Taman sam pomislila da je napokon došao na red jedan vikend koji ćemo provesti doma. Jer, zadnja dva su bila sve samo ne mirna. Mog dečka Matije i mene nema gdje nije bilo; penjali smo se na Sljeme, otišli na rođendan moje prijateljice iz djetinjstva, posjetili i moje i njegove roditelje, ugurala se tu i kvartovska cuga koja je završila u pet ujutro. Tako da, sve sam željela samo ne nabrojano. Čak sam s uzbuđenjem išla s posla veseleći se novim serijama, uživanju na kauču uz kokice i s prozora s guštom gledati sunce koje zalazi već oko 17 sati.

I već kada sam pomislila da se moj scenarij počeo odvijati, kad sam s daljinskim u ruci otvorila vrata Matiji, vidjela sam mu po izrazu lica da mi treba saopćiti nešto što mi neće 'najbolje sjesti'. 'Znam da si htjela da ostanemo kod kuće...i hoćemo...samo će nam doći gosti! Sjećaš se onog prijatelja iz osnovne škole, Ivana, kojeg ti često spominjem i kojeg nikada nisi upoznala jer je odselio u Dansku? E, pa on će doći na večeru sa svojom zaručnicom Marinom', izgovorio je u dahu.

Duboko sam disala i smišljala što ponuditi nenadanim gostima, dok mi Matija nije rekao kako oni dolaze za svega sat vremena. Sad me već lagano i uhvatila panika, ali ni za to vremena nije bilo pa sam krenula prema frižideru i počela smišljati scenarij. Hvala nebesima da smo imali pršuta i nekoliko vrsta sireva i masline, i da nam je moja mama jučer poslala veliku zdjelu francuske salate. Zaključila sam da mi je bolje to malo vremena što mi je ostalo, ispeći neki kolač s kojim ću probati impresionirati Matijinog prijatelja iz djetinjstva i njegovu odabranicu. I malo pospremiti stan.

Kada večer krene s nenajavljenim gostima
Profimedia 



Nisam imala vremena za eksperimentiranje pa sam krenula raditi kolač koji se već dugi niz godina, svako malo nađe na našem stolu, u svakojakim prigodama. Riječ je o čokoladnom kolaču s maslinovim uljem, no kako nisam imala maslinovog ulja, a prije nekoliko dana sam se odlučila kupiti novo Suncokretovo Zvijezda ulje 5+, koji mi je toliko nahvalila prijateljica da sam ga morala probati. I bila je posve u pravu... iako sam strahovala hoće li biti dostojna zamjena za maslinovo koje inače ide u moj omiljeni kolač po receptu.

Sastojci koji idu u kolač su: 150 ml maslinovog ulja odnosno Suncokretovo zvijezda 5+ ulje, 50 gr kakao maslaca,125 ml proključale vode, 2 žličice ekstrakta vanilije, 150 gr mljevenih badema (ili 125 gr običnog brašna), jedna i pol žličica sode bikarbone, prstohvat soli, 200 gr šećera i 3 jaja.

U kakao sam dodala proključalu vodu i miješala dok nisam imala jednoličnu smjesu. Dodala sam ekstrakt vanilije i čekala da se ohladi. U drugoj posudi pomiješala sam bademe i sodu bikarbonu s prstohvatom soli te dodala šećer, Zvijezda ulje 5+ i jaja te miješala 3 minute. Na kraju sam dodala kakao, i pekla 40-45 min.

Kada večer krene s nenajavljenim gostima
Profimedia 



Taman kada se krenuo širiti miris kolača, stol je već bio postavljen, stan pospremljen, a ja sam se već odljutila na Matiju zbog njegovih nenadanih gostiju koji su bili na vratima. Druženje se zakotrljalo kao da se svi znamo godinama, a najbolje je bilo to što su Ivan i Marina bili apsolutno oduševljeni mojim kolačem! ' Izvrstan je.....nije presladak, nije presuh, okus čokolade je kao onaj iz djetinjstva. Moraš mi dati recept da se 'pravim važna' s ovim kolačem pred našim prijateljima u Danskoj. Pa oni nikad nisu probali ovako fine kolače', rekla je Marina, a meni je bilo drago da je moja improvizacija uspjela.