Večer je započela uz aperitiv - prvu mladu malvaziju iz podruma s Belaja, koja na tržište izlazi za dva mjeseca.

Sommelierski viceprvak Hrvatske, Josip Orišković, goste je vodio kroz povijest Belaja, objasnio značajke i posebnosti jedinog châteaua u Hrvatskoj. To znači da vina Dvorac Belaj dolaze isključivo iz povijesnih vinograda sa spektakularnog imanja Belaj, gdje se vrši i odležavanje, ali i buteljiranje vina. Malvazija 2020 i Belaj Blend, blend chardonnaya i malvazije, savršeno su nadopunili prvi slijed istarskih delicija poput skute s rukolom, pršuta i domaćeg kruha.

Istarski klasik, fuži u šugu od boškarina spareni su s Malavazijom Selection 2019, te Chardonnay Selectionom 2020. Pinot Noir, vino koje izvrsno parira tako zahtjevnoj namirnici kao što je taruf, služen je uz raviole s tartufima. Glavno jelo, tagliata od teletine te ombolo na skuti, pratio je hvaljeni Merlot Noir 2017. koji izlazi u limitiranoj seriji u kojoj ostaje tek sedamdesetak boca..

Poseban terroir i jugozapadni smjer, klima istočne Istre te nasadi vinove loze iz 1960-ih godina prošlog stoljeća daju preduvjete koje s prepoznatljivom stilistikom na imanju pretvaraju u vino sa potpisom Dvorac Belaj. Dio čarolije imanja s dvorcem pretočen je u svaku bocu na kojoj radi predani tim iz Dvorca Belaj.

Naposlijetku, domaćini su istaknuli da su vina Belaj proizvod strasti i izuzetnosti, koje s ponosnom ostavljaju generacijama koje dolaze.

Tatjana Bukvić Vina