Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUNCE I TAMNE MRLJE: Kako spriječiti pojavu hiperpigmentacija u ljetnim mjesecima

Od presudne je važnosti zaštititi lice!

 Eucerin (6).jpg Izvor: Shutterstock

Naše lice i dekolte područja su kože najizloženija UV zračenju. Iako je sunčeva svjetlost u umjerenim količinama dobra za naše zdravlje i može imati pozitivan utjecaj na raspoloženje pretjerano izlaganje vrlo je štetno za strukturu i stanje kože te može izazvati neželjena stanja kao što je pojava hiperpigmentacija.
Tamne mrljice na koži, često upravo od sunca, susreću mnogi i zato je od presudne važnosti licu pružiti posebnu i trajnu zaštitu tijekom cijele godine.

Što su hiperpigmentacije?

 Eucerin protiv hiperpigmentacijskih mrlja Izvor: Eucerin

Izraz hiperpigmentacije koristi se pri opisivanju područja neujednačene pigmentacije na koži. Pojavljuju se u obliku tamnih mrlja zbog kojih ten izgleda neujednačeno, a poznate su i kao mrlje od sunca ili staračke pjege.

Upravo je prekomjerno izlaganje suncu glavni uzrok hiperpigmentacija, s obzirom na to da sunčeva svjetlost potiče proizvodnju melanina. Melanin djeluje kao prirodna zaštita kože od sunca štiteći je od štetnih UV zračenja i zbog njega koža dobiva preplanuli ten. Međutim, prekomjerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces i izazvati tako neželjene tamne mrlje i fleke - hiperpigmentacije.

Različite vrste hiperpigmentacija

 Eucerin protiv hiperpigmentacijskih mrlja Izvor: Eucerin

Tamne mrlje mogu biti različitih veličina i oblika, a najčešće se javljaju kao staračke pjege, melazma i postupalna hiperpigmentacija. Ljudi s tamnom kožom obično su više pogođeni znakovima hiperpigmentacija, nego oni sa svijetlom, jer je pigmentacija kože jača.

Pigmentne mrlje, kao što su staračke pjege (poznate i kao mrlje od sunca), uzrokovane su izlaganjem suncu, stoga se uglavnom javljaju na dijelovima tijela koji su najčešće najizloženiji - lice, dekolte i ruke. Prepoznaju se kao mali, tamni, neujednačeni dijelovi kože.
Melazma je hiperpigmentacija uvjetovana hormonalnim promjenama - česta je za vrijeme trudnoće. Poznata i kao kloazma, melazma je stanje u kojem se pojavljuju velika područja hiperpigmentacije i to najčešće na licu.
Postupalna hiperpigmentacija nastaje zacjeljivanjem ozljede nakon čega ostaje tamna mrlja, odnosno diskoloracija. Uglavnom se javlja nakon liječenja akni, ali je mogu izazvati i kozmetički zahvati kao što su dermoabrazija, laserski tretman i kemijski piling.

Uživanje u suncu bez tamnih mrlja

Bez obzira na prirodnu boju kože - svijetla, srednje tamna ili maslinasta - zaštita od sunca važan je korak u sprječavanju hiperpigmentacija jer sunčeve zrake utječu na kožu čak i za oblačnih dana.
Prednost pri odabiru idealnog proizvoda, koji će spriječiti pojavu tamnih mrlja, treba dati onima koji nude visoku ili vrlo visoko UVA i UVB zaštitu te su dodatno formulirani za smanjenje hiperpigmentacija.
Eucerin Pigment Control fluid za zaštitu kože lica od sunca SPF 50+ posebno je formuliran kako bi pomogao spriječiti hiperpigmentaciju uzrokovanu suncem. Napredna spektralna tehnologija kombinira širokopojasne i fotostabilne UVA i UVB filtere za vrlo visoku UV zaštitu te likokalkon A koji neutralizira slobodne radikale uzrokovane UV i HEVIS svijetlom. Formula sadrži i gliceretiničnu kiselinu koja potiče mehanizme obnove DNA te jedinstveni i patentirani aktivni sastojak thiamidol koji utječe na uzroke hiperpigmentacije. Čak 98% korisnika je potvrdilo kako učinkovito štiti kožu od hiperpigmentacija uzrokovanih suncem.

 Eucerin fluis protiv hiperpigmentacijskih mrlja Izvor: Eucerin

Za spječavanje pojave tamnih mrlja od sunca i trenutačnu korekciju tena tu je Eucerin Pigment Control tinted gel-krema za zaštitu kože lica od sunca SPF 50+, u svijetloj i srednje tamnoj nijansi. Obojani pigmenti u formuli pružaju laganu boju, trenutno prekrivaju nesavršenosti te ujednačavaju ten.

*Sadržaj nastao u suradnji s Eucerinom.

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image