Gastronomska ponuda adventskih kućica "Adventa u Zadru 2019." bogatija je i raznovrsnija nego ikad do sada. Kuharske ekipe potrudile su se složiti kraće, ali maštovitije jelovnike u kojima, očekivano, prevladavaju jela iz fast, finger i street food ponude, ali i tradicionalna kuhana jela koje neke od kućica imaju u stalnoj, a neke u povremenoj ponudi.
Važno je i to da se svaki od majstora kuhara potrudio napraviti svima poznata jela na svoj, drugačiji način, dajući im svoj vlastiti autorski 'touch' kroz način pripreme ili s nekim svojim originalnim dodatkom. Različite vrste kobasica, hamburgera i toplih sendviča i dalje prevladavaju i u ovogodišnjoj adventskoj gastro ponudi, ali se na dva adventska trga može pronaći i drugog – ukusnog, sočnog, a ne preskupog.
Sporo kuhane juneće obrazine u sendviču s čipsom od sira i nekoliko drugih dodataka, Porchetta sendvič ili onaj trgane svinjetine ili bunceka, maštoviti burgeri od kojih se izdvaja onaj s tartufima i umakom od brusnice, kobasice od janjetine – samo su dio gastro iznenađenja dođete li tijekom prosinca u Zadar. Vrhunski japanski whiskey i izbor premium (čak i kuhanog) gina sa svih strana svijeta, te pravilne recepture i izbor bazne sirovine za kuhana vina, pa čak i Bombardino, liker na bazi whiskeya koji je stigao s alpskih skijališta – sve je to ove godine postao standard ponude zadarskih adventskih kućica. Što znači da bez vodiča lako možete doživjeti kakvu zgodnu gastronomsku avanturu na adventskim trgovima.
Ali zadarska prosinačka gastro priča ne zadržava se samo na ponudi adventskih kućica. Ugostitelji na Poluotoku su se još prije devet godina uključili u projekt "Đir po gradu", a uz njih i trgovci i muzeji, te su složili posebnu adventsku ponudu. Restorani nude od tri na više sljedova s mesnim i ribljim kombinacijama već po cijeni od 60 kuna pa na više. Osim toga, dio lokala na Poluotoku, poput "Bruschette" i Konobe "Skoblar" se posvetio samo jelima od bakalara, kultni Bistro "Pjat" je u prosincu proširio svoju priču "pjat od peškarije" i na neka jela kontinentalne kuhinje, Restoran "Kornat" subotom spaja jazz s fine dining užitcima, a renomirana "Foša" polovinom mjeseca u goste dovodi jednog od majstora toskanske kuhinje Francesca Gasbarra iz ženevskog restorana "La Bottega". Nositelj Michelin zvjezdice 13.prosinca će prirediti ekskluzivnu večeru s jelima iz Toscane, a opet sve u sklopu "Đira po gradu" i "Adventa u Zadru 2019."
I svi ostali ugostitelji su prilagodili svoju ponudu kakvim zgodnim gastro eventom, novim kompletom adventskih jela ili prilagodili cijenu zimskom dijelu godine. Ono što je gastronomski i običajni kontinuitet Zadra je doživljaj Badnjaka. Valjda kao nigdje drugdje na Badnjak u Zadru je "cijeli grad u Gradu", a većina lokala, uključujući i kafiće, toga dana priprema besplatni bakalar na bijelo.
A takvoj ponudi je teško odoljeti. SAY YES!
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju