Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misteriozan život rijeke Temze

Uz njezine obale žive različite religije, nacije i zajednice. Na Temzi i oko nje odvija se neobično šarolik život, a tom zanimljivom životu svjedoči i nova knjiga fotografija "Thames Log", kao svojevrsni podsjetnik na društvenu važnost koju rijeka ima u jednom gradu

  Izvor: Press

Većina velikih europskih gradova živi na svojoj rijeci. Pariz ima Senu, Beč i Budimpešta imaju Dunav, a London ima svoju Temzu. No, iako se doima da ona tako siva i ponekad tmurna neopaženo prolazi kroz grad, istina je posve drugačija. Na Temzi i oko nje odvija se neobično šarolik život, a tom životu svjedoči i nova knjiga fotografija "Thames Log" koju potpisuje britanska dokumentaristička fotografkinja Chloe Dewe Mathews.

Za Chloe Dewe Mathews, Temza je neiscrpan izvor misterije, rijeka uz koju prolazi svaki dan, još od najranijih dana. Premda uz nju živi i danas, posebno ju uz rijeku vežu sjećanja poput koračanja do škole kada se pitala od kuda dolazi i kamo putuje. Fascinirana životom koji se oko nje odvija, Mathews je godinama bilježila trenutke vezane uz Temzu, od druženja tinejdžerica na obalama rijeke, preko uobičajenih vikend šetnji pa sve do vjerskih obreda.

  Izvor: Press

  Izvor: Press

  Izvor: Press

Nakon mnogo lutanja i fotografiranja, prikupila je skupljenu građu i nakon selekcije fotografija, kao posvetu rijeci uz koju je odrasla, izdala je knjigu "Thames Log" u izdanju Loose Joints & Martin Parr Foundation. Dokumentirajući razne obrede i događanja, Mathews je čitatelje željela upoznati i s nepoznatom stranom Temze i pokazati kako uz njezine obale žive različite religije, nacije i zajednice, te kako sve podjednako o njoj ovise. Projekt je, također, i svojevrsni podsjetnik na društvenu važnost koju rijeka ima u jednom gradu, premda se stalno mijenja i na prvi pogled se doima negostoljubivom. "Moja knjiga ima tendenciju upoznati čitatelja s toplom, ljudskom stranom rijeke", govori fotografkinja te dodaje da se Temza i život oko nje stubokom promijenio od vremena njezinog djetinjstva.

Autor: T.L.

Fotografije. press

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image