Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banksyjev rad "Show Me The Monet" prodan za 7.5 milijuna funti. Lajkamo

Umjetnički radovi najpopularnijeg anonimnog umjetnika na svijetu, Banksyja, uvijek privlače pažnju javnosti, bilo da je riječ o misterioznim crtežima koji posve neopaženo osvanu na nekom od gradskih zidova ili pak o onima koji se za basnoslovne iznose prodaju na najprestižnijim svjetskim dražbama, poput parodije slavne Monetove slike "Lopoči" koja je svojevrsna kritika kapitalističkog društva

 Izvor: Press

Na dražbi britanske aukcijske kuće Sotheby's prodana je još jedna Banksyjeva umjetnina. Riječ je, naime, o slici "Show Me The Monet", interpretaciji impresionističke slike "Lopoči" francuskog umjetnika Clauda Moneta. "Show Me The Monet" datira iz 2005. godine, a radi se o svojevrsnoj parodiji kapitalističkog sustava (kritici koja čini glavninu Banksyjeva opusa) koja prikazuje kolica za kupovinu i prometni znak potopljen u, inače idiličnom, impresionističkom vrtu.

Premda se procjenjivalo da će slika anonimnog uličnog umjetnika dostići iznos od 3.5 do 5 milijuna funti na koncu je na londonskoj dražbi prodana za impresivnih 7.5 milijuna funti. Radi se o drugom najskupljem Banksyjevom radu do sada. Prošle godine slika "Devolved Parliament" prodana je za gotovo 10 milijuna funti. "Show Me The Monet" je, naime, dio serije nazvane "Crude Oil", a koja se sastoji od interpretacija nekoliko velikih djela umjetnosti, od "Suncokreta" Vincenta van Gogha, "Noćnih ptica u baru" Edwarda Hoppera te Warholove Marilyn Monroe koju je u Banksyjevoj inačici zamijenila Kate Moss.

Autor: T.L.

Fotografija: press

Magazin

Royals