Porijeklo štrudla treba tražiti u turskoj baklavi koja je putevima povijesti dospjela do Beča za njegove prve opsade u 16. stoljeću. Iako Turci nisu osvojili carsku prijestolnicu, ostavili su neizbrisiv trag u njezinoj gastronomskoj tradiciji. Naime, otomanska je vojska često konzumirala baklave, višeslojne kolače u kojima su se izmjenjivale tanke kore s medom i orašastim plodovima, kako bi se okrijepila tijekom dugih vojnih marševa. Stanovništvo monarhije dvoglavog orla tada se prvi puta susrelo s nečim do tada nepoznatim u lokalnoj kuhinji – onim što danas poznajemo kao tijesto za štrudl.

U 18. stoljeću štrudl se našao na trpezi carice Marije Terezije i upravo ga je njen dvorski debut “učinio” prihvaćenim i poželjnim u najvišim slojevima društva, zahvaljujući čemu se upisao u anale bečkih slastica.

Naš recept za sreću, dostojan i najluksuznije trpeze
Dražen Kokorić/Storybook 

ŠTRUDL OD JABUKA

Priprema:
• Od brašna, ulja, soli, mlake vode i eventualno jednog jajeta pripremite mekano tijesto, ali da se ne lijepi za prste. Mijesite pola sata i pustite da otpočine pokriveno platnenim ubrusom ili ugrijanom posudom.
• Ogulite i narežite jabuke, operite grožđice, dodajte limunovu koricu, a šećer u posljednji trenutak.
• Mrvice kratko popržite na maslacu.
• Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte tijesto, stavite ga sa strane i pokrijte ubrusom. Nastavite dlanom širiti tijesto pazeći da ne pukne, a ako se to dogodi, zakrpiti tijestom s rubova lista. Kada dobijete gotovo posve okrugao list tijesta, pospite po jednoj četvrtini mrvice popržene na maslacu, na ostatak stavite nadjev, a rubove ostavite slobodne. Uz pomoć stolnjaka koji ste stavili ispod tijesta smotajte list, počevši od strane na kojoj je nadjev. Dok motate, istodobno površinu tijesta mažite rastopljenim maslacem. Štrudl oblikujete u spiralu ili u oblik slova U. Vještim potezom treba prebaciti štrudel sa stolnjaka u nauljeni lim za pečenje ili prislonite lim uz rub stola i uz pomoć stolnjaka štrudl navucite na nj.
• Premažite površinu štrudla bjelanjkom, pospite listićima maslaca i stavite u pećnicu, prethodno zagrijanu na 180ºC. Kad dobije lijepu zlatnu boju, štrudel je pečen. Poslužite ga posutog šećerom u prahu s po želji tučenim vrhnjem.

Naš recept za sreću, dostojan i najluksuznije trpeze
Press 

Kultna i napeta scena iz slavnog filma 'Nemilosrdni gadovi' redatelja Quentina Tarantina u kojoj beskrupulozni SS-ovski pukovnik Hans Landa (Christoph Waltz) i Shosanna Dreyfus (Melanie Laurent) blaguju upravo štrudl od jabuka uz tučeno vrhnje

Napisao ANTE CARIĆ
Fotografije DRAŽEN KOKORIĆ
Prema predloženim receptima jela je pripremila ANA GRGIĆ, CHEF DE CUISINE HOTELA ESPLANADE ZAGREB