Fileri za usnice su jedan od najpopularnijih zahvata neinvazivne estetske medicine. Povećanje usana većinom se svodi na injekcijsku aplikaciju određenog preparata čime se postiže veći volumen ili profilna projekcija usana, naglašava kontura usnica i korigira asimetrija.

Kome su namijenjeni?
Američka Agencija za hranu i lijekove (The U.S. Food and Drug Administration – FDA) odobrila je upotrebu filera za usnice svakoj osobi starijoj od 21 godine.
Da biste se mogli podvrgnuti ovom zahvatu važno je da ste dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja, da imate realna očekivanja i da na području usana nemate afte ili herpes.( ako ste skloni herpesu morate naglasiti da biste proveli premedikaciju kao pripremu i preventivu nastanka istog nakon aplikacije) Tijekom razgovora s liječnikom potrebno je napomenuti dijagnosticirane alergije, lijekove koji se uzimaju i potrebno je s njime raspraviti o eventualnim zdravstvenim problemima. U slučaju određenih bolesti poput dijabetesa ili sistemskog lupusa, bilo kakvih ožiljaka, problema s vezivnim tkivom ili problema zgrušavanja krvi, kod trudnica i dojilja ne preporučuje se tretman povećanja usana.

Zašto se koriste fileri za usne?
Vremenom se gubi volumen usnica zbog genetike, pušenja i prekomjernog sunčanja. Fileri za usne obnavljaju i dodaju volumen usnicama, oni ne zaustavljaju proces starenja, ali ga mogu bitno usporiti. Aplikacija filera u usnice u svakoj dobi pomaže u postizanju željenog izgleda koji utječe pozitivno na samopouzdanje. Većina ljudi koji žele filer u usnice žele povećati njihov volumen, bilo da imaju prirodno tanke usne ili usne koje su starenjem izgubile volume i postale prazne i naborane. Korekcija oblika usana vrlo je česta zbog asimetrija lijeve prema desnoj strani usnica, te gornje prema donjoj usnici, kao i zbog bora na samim usnicama.Kada se smijete razvijaju se bore u kutevima usana koje se također vrlo uspješno ublažavaju korekcijom usana.
Korigirane usne imaju naglašenu senzualnost, uljepšavaju osmijeh, podatnije su za šminku, uljepšavaju cijelo lice i samim tim imaju snažan utjecaj na povećanje samopouzdanja.

Da li su svi fileri isti?
Postoje dvije osnovne vrste preparata koji se koriste. Jedna skupina odnosi se na resorptivne filere na bazi hijaluronske kiseline o kojima je u članku i riječ, a druga na trajne preparate poput Aquamida koji su sintetski i mogu dovesti do promjena u izgledu tkiva, te nastanka neželjenih posljedica.

Poliklinika Sara_RG (34).JPG
Robert Gaašpert 

Mogu li donijeti fotografiju usnica kakve želim?
Ako su to vaše usnice iz mladosti onda možete. Ako su to usne Angeline Jolie ili Kylie Jenner, a vaše usne nemaju takav oblik onda ne možete. Izgled koji možemo postići je najbolja verzija vaših usana, ovisno o potencijalu koji ima vaš prirodni oblik.

Kako izgleda najbolja verzija usnica?
Svake usnice su priča za sebe, često volim reći da su usne kao otisak prsta, jedinstvene. Kakav god da je oblik usnica uglavnom je donja prirodno veća od gornje i taj omjer, ukoliko želimo postići prirodan izgled moramo poštivati. Ponekad je kod tankih i asimetričnih usnica potrebno povećati i bradu, da bi dobili simetričan i uravnotežen izgled kako donjeg dijela, tako i cijelog lica.
Cilj nam je uvijek dobiti balans između gornje i donje usnice u omjeru 1:1,6 (Golden ratio) u korist donje usnice.

Hoću li izgledati kao patka?

Ono što je najvažnije kada se odlučite raditi usnice je da imate realna očekivanja i da ne pretjerujete s količinom filera. Ukoliko stavite više nego što vaše usne mogu podnijeti filer će migrirati u nadusnicu i stvoriti omraženi duckface. Isto tako, zbog previše filera u kutevima usana kod gornje usnice mogu nastati okomite bore koje prije niste imali. Uvijek naglašavam svojim pacijenticama da su strpljenje i realna očekivanja ono s čim se trebaju naoružati ukoliko se odluče za tretman korekcije usnica.

Da li se svima rade usnice na isti način?
Postoje različite tehnike apliciranja filera u usnice. Svaki injektor posvećen onome što radi bira tehniku po karakteristikama usana i rezultatima koje želi postići. Klasičnim metodama možemo dobiti različite rezultate ovisno o tipu lica.Naglasak je na Kupidovom luku sa spuštanjem prema kutevima usnica.Tako napravljene usne u skladu su sa licem i izgledaju sočno i hidratizirano.Linearna tehnika, tenting, ruska tehnika, pariška, aplikacija kanilom, sve su to tehnike koje se mogu koristiti kod aplikacije filera u usnice. Tehnike ne biraju pacijenti, nego liječnik, educiran i licenciran u području neinvazivne estetske medicine.

Kakav je postupak aplikacije filera u usnice?
Usnice se namažu anestetskom kremom od koje utrnu. Moguće je dati i dentalni blok, no takve usnice su puno teže za raditi i rezultati nisu idealni, jer ne možete adekvatno surađivati za vrijeme aplikacije. Nakon 20 do 30 minuta aplicira se filer. Sama aplikacija ne traje duže od 5 minuta, bezbolna je i nakon zahvata nema bolova.

Poliklinika Sara_RG (33).jpg
Robert Gašpert 

Što mogu očekivati nakon aplikacije filera u usnice?
S obzirom da su usne rahlo tkivo koje reagira na ubode, bitno je naglasiti da su neposredno nakon tretmana usnice otečene 24 - 48 sati te je moguće formiranje podljeva. Prvih 24 sata najvažnije je stavljanje leda, bez jakog pritiska do 15 minuta, s razmacima od 10 do 15 minuta. Konačan oblik usana vidi se za dva do tri tjedna, dok sam proces zacjeljivanja usnica traje i do mjesec dana do kada će se sve eventualne nepravilnosti i kvržice same korigirati i nestati. Nakon tretmana nemojte 24 - 48 sati konzumirati alkoholna pića, Lupocet, Paracetamol, Andol, Aspirin i ostale lijekove koji razrjeđuju krv. Ne preporučuje se ići u saunu, solarij, niti se sunčati 3-4 dana nakon tretmana, kao ni vježbati 24 sata nakon aplikacije. Ukoliko je potrebna korekcija, ne preporuča se učiniti je prije nego što prođe mjesec dana od aplikacije.

Koliko traju fileri u usnicama?
Trajnost filera ovisi prvenstveno o metabolizmu svake osobe, odnosno o tome kojom brzinom tijelo prerađuje kalorije u energiju. Ukoliko imate ubrzan metabolizam filer će trajati kraće. To nije razlog odustajanja od aplikacije ako želite pune usne. Potreban je individualiziran pristup kojim u određenim razmacima apliciramo filer ovisno o tome kako se on integrira u vaše tkivo. Ne možete očekivati da ćete dobiti pune konturirane usne nakon samo jedne aplikacije i da će on trajati 12 do 18 mjeseci kako navode proizvođači.

Što ako mi se ne sviđaju rezultati i ne želim više imati filere u usnicama?
Moguće je otopiti ga enzimom hijaluronidazom koji je također sastavni dio našeg tijela, kao i hijaluron. To je prednost hijaluronskih filera u odnosu na sintetske trajne filere koji se mogu odstraniti jedino kirurškim putem.