Osim slikovite prirode, jesen donosi i mnoge inspirativne namirnice koje idu u prilog cozy osjećaju koji, dolaskom hladnijih dana, postaje omiljeno 'stanje svijesti' mnogih. Zavući se pod dekicu i pogledati seriju, dok iz kuhinje miriše fini kolač s jabukama ili kakva delicija s bundevom, savršen je scenarij za lijeno jesensko popodne. I dok u toplijem dijelu godine mnogi više vole provoditi vrijeme na otvorenom, u jesen i zimu više smo kod kuće i želimo uživati u comfort foodu, ali i u toplini doma kojem doprinose i svijeće, dekice, ambijentalna rasvjeta i, naravno, i savršeni 'pomagači' u kuhinji. Jer, kako drukčije sve stići i postići taj cozy feeling nego uz pravu potporu koju nam, barem kad je kuhinja u pitanju, omogućavaju inteligentni Samsung uređaji: BESPOKE Dual Cook pećnica i BESPOKE hladnjak.

BESPOKE kuhinjski ekosustavi
Samsung 

BESPOKE kuhinjski ekosustavi
Samsung 

Svojim funkcionalnostima BESPOKE kuhinjski ekosustavi znatno će olakšati pripremu i čuvanje jela, a dizajnom će se uklopiti u svaki prostor, jer su BESPOKE Dual Cook pećnice dostupne u nekoliko boja, dok su BESPOKE hladnjaci i prilagodljivog dizajna i prilagodljivih modula. Običan, s jednim vratima u dvije različite veličine, s većim ili manjim kapacitetom, od različitih vrsta stakala i u raznim bojama…, uz sve druge prednosti, BESPOKE hladnjaci prilagođavaju se svakom životnom stilu. Za one koji trebaju više prostora za unutarnju pohranu, BESPOKE hladnjaci imaju nekoliko 'aduta': tanje stjenke, koje daju više prostora za pohranu, a pri tome ne 'žrtvuju' dizajn interijera, u smislu da strše izvan radne površine; adut su i šire i plosnatije Rack & Shelf police na koje možete pohraniti, primjerice, i pizzu, kao i sklopiva policu koja se kliznim mehanizmom sklapa na pola, pa vam u hladnjak stane i više visokih boca. Super je i to da ćete, ako je potrebno, bocu pića moći ohladiti u trenu, jer jednim dodirom gumba, Power Cool funkcija upuhuje hladan zrak kako bi brzo rashladila namirnicu ili piće.

No, osim personaliziranim dizajnom, BESPOKE kuhinjski ekosustavi posebni su i po inovativnim specifikacijama koje znatno olakšavaju pripremu jela. Dual Cook ili mogućnost da u isto vrijeme u svojoj BESPOKE pećnici pripremate više jela, s podjednako uspješnim rezultatom, da vam meso i druge namirnice ispadnu iznutra sočne, a izvana hrskave (baš kako jamči Natural Steam funkcija!) ili da vam se, zahvaljujući pametnim rješenjima, ne može dogoditi da se namirnice prekomjerno isuše ili prepeku, sve je to savršen doprinos jesenskom cozy osjećaju.

jesen
pexels 

Što više vremena provodimo unutra, to više vremena imamo za eksperimentiranje s receptima koji mirišu i imaju okus doma. Što je jesen bez bundeva? I dok smo već naviknuli na juhu od bundeve kao klasik, zašto ne isprobati nešto novo – praline od bundeve. Uvijek je zabavno eksperimentirati s novim receptima, a mi vam donosimo tri savršena koja morate isprobati ove jeseni: osim pralina od bundeve, tu je i sočna torta by Jamie Oliver, kao i low-carb palenta-burger s povrćem.

Tortica od pistacija i limuna by Jamie Oliver

tortice
pexels 

Sastojci: 200 g maslaca, 2 žlice maslinova ulja, 100 g pistacija (+ nekoliko dodatno nasjeckanih za posluživanje), 50 g bademova brašna, 200 g šećera, 200 g glatkog brašna, ½ žličice soli, 1 prašak za pecivo, 150 g jogurta, 5 jaja, ½ žličice ekstrakta vanilije
Krema: 200 g kreme od limuna (napravite ju od 4 jaja, 150 g šećera, soka od jednog limuna, limunove korice i 80 g maslaca), 350 g mascarponea, naribana korica i sok od 1 limuna, 75 g šećera u prahu, prosijanog
Priprema: za kremu od limuna pomiješajte jaja, šećer, sok i koricu od limuna te kockice maslaca. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne postignete željenu gustoću. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Kalupe za tortu (promjera 20 cm) premažite i obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180°C.
Otopite 200 g maslaca u loncu na laganoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a zatim maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Pistacije stavite u multipraktik i miksajte dok ne budu fino mljeveni. Stavite u zdjelu i dodajte sve suhe sastojke. Napravite udubinu u sredini. Dodajte maslac, jogurt, jaja i vaniliju, pa umutite da dobijete rahlu smjesu.

Podijelite tijesto na dva dijela, rasporedite u kalupe i pecite oko 25 minuta. Ako imate BESPOKE Dual Cook pećnicu moći ćete u isto vrijeme i s istim rezultatom peći oba kalupa istodobno. Možete čak i u jednoj zoni peči kolač, a u drugoj neko sasvim drugo jelo.
Kad su tijesta gotova, ostavite ih da se ohladite u kalupima 10 minuta, a zatim preokrenite na rešetku da se dodatno ohlade.
U međuvremenu u zdjeli umutite ohlađenu kremu od limuna i mascarpone. U tavi na laganoj vatri zagrijte šećer u prahu i sok od limuna dok smjesa ne postane bistra. Dok je tijesto još toplo, probodite ga vilicom po cijeloj površini, a zatim ga prelijte tim sirupom od limuna i šećera.
Oba tijesta prerežite na pola vodoravno, tako da dobijete ukupno četiri sloja kolača. Sloj po sloj premažite smjesom od kreme s limunom i mascarponea, a završite slojem torte.
Pomiješajte preostali šećer u prahu i sirup od limuna da dobijete gustu glazuru. Po potrebi, ako je smjesa gusta, dodajte vode. Tom glazurom pokapajte kolač i ukrasite nasjeckanim pistacijama.
Tortu prije posluživanja ostavite nekoliko sati u hladnjaku. I ne morate se bojati da će se vaša torta poprimiti miris druge hrane u hladnjaku, jer sustav Twin Cooling Plus u Samsung BESPOKE hladnjacima, osim što optimizira temperaturu i vlažnost i tako čuva hranu u najboljem stanju, ujedno i sprječava miješanje mirisa. Ne trošite vrijeme ni na odleđivanje hladnjaka. No Frost tehnologija poboljšava kruženje zraka održavajući temperaturu stalnom, čime se sprječava nakupljanje leda.

Praline od bundeve

jesen
Shutterstock 

Sastojci (za 35-40 kuglica): 200 g bundeve, očišćene i narezane na kockice, 250 ml mlijeka, 1 žlica cvjetnog meda, malo cimeta, sjemenke ½ mahune vanilije, 250 g keksa, 50 g bijele čokolade, 200 g tamne čokolade, 2 žlice ruma, 100 g kakaa u prahu
Priprema: bundevu zakuhajte s mlijekom, medom, vanilijom i cimetom. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok bundeva ne omekša, uz neprestano miješanje. Kad skinete s vatre umiješajte mljevene kekse, bijelu čokoladu i rum. Sve dobro razradite mikserom i premjestite u hladnjak da se dobro ohladi. Često se događa da nam se žuri i da želimo nešto, pa i ovaj desert, brzo ohladiti i pripremiti ga za konzumaciju, a Samsung BESPOKE hladnjak u tom smislu dođe kao savršen. Naime, zahvaljujući Power Cool funkciji jednim se dodirom gumba u unutrašnjost hladnjaka upuhuje vrlo hladan zrak kako bi se neka namirnica ili piće brzo rashladili.

Od ohlađene smjese oblikujte kuglice, poslažite ih na tanjur te ponovno odložite u hladnjak. Čokoladu otopite na pari pa je ohladite, ali da ostane u tekućem stanju. Kuglice umočite u otopljenu čokoladu i odmah u kakao u prahu.

Palenta-burger

palenta burger
Shutterstock 

Sastojci: 150 g palente, 5 dl vode, prstohvat soli, nekoliko kapi maslinova ulja, malo origana (po želji), 50 g cherry rajčica, 150 g cvjetove brokule ili karfiola)), 50 g feta sira (po želji), malo limunova soka (po želji), pola humby peciva
Priprema: u lonac ulijte vodu te dodajte sol i nekoliko kapi maslinova ulja. Kad voda proključa, malo-pomalo dodajte palentu, uz stalno miješanje. Po želji možete dodati i origano. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne, skinite s vatre i još vruće prelijte u kalup. U drugoj posudi ponovno zakuhajte vodu i ubacite povrće. Kad je gotovo, povrće procijedite, začinite maslinovim uljem. Na podlogu od palente posložite povrće (nemojte ga prokuhati) i zapecite u pećnici 20 minuta na 180 stupnjeva. Uz Samsung BESPOKE Dual Cook pećnicu nemate brigu, jer sustav pečenja precizno prepoznaje temperaturu u svakom dijelu pećnice, pa se ne može dogoditi da se nešto prekomjerno ispeče ili isuši. Također, zahvaljujući Natural Steam funkciji svako jelo će biti sočno i mekano iznutra, a hrskavo izvana – baš kako većina najviše voli. Palenta burger poslužite na polovici humby peviva, kojeg ste prethodno ugrijali na tavi, te ukrasite cherry rajčicama i feta sirom.
Ako volite kuhati, zasigurno ne volite čišćenje i ribanje. Kako uštedjeti vrijeme i izbjeći nepotrebne poslove nakon što ste pripremili jela i spremni ste za uživanje? Rješenje je u pirolitičkom čišćenju: toplina rastvara ostatke masti i taloga nakon pripreme jela u pećnici, koja ostaje besprijekorno čista. No, Samsung BESPOKE pećnice, osim pirolize, imaju i opciju katalitičkog čišćenja. Naime, katalitička obloga sa stražnje strane pećnice apsorbira masti iz tekućina koje iskapaju tijekom kuhanja. Pojednostavljeno rečeno, ova pećnica čisti samu sebe bez potrebe za ikakvim sredstvima za čišćenje. Ovo je, uz fina jela u udobnosti doma, dobar film i seriju te vino u trenu rashlađeno u BESPOKE hladnjaku, savršen cozy scenarij za jesenske dane.

*Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Samsung.