Posebnost svakog vjenčanja je u osobnosti mladenaca te neizbrojivim detaljima koje su podijelili sa svojim uzvanicima. Ovo je priča o vjenčanju Katarine & Ivana, priča koju nam je ustupila mladenka Katarina, suradnica Story vjenčanja

Naša ljubavna priča počela je prije nepune četiri godine, a zapečatili smo je 2017. zarukama na Kineskom zidu! Da, da, dobro ste pročitali. Ni u najluđim snovima nisam mogla zamisliti da ću se nakon uspona na jedno od sedam svjetskih čuda vratiti kući kao zaručena žena. Prijatelji su nas nakon te avanture u šali prozvali "osmo svjetsko čudo". Ivan i ja smo veliki ljubitelji drevnih kultura, tradicije i svega vezanog uz autohtone običaje. Stoga je bilo odmah jasno da će i naše vjenčanje biti protkano tradicijskim elementima hrvatske baštine pa ne čudi što smo od prvog trena znali da ćemo se na iskrenu ljubav zavjetovati na moru, u srcu Dalmacije, u Ivanovu Šibeniku. Od samih smo početaka maštali o vjenčanju u šibenskoj katedrali Sv. Jakova. Znate li da je taj spomenik europskog sakralnoga graditeljstva jedina katedrala u cijeloj Europi sagrađena isključivo od kamena? Pa, tko ne bi poželio okruniti svoju ljubav pod njezinim svodovima?!

carobna-prica-o-ljubavi-tradiciji-i-stilu

Još jedan razlog zbog kojeg smo odabrali Šibenik za mjesto našeg vjenčanja je Dalmatinsko etno selo. Ta idilična lokacija bila je kao stvorena za naš dan iz snova jer predstavlja vjernu repliku dalmatinskog sela posebnog po kamenim kućicama. Daleko od gradske vreve, u okruženju stoljetnih maslina, u ovoj smo oazi mira pronašli divne ljude koji su ostvarili svaku našu zamisao i tako naše vjenčanje učinili drugačijim od drugih. Učinili su ga bajkovitim!

carobna-prica-o-ljubavi-tradiciji-i-stilu

Željeli smo naše drage goste upoznati s drevnim običajima šibenskoga kraja. Osim toga, htjeli smo da isprobaju tradicionalne dalmatinske delicije koje vrijedni stručnjaci u Etno selu spravljaju po originalnim recepturama. Tako su naši gosti mogli uživati u ribi, pršutu, ručno rađenom soparniku, toplom domaćem kruhu ispod peke, isprobati sir, maslinovo ulje i rakiju proizvedene vlastoručno, izvornim tradicionalnim metodama i alatima. A sve to u okruženju nadahnutom istinskim vrijednostima, duboko ukorijenjenima u dalmatinsku tradiciju.

carobna-prica-o-ljubavi-tradiciji-i-stilu

Za cvjetne dekoracije bila je zadužena Pixy With Love, a u tu toplu i domaću atmosferu savršeno se uklopio i naš poznati mladi glazbenik Matija Cvek koji nas je sa svojim bendom zabavljao do sitnih sati. Njegovu divnu ljubavnu baladu "Visine" izabrali smo za svoj prvi ples. I zaista, bilo je dovoljno zatvoriti oči i nebu šapnuti da ćemo zauvijek zajedno letjeti. Iznimnu smo pažnju posvetili i odabiru moje vjenčanice te Ivanova odijela jer smo dašak tradicije željeli prenijeti i na našu odjeću pa smo ponovno posegnuli za domaćim kreativcima koji su svaki detalj prilagodili upravo nama.

carobna-prica-o-ljubavi-tradiciji-i-stilu

carobna-prica-o-ljubavi-tradiciji-i-stilu

carobna-prica-o-ljubavi-tradiciji-i-stilu

carobna-prica-o-ljubavi-tradiciji-i-stilu

Svoju sam vjenčanicu iz snova s raskošnim dodacima koji naglašavaju ženstvenost i koketiraju s tradicijskim elementima pronašla kod dizajnerice Matije Vuice. Znala sam da ne želim klasičan veo pa mi je Matija izradila dug, svileni plašt obogaćen kristalima koji se savršeno uklopio u ambijent katedrale. S obzirom na to da je Ivan jako visok, cipele po mjeri naručila sam kod postolara Ledenka kako bih se barem nakratko pridružila tom klubu visokih ljudi. Ivan je, pak, nosio tradicionalni dalmatinski veštit obogaćen poznatim i ručno rađenim šibenskim botunima, tradicijskom nakitu koji je tijekom povijesti krasio mušku narodnu nošnju, a u moderno se doba etablirao kao jedan od najprepoznatljivijih suvenira šibenskoga kraja. Na glavi je imao šibensku kapu, najpoznatiju inačicu tradicionalnog hrvatskog pokrivala za glavu.

carobna-prica-o-ljubavi-tradiciji-i-stilu

carobna-prica-o-ljubavi-tradiciji-i-stilu

A ni naši dragi gosti nisu otišli s vjenčanja praznih ruku. Svaki je uzvanik dobio čuvarkuću posađenu u teglicu od terakote te domaći džem od maraske i crnih smokava prema tradicionalnoj recepturi. Sve bi to bilo samo priča da nismo imali sjajnog fotografa. Vanja Vrkljan je majstorski zabilježio svaku sekundu našeg divnog dana. Beskrajno smo mu zahvalni na tome jer je uspio uhvatiti naše istinske osjećaje. I danas se i smijemo i plačemo dok pregledavamo fotografije koje je snimio jer je svojom kamerom uspio uhvatiti trenutke i emocije kojih taj dan nismo bili ni svjesni. Što bismo za kraj poručili svim budućim mladencima? Dopustite svome srcu da vas vodi jer će ono prepoznati vaše wedding mjesto iz snova, ono na kojem ćete svoju ljubav učiniti vječnom. Vjerujte nam na riječ - srce u ovakvim slučajevima nikad ne griješi!

carobna-prica-o-ljubavi-tradiciji-i-stilu

Tekst Katarina Ramić Roca

Fotografije Vanja Vrkljan