Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naš recept za sreću, dostojan i najluksuznije trpeze

Autor A.C

Za štrudl je svojedobno austrijski car Franjo Josip i slikovito rekao: “Dan bez štrudla je poput neba bez zvijezda.“ S osebujnom bi se usporedbom gurmanski nastrojenog monarha nesumnjivo složilo i mnoštvo poklonika ove neodoljive delicije od tankog, višeslojnog, beskvasnog tijesta s najčešće slatkim nadjevom, koja se u posljednjih pet stoljeća isprofilirala u jedan od najomiljenijih izdanaka austrijske kuhinje

 Izvor: Dražen Kokorić/Storybook

Porijeklo štrudla treba tražiti u turskoj baklavi koja je putevima povijesti dospjela do Beča za njegove prve opsade u 16. stoljeću. Iako Turci nisu osvojili carsku prijestolnicu, ostavili su neizbrisiv trag u njezinoj gastronomskoj tradiciji. Naime, otomanska je vojska često konzumirala baklave, višeslojne kolače u kojima su se izmjenjivale tanke kore s medom i orašastim plodovima, kako bi se okrijepila tijekom dugih vojnih marševa. Stanovništvo monarhije dvoglavog orla tada se prvi puta susrelo s nečim do tada nepoznatim u lokalnoj kuhinji – onim što danas poznajemo kao tijesto za štrudl.

U 18. stoljeću štrudl se našao na trpezi carice Marije Terezije i upravo ga je njen dvorski debut “učinio” prihvaćenim i poželjnim u najvišim slojevima društva, zahvaljujući čemu se upisao u anale bečkih slastica.

 Izvor: Dražen Kokorić/Storybook

ŠTRUDL OD JABUKA

Priprema:
• Od brašna, ulja, soli, mlake vode i eventualno jednog jajeta pripremite mekano tijesto, ali da se ne lijepi za prste. Mijesite pola sata i pustite da otpočine pokriveno platnenim ubrusom ili ugrijanom posudom.
• Ogulite i narežite jabuke, operite grožđice, dodajte limunovu koricu, a šećer u posljednji trenutak.
• Mrvice kratko popržite na maslacu.
• Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte tijesto, stavite ga sa strane i pokrijte ubrusom. Nastavite dlanom širiti tijesto pazeći da ne pukne, a ako se to dogodi, zakrpiti tijestom s rubova lista. Kada dobijete gotovo posve okrugao list tijesta, pospite po jednoj četvrtini mrvice popržene na maslacu, na ostatak stavite nadjev, a rubove ostavite slobodne. Uz pomoć stolnjaka koji ste stavili ispod tijesta smotajte list, počevši od strane na kojoj je nadjev. Dok motate, istodobno površinu tijesta mažite rastopljenim maslacem. Štrudl oblikujete u spiralu ili u oblik slova U. Vještim potezom treba prebaciti štrudel sa stolnjaka u nauljeni lim za pečenje ili prislonite lim uz rub stola i uz pomoć stolnjaka štrudl navucite na nj.
• Premažite površinu štrudla bjelanjkom, pospite listićima maslaca i stavite u pećnicu, prethodno zagrijanu na 180ºC. Kad dobije lijepu zlatnu boju, štrudel je pečen. Poslužite ga posutog šećerom u prahu s po želji tučenim vrhnjem.

 Izvor: Press

Kultna i napeta scena iz slavnog filma 'Nemilosrdni gadovi' redatelja Quentina Tarantina u kojoj beskrupulozni SS-ovski pukovnik Hans Landa (Christoph Waltz) i Shosanna Dreyfus (Melanie Laurent) blaguju upravo štrudl od jabuka uz tučeno vrhnje

Napisao ANTE CARIĆ
Fotografije DRAŽEN KOKORIĆ
Prema predloženim receptima jela je pripremila ANA GRGIĆ, CHEF DE CUISINE HOTELA ESPLANADE ZAGREB

Magazin

Royals