Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jutarnja kava s malo čudesnog zelenog praha? Isprobajte, iznenadit ćete se!

Uz prvu kavu često dolazi i doza jutarnje ironije, no čak i najveći obožavatelji ovoj napitka mogu riskirati jedno jutro i u svoj omiljeni napitak, umjesto XXL doze kofeina, ubaciti malo zelene čarolije. Okus navodno uopće nije loš, a australski istraživači potrudili su se osmisliti ovaj prah baš od 'ružnih' brokula tako da se ujedno smanjuje i količina hrane koja se baca, što predstavlja veliki globalni problem

 Izvor: Profimedia

Oni koji ne vole brokulu mogu odahnuti jer hranjive vrijednosti te vrijedne namirnice sada dolaze u obliku praha. Istraživanja su pokazala da Australci ne jedu preporučene količine povrća pa su australski istraživači 'dizajnirali' čudesni prah od brokule od kojeg se može kuhati kava ili juha, spravljati smoothie te kolači, a priča je utoliko zanimljivija jer se njegovom proizvodnjom smanjuje količina hrane koja se baca.

Prah od brokule je nastao u sklopu projekta kojem je cilj smanjiti bacanje povrća pretvaranjem “ružnog“ povrća u zdravu hranu. Dakle, Broccolattes će koristiti „ružne“ brokule koje bi se inače bacale pa se na ovaj način pridonosi borbi protiv velike količine bacanja hrane s kojom mnoge zemlje imaju problem. Organizacija za hranu  i poljoprivredu Ujedinjenih naroda je otkrila da se trećina hrane proizvedene za konzumaciju svaki dan baci, a to je ukupno oko 1.3 bilijuna tona godišnje.

Prah brokule je bogat vlaknima i proteinima kao i bioaktivnim fitokemikalijama koje su dobre za zdravlje. Stoga stavljanje brokule u kavu se uopće ne čini suludom idejom. Baš kao što u pića već neko vrijeme stavljamo spirulinu i kurkumu, isključivo zbog zdravstvenih dobrobiti, uskoro bi to isto mogli činiti i s brokulom.

Na kraju krajeva nemojmo zaboraviti da korijen cikorije rado pijemo kao bezkofeinsku zamjenu za kavu, stoga zašto to isto ne bismo napravili i s brokulom?

Autor: V.S.

Foto: Profimedia

Magazin

Royals