Bez obzira na to što je dan raskošnog vjenčanja koje se godinu i pol do detalja planiralo bio i najtopliji dan u godini, bio je to dan iz snova, vjenčanje koje je odisalo luksuzom

Kad bih morala birati najstrpljiviju i najuporniju mladenku u ovih desetak godina otkad sam u vjenčanjima, Ksenia bi definitivno odnijela prvu nagradu. Nas smo se dvije prvi put čule godinu i pol prije nego što se održalo to spektakularno vjenčanje, a njezina lokacija iz snova je u tom trenu zamrznula sve nove rezervacije i to bez čiste vizije do kada. Bilo je u opciji još nekih lokacija, ali Ksenia je bila kategorična u vezi toga da joj ja budem organizatorica i da vjenčanje bude baš na toj lokaciji pa je bila spremna čekati dok nam zvijezde ne budu naklonjenije. Ne znam je li ona bila upornija u zvanju mene ili ja u zvanju hotelske prodaje na svim razinama, ali najvažnije je da smo na kraju svi bili pobjednici, posebno Ksenia koja je dobila i lokaciju iz snova i naš dream team koji će joj osigurati sve što ona, njezin zaručnik ili itko od njezinih gostiju poželi.

vjencanje-u-carobnom-dubrovniku

Ksenia je u Dubrovnik dolazila nekoliko puta, i s roditeljima i sa svojim odabranikom, i svaki njezin posjet bio je isplaniran u minutu. Isprobao se baš svaki kanape koji će se poslužiti u kolovozu, baš kao i svaki koktel točno u tim čašama koje će se koristiti za vjenčanje. A tu su bila i isprobavanja menija nekoliko puta, baš kao i frizure i šminke. A torta? Torta joj je bila jedan od prioriteta. Odabrala je tortu od sira s biskvitom od Oreo keksa. Najviše sam se veselila isprobavanju torte koje smo odradili četiri puta. Kad zamislite vjenčanje isplanirano do zadnjeg detalja, to bi bilo baš Ksenijino i Otsovo.

vjencanje-u-carobnom-dubrovniku

vjencanje-u-carobnom-dubrovniku

vjencanje-u-carobnom-dubrovniku

Ksenia je Ruskinja, a Otso Finac. Vrlo zanimljiva kombinacija, vjerujte mi, i naš je najveći izazov bio osmisliti zabavu koja će stotinjak gostiju te dvije nacije navesti na ples, veselje i neprestanu akciju. I Rusi i Finci na vjenčanjima imaju intenzivni program igara, organizirane zabave, izazova u plesovima i pjevanjima, beskrajnim govorima i otvorenom mikrofonu, ali isto tako očekuju izvrstan program i izvan vjenčanja. S obzirom na to da su klijenti nekoliko dana zakupili Vilu Šeherezadu, našu lokaciju iz snova, iskoristili smo je za više evenata. Jutro na dan eventa dobrodošlice, nakon vrlo intenzivnog treninga s osobnom trenericom koju smo unajmili posebno za ovu ambicioznu grupicu prijatelja mladenaca u jednom malom romantičnom vrtu iznad mora, nekoliko smo puta korak po korak prošli ceremoniju, ulaske i izlaske solidno velike svite mladenaca. Prvi je na redu voditelj ceremonije, poznati spiritualni voditelj kojeg su mladenci doveli iz Amerike za ovu posebnu prigodu, pa mladoženja, iza kojeg su išla šestorica djevera, pa četiri djeveruše i na kraju mladenka s ocem. Naravno, svatko je ulazio na drugu pjesmu. Mislim da se saksofonistu zavrtjelo u glavi, što od plus 40 toga dana na izravnom suncu u tri poslijepodne, što od pamćenja i zahtjevnog mijenjanja šest potpuno različitih skladbi u četiri i pol minute svečanog ulaska na samu ceremoniju.

I tako je počelo spektakularno rusko-finsko vjenčanje Ksenije i Otsa. Ne zaboravimo spomenuti osobu koja je, prema mojemu mišljenju, jedan od ključnih igrača u ovoj priči - ruski voditelj (takozvani MC, master of the ceremonies), mladi zgodni Rus sa savršenim engleskim, kojemu je povjeren ne tako jednostavan zadatak, da dvojezično vodi, prezentira i zabavlja ovu raznoliku ekipu. Tako je naš dragi Slava, koji je zbog svoje profesije proputovao svijet, prve večeri probio led igrama i igricama posebno osmišljenim za Kseniju i Otsa. Naš lokalni DJ pratio ga je glazbenim brojevima, dok je Linđo svojim klasično fantastičnim nastupom oduševio sve prisutne. Prvi je dan prošao fantastično, s puno smijeha, veselja, šampanjca u potocima i prelijepim ljudima.

vjencanje-u-carobnom-dubrovniku

Dan vjenčanja svanuo je mrvicu previše sunčan (iako u svijetu vjenčanja to tehnički ne postoji, no ovaj je dan bilo toliko vruće da će ga mnogi pamtiti i po tome) i znali smo da nas čeka nešto više nervoze među uzvanicima koji nas nehotice krive za to što su u troslojnim odijelima na zvizdanu, no sve to ide u rok službe. Ako se ne varam, živa je oko podne prešla brojku 40, dok je naša neumorna ekipa iz cvjetnog studija na suncu slagala najljepši okrugli luk na svijetu. Ksenia je s nama možda najdulje planirala dekore i cvjetne dekoracije. Njezin fantastični stil došao je najviše do izražaja u dizajnu ceremonije, kad je - osim okruglog cvjetnog luka - inzistirala na zelenom tepihu. Moram priznati da sam je nagovarala da odabere crveni tepih koji bi označio njezin fenomenalan temperament, no priznajem da je to jedna od najboljih ideja koje sam vidjela. Zeleni tepih u obliku umjetne trave izgledao je, usudila bih se reći, prokleto dobro. Na trenutak sam zaboravila koliko je vruće kad sam vidjela tu ljepotu. Mi planeri rijetko imamo „favorites“, ali slijedi još jedno priznanje, ovo mi je bio najdraži dizajn vjenčane ceremonije u mojoj karijeri.

vjencanje-u-carobnom-dubrovniku

Nakon što smo preživjeli ceremoniju na kojoj je naš celebrity američki voditelj ceremonije morao ozbiljno skratiti priču koju je planirao ispričati i nadahnuti sve prisutne zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, gosti su utrčali u klimatiziranu vilu gdje su ih dočekali savršeno ohlađeni kokteli i jazzy zvukovi saksofonista. Slava se ozbiljno oznojen trudio zabavljati ljude dok je klima-uređaj odrađivao nezahvalan zadatak hlađenja prostora u kojem se naguralo stotinjak prekuhanih gostiju. Neke dijelove vjenčanja, čini se, nije bilo moguće isplanirati i, unatoč svim ventilatorima, lepezama i klimama, sunce je bilo neumoljivo, ali sigurna sam da će se baš svaki od njih za života s osmijehom sjećati nadnaravnih pokušaja hlađenja tik nakon ceremonije.

Neumorni mladenci u međuvremeni su luksuznim gliserom otišli do Grada na fotografiranje s timom fotografa i snimatelja, dok su se naši gosti polako, ali sigurno opuštali, ohladili i prepustili čaroliji oko sebe. Lampice na svim grmovima dokle pogled seže, cvijeća u izobilju, svijeće i svjetlosni efekti kao na filmu. Prije večere svečano je održana tradicionalna ruska ceremonija kruha, goleme pogače (koja je donesena iz Rusije, vjerovali ili ne!) koju mladencima prezentiraju roditelji, a mladenci se natječu tko će odgristi veći komad. Onaj koji u tome uspije, vodit će glavnu riječ u braku ili barem tako kažu. Što mislite tko je na baš svakoj našoj ruskoj svadbi odgrizao veći komad? Ma žene, naravno (mislim da to ima veze, osim s vođenjem glavne riječi, i s time da većina mladenki ne okusi kruh mjesecima prije vjenčanja).

vjencanje-u-carobnom-dubrovniku

Između govora, goste je zabavljao svjetski poznati ruski iluzionist pa je večera doslovno proletjela. Gosti su uhvatili malo zraka, popili koju čašu vrhunskog hrvatskog vina i konačno se opustili. Ksenia i Otso otplesali su valcer besprijekorno kao da su na plesnom natjecanju i uskoro smo se uputili na party. Bend koji smo doveli iz susjedne nam zemlje nije stao satima i uspio je rasplesati našu rusko-finsku kombinaciju gostiju, a u trenutku kad su mladenci zarezali tortu, iza njih je prasnuo najveći vatromet koji je Dubrovnik dotad vidio.

Da, bio je to vruć, predivan, fantastičan i nezaboravan dan. Plesalo se do jutarnjih sati, kad su naše drage Kseniju i Otsa posljednji gosti otpratili na medeni mjesec na egzotično otočje, baš kao u filmovima. Kad se sjetim da sam bila uvjerena da se ovo vjenčanje neće ostvariti iz nekih logističkih razloga, tako mi je drago da smo obje, i Ksenia i ja, bile dovoljno strpljive i uporne te da smo uspjele u naumu da zajedno organiziramo dan iz njezinih snova i san svakog organizatora vjenčanja. Vidite, snovi se doista ostvaruju.

vjencanje-u-carobnom-dubrovniku

Tekst Ines Nanić, Dubrovnik Events / mladenci Ksenia i Otso

Fotografije Mihoci Studios