Inovativan pristup, kreativnost, preciznost, svježi dostupni sastojci i naglasak na izvornom okusu namirnica značajke su novog Anina jelovnika koji je  u ponudi restorana Zinfandel's

Etablirana chefica kuhinje zagrebačkog hotela Esplanade Ana Grgić Tomić u svojoj ljetnoj inačici jelovnika spaja osvježavajuće, pažljivo odabrane, svježe i vrhunske sastojke u fantastične sljedove koji su više nego dobar razlog za posjet restoranu Zinfandel's i kultnoj terasi Oleander.

rapsodija-okusa-nadahnuta-ljetom-i-okusima-mediterana-novi-zinfandelsov-jelovnik-s-autorskim-jelima-chefice-ane-grgic-tomic
Ana Grgić Tomić - Executive Chef Esplanade Zagreb Hotel

Obožavam ljeto, sunce, tople zvjezdane večeri u gradu, raskoš aromatičnog bilja, svježu ribu, morske plodove te raznolikost i bogatstvo ponude voća i povrća. Ljeti zaista ima svega, a inspiracije ne nedostaje. Ovaj jelovnik nadahnut je Mediteranom. Stvarajući novu kolekciju, pomno sam birala sastojke i precizno ih spajala u privlačna, suvremena i, prije svega, ukusna jela. Posebnu pažnju posvetila sam održivosti i minimalnoj obradi da bi namirnice zadržale izvorni okus. Ribu i morske plodove poput hlapa, brancina, rakovice, hame, lista, morskih ježinaca i školjki sv. Jakova uzimam od dugogodišnjih isprobanih dobavljača, većinom od naših jadranskih ribara. Škampi,primjerice, već niz godina stižu iz podvelebitskog kanala, a ovaj put dolaze u mojoj interpretaciji s kokosom i limunskom travom i naprosto su božanstveni. Posebno me veseli što većina začinskog bilja koje upotrebljavam u pripremi jela dolazi iz našeg malog vrta na terasi Oleander. Ondje moj tim i ja pažljivo njegujemo bosiljak, timijan, mentu, ružmarin, lavandu i čili papričice, a vjerujem da upravo to daje jedinstvenu notu jelima. Sami pripremamo aromatizirano ulje od mrkve, korijandra i bosiljka, kao i našu posebnu začinsku morsku sol sa sušenim biljem. Također sami radimo domaće krekere, vlastitu pastu, kao i foccaciu, uz koju poslužujemo domaći aromatizirani tučeni maslac, koji je pjenast i vrlo ukusan, te vrhunsko ekološko maslinovo ulje Nai 3.3 s Dugog otoka, nagrađeno brojnim certifikatima kvalitete. Podržavamo male proizvođače koji nas mogu pratiti svojom kvalitetom i isporukom. Tako, primjerice, pačja prsa koja sam u ovom jelovniku spojila s karameliziranom cikorijom i sirupom od porta dolaze iz OPG-a Orehovec iz Varaždina, janjetina koju pripremam uz poriluk i tart od ličkog krumpira i smeđeg maslaca stiže iz OPG-a Lika, dok kozji sir dolazi iz nagrađivanog OPG-a Ambient Park, ovaj put u kombinaciji s domaćim rezancima i aromatičnim ljetnim tartufima”,istaknula jechefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić.

rapsodija-okusa-nadahnuta-ljetom-i-okusima-mediterana-novi-zinfandelsov-jelovnik-s-autorskim-jelima-chefice-ane-grgic-tomic
Rakovica, mladi grašak, fluid gel od šafrana, komorač
rapsodija-okusa-nadahnuta-ljetom-i-okusima-mediterana-novi-zinfandelsov-jelovnik-s-autorskim-jelima-chefice-ane-grgic-tomic
Bijele šparoge, pjena od brancina, crna quinoa, ikra od pastrve, maslinovo ulje
rapsodija-okusa-nadahnuta-ljetom-i-okusima-mediterana-novi-zinfandelsov-jelovnik-s-autorskim-jelima-chefice-ane-grgic-tomic
Juneći biftek, aromatizirane artičoke sa začinskim biljem, ragout od lisičarki i shiitake gljiva
rapsodija-okusa-nadahnuta-ljetom-i-okusima-mediterana-novi-zinfandelsov-jelovnik-s-autorskim-jelima-chefice-ane-grgic-tomic
Granita od krastavaca i mente, žele od bazge, chantilly s medom, crumble od lavande

rapsodija-okusa-nadahnuta-ljetom-i-okusima-mediterana-novi-zinfandelsov-jelovnik-s-autorskim-jelima-chefice-ane-grgic-tomic
Zlevanka od kukuruza i maka, marmelada od crnog ribizla, vanilija, svježe bobice
rapsodija-okusa-nadahnuta-ljetom-i-okusima-mediterana-novi-zinfandelsov-jelovnik-s-autorskim-jelima-chefice-ane-grgic-tomic
Mousse od grožđa, panna cotta od ružine vodice, žele od tamnog grožđa, crumble od kakaa

Uz OPG Ambient Park Anu veže i jedno lijepo iskustvo: naime, prestižni Michelin nedavno je u Zagrebu u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Turističkom zajednicom Zagrebačke županije snimao svoj poznati serijal A Chef's World koji se emitira na njihovu kanalu i Instagram profilu koji broji preko 2,4 milijuna pratitelja, a jedna epizoda posvećena je upravo hotelu Esplanade, chefici Ani Grgić Tomić, njezinu kulinarskom izričaju, poznatim Esplanadinim štruklima te OPG-u Ambient Park, njihovu imanju i izradi domaćeg kozjeg sira. „Bila mi je osobita čast što su odabrali upravo mene i hotel Esplanade da predstavimo Zagreb i spoj suvremene i tradicijske gurmanske ponude. Provela sam prekrasan dan s ekipom iz Michelina. Gospođe iz Pariza koje rade na projektu snimanja serijala bile su oduševljene onime što nudimo i načinom prezentacije. Vjerujem da je to izvrsna promocija za Zagreb kao gurmansku destinaciju, i to u svjetskim razmjerima. Biti dio toga osobita je čast i svakako puno znači”, dodala je Ana.

rapsodija-okusa-nadahnuta-ljetom-i-okusima-mediterana-novi-zinfandelsov-jelovnik-s-autorskim-jelima-chefice-ane-grgic-tomic

Restoran Zinfandel's sa svojim suvremenim ozračjem i čarobnom terasom Oleander s koje se pruža pogled na grad predstavlja mjesto susreta i visoke gastronomije kojem se gosti rado vraćaju. U kombinaciji s Aninim inovativnim sljedovima te šarmantnim i profesionalnim osobljem, restoran je već dugi niz godina jedno od nezaobilaznih odredišta na gastronomskoj mapi grada. Da bi doživljaj bio potpun, pomno biramo vina i nastojimo gostima ponuditi one etikete koje savršeno zaokružuju iskustvo fine dininga, a najčešće se radi o vinima domaćih vinara koja se ističu svojom iznimnom kvalitetom, okusom i aromama”, naglasio je Stjepan Okun,Maître d'restorana Zinfandel's.

rapsodija-okusa-nadahnuta-ljetom-i-okusima-mediterana-novi-zinfandelsov-jelovnik-s-autorskim-jelima-chefice-ane-grgic-tomic

Ponuda à la carte dostupna je svaki dan za ručak i večeru od 12 do 23 sata. Rezervacije stolova primaju se telefonom na 01 4566 644 ili e-poštom na zinfandels@esplanade.hr. Restoran se pridržava propisanih epidemioloških mjera u svim segmentima poslovanja i osobitu pažnju pridaje posebnim prehrambenim navikama gostiju, stoga su posebno označena jela prema halal standardima pripreme, vegetarijanska jela i ona koja ne bi trebala sadržavati gluten.