Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promo

Što je ustvari kompletna krvna slika (KKS) u laboratorijskoj dijagnostici?

Zdravlje je dragocjeno

Izvor: promo

Za početak pogledajmo kakav je sastav krvi. Krv se sastoji od tekućeg dijela, krvne plazme, i krvnih tjelešaca, a krvna tjelešca dijele se na eritrocite, leukocite i krvne pločice koje nazivamo trombociti.

Eritrociti su crvene krvne stanice koje su po obliku nalik malim diskovima, a nastaju u koštanoj srži. Najvažniji sastojak eritrocita je hemoglobin koji daje crvenu boju krvi i ključan je za prijenos kisika, ali i prijenos ugljikova dioksida te regulaciju acidobazne ravnoteže.

Leukociti su bijele krvne stanice koje nastaju u koštanoj srži i limfnim čvorovima. Razlikuju se prema izgledu, zastupljenosti, mjestu nastanka i funkciji. Glavne vrste su granulociti, limfociti i monociti. Granulociti mogu biti neutrofilni, eozinofilni i bazofilni.

Izvor: promo

 Trombociti su tjelešca koja nastaju u koštanoj srži. Imaju važnu ulogu u održavanju krvi u tekućem stanju unutar krvotoka i zaustavljanju krvarenja prilikom oštećenja krvnih žila ili bilo kakvog drugog oblika krvarenja u tijelu.

KKS je jedna od najčešće traženih pretraga, a izvodi se iz uzorka venske ili kapilarne krvi.
Pomaže nam pri praćenju općeg zdravlja, tijeka bolesti ili uspješnosti terapije. Danas se ova pretraga izvodi na automatskim uređajima koje nazivamo hematološki brojači.

Važno je napomenuti da iz pretrage KKS ne možete saznati razinu npr. šećera, masnoća, željeza, hormona štitnjače, itd. Kompletnu sliku stanja svog organizma možete saznati kombinirajući razne druge pretrage ili odabirom već postojećih paketa o kojima više možete saznati na našoj web stranici: www.synlab.hr.

Izvor: promo

Odaberite pouzdane partnere kojima ćete povjeriti brigu o svome zdravlju, jer zdravlje je
dragocjeno.

Najčitanije

NAJNOVIJE

Najčitanije

Najnovije

loader