Gastronomska ponuda adventskih kućica "Adventa u Zadru 2019." bogatija je i raznovrsnija nego ikad do sada. Kuharske ekipe potrudile su se složiti kraće, ali maštovitije jelovnike u kojima, očekivano, prevladavaju jela iz fast, finger i street food ponude, ali i tradicionalna kuhana jela koje neke od kućica imaju u stalnoj, a neke u povremenoj ponudi.

Važno je i to da se svaki od majstora kuhara potrudio napraviti svima poznata jela na svoj, drugačiji način, dajući im svoj vlastiti autorski 'touch' kroz način pripreme ili s nekim svojim originalnim dodatkom. Različite vrste kobasica, hamburgera i toplih sendviča i dalje prevladavaju i u ovogodišnjoj adventskoj gastro ponudi, ali se na dva adventska trga može pronaći i drugog – ukusnog, sočnog, a ne preskupog.

Gastronomska ponuda 'Adventa u Zadru' nikad šarenija
promo 

Sporo kuhane juneće obrazine u sendviču s čipsom od sira i nekoliko drugih dodataka, Porchetta sendvič ili onaj trgane svinjetine ili bunceka, maštoviti burgeri od kojih se izdvaja onaj s tartufima i umakom od brusnice, kobasice od janjetine – samo su dio gastro iznenađenja dođete li tijekom prosinca u Zadar. Vrhunski japanski whiskey i izbor premium (čak i kuhanog) gina sa svih strana svijeta, te pravilne recepture i izbor bazne sirovine za kuhana vina, pa čak i Bombardino, liker na bazi whiskeya koji je stigao s alpskih skijališta – sve je to ove godine postao standard ponude zadarskih adventskih kućica. Što znači da bez vodiča lako možete doživjeti kakvu zgodnu gastronomsku avanturu na adventskim trgovima.

Gastronomska ponuda 'Adventa u Zadru' nikad šarenija
promo 

Ali zadarska prosinačka gastro priča ne zadržava se samo na ponudi adventskih kućica. Ugostitelji na Poluotoku su se još prije devet godina uključili u projekt "Đir po gradu", a uz njih i trgovci i muzeji, te su složili posebnu adventsku ponudu. Restorani nude od tri na više sljedova s mesnim i ribljim kombinacijama već po cijeni od 60 kuna pa na više. Osim toga, dio lokala na Poluotoku, poput "Bruschette" i Konobe "Skoblar" se posvetio samo jelima od bakalara, kultni Bistro "Pjat" je u prosincu proširio svoju priču "pjat od peškarije" i na neka jela kontinentalne kuhinje, Restoran "Kornat" subotom spaja jazz s fine dining užitcima, a renomirana "Foša" polovinom mjeseca u goste dovodi jednog od majstora toskanske kuhinje Francesca Gasbarra iz ženevskog restorana "La Bottega". Nositelj Michelin zvjezdice 13.prosinca će prirediti ekskluzivnu večeru s jelima iz Toscane, a opet sve u sklopu "Đira po gradu" i "Adventa u Zadru 2019."

Gastronomska ponuda 'Adventa u Zadru' nikad šarenija
promo 

I svi ostali ugostitelji su prilagodili svoju ponudu kakvim zgodnim gastro eventom, novim kompletom adventskih jela ili prilagodili cijenu zimskom dijelu godine. Ono što je gastronomski i običajni kontinuitet Zadra je doživljaj Badnjaka. Valjda kao nigdje drugdje na Badnjak u Zadru je "cijeli grad u Gradu", a većina lokala, uključujući i kafiće, toga dana priprema besplatni bakalar na bijelo.
A takvoj ponudi je teško odoljeti. SAY YES!