Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maraska Zadar proslavila 200 godina najstarijeg hrvatskog brenda Maraschina

Autor promo

Charlie Chaplin, Honoré de Balzac, Orson Welles, Ernest Hemingway samo su neka od poznatih imena koja su obožavala maraskino

cover-collage1(1) Izvor: promo

Jučer se u zadarskom Arsenalu održala svečana obljetnica i glamurozna proslava 200. rođendana Maraschina i Maraske Zadar koju su posjetili brojni poznati – Natali Dizdar, Tamara Šoletić, Doris Pinčić, Ivan Šarić, braća Fantela, Jure Brkljača, Đani Maršan, Ana Gruica i mnogi drugi.

Božanstveni liker višnje maraške, koja je specifična za područje Zadra i okolice, bio je još u 19. stoljeću dio dvorskih zabava kraljice Viktorije od Windsora, a kasnije kraljeva Georgea IV. i V. Možemo reći da u to vrijeme nije bilo primanja, dvorske zabave ili bala u Europi, a da na njemu glavni eliksir koji je plemstvo obožavalo nije bio maraskino. Tradicija proizvodnje likera od višnje maraške postoji duže od 500 godina, kada se taj napitak zvao „rosulj“ i spravljali su ga zadarski dominikanci. S vremenom se receptura unaprijedila, a 1821. godine započela je organizirana industrijska proizvodnja tog likera kakvu poznajemo i danas. Njegova popularnost nastavila se i kasnije kroz dva stoljeća, pa je tako na potonulom Titanicu pronađen velik broj sanduka u kojima se čuvao maraskino. Nisu mu mogli odoljeti ni brojni književnici i intelektualci poput Ernesta Hemingwaya, Charlesa Baudelairea i Honoréa de Balzaca, koji čak u jednom od svojih djela spominje Zadar kao domovinu maraskina. Nešto kasnije maraskino su zavoljeli i svjetski poznati glumci i redatelji poput Charlieja Chaplina i Orsona Wellesa.

Kako je prošla proslava 200. rođendana Maraschina pogledajte u galeriji

Proslava 200. rođendana Maraschina, ali i Maraske Zadar bila je pravi spoj povijesnog nasljeđa i budućnosti u kojoj Maraschino opet ima svoj stari sjaj. Gosti su uživali u koktelima s Maraschinom koje potpisuje Marin Nekić, a sva su jela također bila inspirirana ovim voćnim likerom i višnjom maraškom. Natali Dizdar i ženska klapa Garofuli izvodile su poznate dalmatinske pjesme u modernom jazz izričaju, a Đani Maršan pobrinuo se da na događanju ne nedostaje autohtone zadarske melodije.
Maraschino ima dugu i uzbudljivu povijest, a čini se da se upravo piše nova, još zanimljivija budućnost zahvaljujući Stanić grupi, novom vlasniku Maraske Zadar.

Tagovi

Magazin

Royals