pomno prati dalmatinske i suvremene gastronomske trendove. Njegovanje koncepta zdrave kuhinje glavni je cilj restorana, a svježom ribom i morskim plodovima to dokazuju svakim posluženim tanjurom.

Stol je mjesto gdje počinje gastro putovanje
promo 

Svim je restoranima zajednički poseban program pogodnosti u kojem sudjeluju cijele godine - Mastercard Sladokusac. Prilikom plaćanja Mastercard® i Maestro® karticama u restoranu Cantinetta očekuje vas besplatan aperitiv, a besplatno piće dobrodošlice očekuje vas u zadarskoj Foši te restoranu Didova kuća na otoku Pagu.

Uz Mastercard i Maestro kartice ostvarite posebne pogodnosti u sklopu wine & dine programa Sladokusac. Detalje potražite na mastercard.hr.