Bakalar na bijelo
• 1 kg sušenog bakalara
• 2 kg krumpira
• 0,4 dl bijelog vina
• 4 režnja češnjaka
• 5 dl maslinova ulja
• 1 vezica lista peršina
• sol prema potrebi
• papar u zrnu
Bakalar namačite najmanje 24 sata uz obveznu promjenu vode nekoliko puta. Zatim ga dobro isperite i stavite kuhati dok se meso ribe ne počne odvajati od kosti. Kada je bakalar kuhan, procijedite ga, a vodu u kojoj se kuhao ostavite za daljnju pripremu. Očistite bakalar od kože i kostiju. Krumpir narežite na ploške, češnjak i peršin nasjeckajte na sitne komadiće. U širi lonac slažite red bakalara pa red krumpira i tako sve dok ne napunite lonac. Dodajte maslinovo ulje, bijelo vino, češnjak, peršin, sol i papar. Sve zalijte vodom u kojoj se bakalar kuhao i kuhajte na laganoj vatri dok sve namirnice ne omekšaju uz povremeno protresanje lonca.
Bakalar na crveno
• 1 kg sušenog bakalara
• 2 kg krumpira
• 5 svježih rajčica
• 1 žlica paste od rajčice
• 0,4 dl bijelog vina
• 4 režnja češnjaka
• 5 dl maslinova ulja
• 1 vezica lista peršina
• sol prema potrebi
• papar u zrnu
• lovorov list 2 kom
Bakalar namačite najmanje 24 sata uz obveznu promjenu vode nekoliko puta. Zatim ga dobro isperite i stavite kuhati dok se meso ribe ne počne odvajati od kosti. Kada je bakalar kuhan, procijedite ga, a vodu u kojoj se kuhao ostavite za daljnju pripremu. Očistite bakalar od kože i kostiju. Krumpir narežite na ploške, oguljenu rajčicu na kockice, a češnjak i peršin nasjeckajte na sitne komadiće. U širi lonac slažite red bakalara pa red krumpira, red rajčice i tako sve dok ne napunite lonac. Izmiješajte maslinovo ulje, bijelo vino i pastu od rajčice. Smjesi dodajte češnjak, peršin, sol i papar te je dodajte u bakalar zajedno s lovorovim listom. Sve zalijte vodom u kojoj se bakalar kuhao i lagano kuhajte dok sve ne omekša uz povremeno protresanje lonca.
Pašteta od bakalara
• bakalar na bijelo po želji
• maslinovo ulje po želji
• 1 limun
Ohlađeni bakalar na bijelo stavite u multipraktik. Pri najvišoj brzini miješanja u uređaj postupno dodajte maslinovo ulje te limunovu koricu i sok. Miješajte dok se smjesa ne pretvori u kremu. Prema potrebi dodajte još začina. Poslužite uz topli kruh koji možete prepeći na tavi uz dodatak maslinova ulja i ružmarina.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.